en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Β. Μηναΐδης: «Μέχρι το κλείσιμο της σεζόν εκτιμώ ότι θα φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα»

Η φετινή σεζόν μπορεί να ξεκινήσει με δυσκολίες, στην πορεία όμως τα πράγματα θα βελτιωθούν, όπως τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βάσος Μηναΐδης, ο οποίος αναλύει τα δεδομένα με τη διορατικότητα και την ψυχραιμία που τον διακρίνουν.

Οι τουριστικές ροές, όπως αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ Βάσος Μηναΐδης, θα κορυφωθούν σταδιακά με τη Ρόδο να έχει όλες τις δυνατότητες να ξεπεράσει τον εθνικό στόχο του 50% των αφίξεων του 2019! Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος θα παίξουν τα θετικά σχόλια και οι εντυπώσεις που θα μοιραστούν οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας των εν δυνάμει τουριστών η πρόοδος των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη.

ksd PRIMAGEL
adv

Βάσος Μηναΐδης

Η συνέντευξη του κ. Μηναΐδη έχει ως εξής:

• Κύριε Μηναΐδη, έχει βελτιωθεί η ροή των τουριστικών κρατήσεων, πώς εξελίσσονται τα πράγματα;
Η ροή των κρατήσεων είναι ομολογουμένως χαμηλή. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα rapid tests, μας εγγυώνται τη βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον από τον Ιούλιο και έπειτα.

• Πότε πιστεύετε λοιπόν ότι θα φθάσουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς αφίξεων;
Οι πελάτες μας θα έρθουν, όταν αισθανθούν ασφαλείς. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να τους πείσουμε να κλείσουν. Τηρούν στάση αναμονής και δεν προβαίνουν ακόμη σε κρατήσεις.

Η σεζόν θα ανοίξει στις 14 Μαΐου, όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό. Όταν οι πρώτοι πελάτες μείνουν ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους στη Ρόδο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες και μοιραστούν τη θετική τους εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έκαναν και πέρυσι, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος, παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους να επιλέξουν τη Ρόδο για τις θερινές τους διακοπές.

Δεν έχουμε λοιπόν, παρά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να μείνει ευχαριστημένος ο επισκέπτης. Εάν το καταφέρουμε αυτό, πράγμα για το οποίο δεν αμφιβάλλω, πιστεύω πως από τον Ιούλιο και έπειτα οι αφίξεις θα κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τον Ιούλιο.

• Πέρυσι εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθορίζοντας εν πολλοίς την επιτυχία της σεζόν. Χρειάζονται αναπροσαρμογές στα πρωτόκολλα και ποιες είναι αυτές;
Θα ξεκινήσουμε από το σημείο που σταματήσαμε πέρυσι, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πλέον έχει αποκτηθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία και έχει προσαρμοστεί η λειτουργία των ξενοδοχείων πάνω σε αυτά. Το προσωπικό είναι έμπειρο κι εκπαιδευμένο και δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να βρούμε τα πατήματά μας. Ασφαλώς και χρειάζεται να διορθωθούν κάποια σημεία των πρωτοκόλλων. Οι διορθώσεις αυτές αφορούν στο σερβίρισμα στο μπουφέ κατά κύριο λόγο και προφανώς οι σχετικές διορθώσεις θα υπάρχουν στα αναθεωρημένα πρωτόκολλα.

• Σας προβληματίζει η συμπεριφορά των τουριστικών αγορών μέχρι τώρα ή το γεγονός ότι κάποιοι τουριστικοί οργανισμοί μεταθέτουν χρονικά το πρόγραμμά τους;
Γενικώς μας προβληματίζουν οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Η Ευρώπη τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στη δίνη του τρίτου κύματος. Πέρυσι ξεκινήσαμε τον Ιούλιο μήνα και φτάσαμε να έχουμε καλές πληρότητες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα κι εφέτος. Θα ξεκινήσουμε τον Μάιο κι από εκεί και πέρα θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μείνουν οι επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις. Από τον Ιούλιο κι έπειτα θα φθάσουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Σαφώς και είναι μεγάλη η επιθυμία των Ευρωπαίων να επισκεφθούν την Ελλάδα και προφανώς, τη Ρόδο. Όμως διστάζουν ακόμη. Στη Γερμανία λ.χ. το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλό. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο πιο ευνοϊκά θα επηρεάζεται η ψυχολογία…

sentido_apollo_blue Μηναΐδης • Θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία φέτος;
Όλα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν φέτος… πιθανόν με κάποιες προσαρμογές ως προς το capacity κλπ. Βέβαια κανείς δεν θα ανοίξει στα τυφλά, θα περιμένουν να δουν κάποιο φως… Δεν είναι όπως παλιά… Συνήθως τέτοια εποχή είχαμε πουλήσει το 60% ή 70% των κλινών και ξέραμε πού βαδίζαμε… Αυτό πλέον δεν ισχύει. Βαδίζουμε στο άγνωστο και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

• Επηρεάζει τους εν δυνάμει επισκέπτες το γεγονός ότι η Ρόδος βρίσκεται στο… βαθύ κόκκινο;
Όχι, δεν πιστεύω πώς παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην πορεία των κρατήσεων το γεγονός ότι η Ρόδος βρίσκεται στις κόκκινες περιοχές. Λίγο-πολύ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν από αυτό το στάδιο. Εάν προσέξουμε, εάν λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα και τηρούμε τα μέτρα προστασίας, μπορούμε να επιστρέψουμε γρήγορα στο πράσινο. Η Πορτογαλία π.χ. όπου τα κρούσματα είναι σταθερά μειωμένα και συνεχίζεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κάποιο καιρό πριν, παρουσίαζε μία εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να προσέξουμε όλοι, ώστε το συντομότερο δυνατό να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να… πρασινίσουμε.

minaidis
Ο κ. Βάσος Μηναΐδης |money tourism copyright photo

 Ποιος είναι ο στόχος φέτος όσον αφορά στις τουριστικές αφίξεις; Η περσινή επιτυχία και η φιλοξενία 600.000 επισκεπτών ενισχύει τις προοπτικές για ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα;
Η Ελλάδα στοχεύει στο 50% των τουριστικών αφίξεων του 2019, πράγμα που είναι εφικτό εφόσον ανοίξουμε στα μέσα Μαΐου. Δεν αποκλείεται στη Ρόδο να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Η περσινή επιτυχία ενισχύει την προοπτική αυτή. Όσον αφορά τις τιμές, είναι ίδιες με τις περσινές. Έχουν δοθεί κάποιες εκπτώσεις για την αρχή της σεζόν, στην πορεία όμως οι τιμές επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.

• Θα λέγατε πως η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να λειτουργήσει και ως εφαλτήριο για τη βελτίωση κάποιων πρακτικών που χρήζουν διόρθωσης;
Όντως, η περσινή κρίση στάθηκε αφορμή να επανεξετάσουμε κάποια πράγματα. Δώσαμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και μειώσαμε την ποσότητα, γεγονός που είχε μεγάλη απήχηση στους φιλοξενούμενούς μας.

Και όχι μόνο αυτό, επηρέασε ευνοϊκά την εξέλιξη του τουρισμού στη Ρόδο. Πήραμε κάποια μαθήματα, βελτιωθήκαμε και θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Κάθε κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για πρόοδο.Μηναΐδης

• Πέρυσι η Ρόδος έφθασε πολύ κοντά στον στόχο της επιμήκυνσης της σεζόν. Υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος αυτή τη φορά; Ποιες είναι οι πιθανότητες να συνεχισθεί η σεζόν μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου;
Ο προοπτικές για την επέκταση της σεζόν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είναι μεγάλες. Άλλωστε πέρυσι φτάσαμε πολύ κοντά στο στόχο, τον οποίο δεν πετύχαμε λόγω της δεύτερης καραντίνας που επιβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα είχαμε καλές πληρότητες. Ήταν ένα πείραμα που παρ’ ολίγον θα κερδίζαμε και που ελπίζω να επαναλάβουμε φέτος!

• Κλείνοντας και συνοψίζοντας ως Βάσος Μηναΐδης, πιστεύετε ότι έχουμε μπροστά μας μία δυσκολότερη ή ευκολότερη σεζόν μπροστά μας;
Ξεκινάμε από τα δύσκολα και ελπίζω με σκληρή δουλειά, υψηλό επαγγελματισμό και με λίγη τύχη να έχουμε ανοδική πορεία. Μέχρι το κλείσιμο της σεζόν εκτιμώ ότι θα φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε από μία καλύτερη βάση το 2022.

Μηναΐδης

The post Β. Μηναΐδης: «Μέχρι το κλείσιμο της σεζόν εκτιμώ ότι θα φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα» appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες