en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Γρηγόρης Τάσιος: Επιχειρήσεις και προορισμοί πολλών ταχυτήτων και τον Ιούλιο

Με την αυστηροποίηση της πολιτικής για τις αφίξεις Ρώσων στη χώρα μας, που αποφάσισε, ξαφνικά, το υπουργείο Τουρισμού, να αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα”, η φετινή θα είναι μια τουριστική σεζόν με επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων, τουλάχιστον, για τον Ιούλιο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη και με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Εργασίας, κα. Άννα Στρατινάκη, την οποία συνυπογράφει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο κ. Τάσιος, εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για τη φετινή τουριστική περίοδο. Ενώ καλει την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που, όπως λέει, συνεχίζουν να υπολειτουργούν.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή (επανα)λειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό. Βασικές αγορές (όπως Βρετανία) εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν (Ρωσία) επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις.

Είναι βέβαιο πως, τουλάχιστον, και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πράγματι είναι πολύ θετικό, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, μιας και εκ του σχεδιασμού του απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως του 20%. Όμως τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%…

Για τους παραπάνω λόγους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, που τελικά λόγω Covid-19, ακόμα και αν τυπικά λειτουργούν καθ΄όλο το έτος, έχουν μετατραπεί όλες σε εποχικές, και τους
εργαζομένους, ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας προτείνουμε τα εξής εξειδικευμένα – στοχευμένα μέτρα:

➢ Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της της πανδημίας.
➢ Για τις επιχειρήσεις που, όπως αναφέραμε, λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως να είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020), χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου και οι εργαζόμενοι να μην έχουν μείωση του μισθού τους, αλλά
και το κράτος να έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
➢ Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα, γιατί και για το προσωπικό μας η σαιζόν θα έχει «διαφορετικές ταχύτητες»”.

 

The post Γρηγόρης Τάσιος: Επιχειρήσεις και προορισμοί πολλών ταχυτήτων και τον Ιούλιο appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες