en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Ασφαλείς στις συναυλίες με μάσκα και καλό εξαερισμό

Πειράματα σε κλειστούς συναυλιακούς χώρους δείχνουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορωνοϊό είναι ελάχιστος, όταν οι θεατές έχουν συγκεκριμένες θέσεις και τηρούνται μέτρα προστασίας. Διαβάστε το ενδιαφέρον θέμα της DW…
«Το σημαντικότερο είναι ένα καλό σύστημα εξαερισμού», λέει Βόλφγκανγκ Σάντε, φυσικός στο Ινστιτούτο Φραουενχόφερ Χάινριχ Χερτς, ο οποίος είχε την ευθύνη ενός πειράματος με τη φιλαρμονική της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR με κοινό, αλλά και κούκλες βιτρίνας στην κεντρική αίθουσα συναυλιών της ραδιοφωνίας χωρητικότητας 1.200 ατόμων.
Για να μελετήσει τα αερολύματα ο γερμανός ειδικός τοποθέτησε μεταξύ 130 πλήρως εμβολιασμένων θεατών κούκλες βιτρίνας. Δίπλα σε κάθε κούκλα που «εξέπνεε», με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, αερολύματα και διοξείδιο του άνθρακα τοποθέτησε δύο κούκλες οι οποίες «εισέπνεαν». Με το τρόπο αυτό οι ερευνητές ήταν σε θέση να καταγράψουν με ακρίβεια τη διασπορά αερολυμάτων γύρω από τις κούκλες. Οι θέσεις ακριβώς δίπλα σε θεατές και κούκλες παρέμειναν κενές. Ας σημειωθεί ότι τα αερολύματα είναι μικροσωματίδια στον αέρα, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν Sars-CoV-2 και θεωρούνται μια από τις κύριες αιτίες μετάδοσης του κορωνοϊού
Η μάσκα διασφαλίζει προστασία σχεδόν 100%
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα κοινό περίπου 500 ατόμων δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο στην αίθουσα συναυλιών αρκεί βέβαια να φορούν υποχρεωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας προστατευτική μάσκα. Ο συνδυασμός ενός καλού συστήματος εξαερισμού και της χρήσης μάσκας διασφαλίζει σύμφωνα με τις έρευνες σχεδόν 100% προστασία από αερολύματα.
Επιπλέον οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι εκεί όπου κάθονταν θεατές, δημιουργούνταν λόγω της θερμοκρασίας του σώματος ανοδικά ρεύματα αέρα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σχετικά γρήγορα η ποιότητα του αέρα γύρω τους. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Φραουενχόφερ Χάινριχ Χερτς θα εξετάσουν με βάση τα δεδομένα που συγκέντρωσαν πόσο κινδυνεύουν θεατές χωρίς προστατευτική μάσκα.
Εφικτό το  ποσοστό κάλυψης άνω του 50%
Με αφορμή τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όπως η δέλτα, ο φυσικός Έμπερχαρντ Μπόντενσατς απευθύνει έκκληση για χρήση μάσκας καθ’ όλη της διάρκεια της εκδήλωσης στους χώρους συναυλιών ή τους κινηματογράφους. Εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι εφικτό ένα ποσοστό κάλυψης των θέσεων άνω του 50%. «Δυστυχώς στις νέες μεταλλάξεις ο καλός εξαερισμός δεν βοηθά και τόσο όσο στις παλιές. Οι μάσκες όμως είναι ασυναγώνιστες», τονίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για Δυναμική και Αυτοοργάνωση. Αν κάποιος χωρίς μάσκα καθίσει δίπλα σε υπερμεταδότη της μετάλλαξης άλφα, η πιθανότητα να κολλήσει  μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκεται στο 100%. «Προς το παρόν το μόνο που βοηθά είναι τα τεστ. Θεωρώ ότι είναι τα μόνα που μας προστατεύουν», υπογραμμίζει ο γερμανός επιστήμονας.
Η αξιολόγηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν σε δοκιμαστική συναυλία στη Βαρκελώνη πριν μερικούς μήνες αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι περίπου 4.600 προσκεκλημένοι είχαν κάνει τεστ και φορούσαν μάσκες προστασίας FFP2. Επιπλέον ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού φρόντιζε για την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών αρχών, που δημοσιεύθηκαν περίπου ένα μήνα μετά τη συναυλία, μόλις έξι παρευρισκόμενοι βρέθηκαν στη συνέχεια θετικοί. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι τέσσερεις από τους έξι μολύνθηκαν αλλού και όχι στον χώρο συναυλιών.
Με κακό εξαερισμό 70 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης
«Οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με κακό εξαερισμό είναι μέχρι και 70 φορές μεγαλύτερες», λέει ο επιδημιολόγος Στέφαν Μόριτς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάλε και συνιστά τη διεξαγωγή περισσότερων δοκιμαστικών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων: «Πρέπει να προχωρούμε βήμα-βήμα. Οι χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων μάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερες ενδιαφέρουσες δοκιμές ».
Ο γερμανός επιδημιολόγος θεωρεί ότι τη μάχη κατά της πανδημίας το καλοκαίρι θα κρίνει το κατά πόσο οι νεότεροι μεταξύ 18 και 40 θελήσουν να εμβολιαστούν: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η νέα γενιά θα αδιαφορήσει για τα εμβόλια όσο βλέπει τους αριθμούς κρουσμάτων σταθερά σε καθοδική τροχιά», υπογραμμίζει ο Στέφαν Μόριτς.
Source: tornosnews.gr

Original article: Ασφαλείς στις συναυλίες με μάσκα και καλό εξαερισμό.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες