en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά Φίτζι

Οι υγειονομικές αρχές των Φίτζι παραδέχθηκαν, για πρώτη φορά χθες Πέμπτη το βράδυ, ότι η πανδημία covid-19 έχει εξαπλωθεί πολύ στον πληθυσμό του νησιωτικού αυτού κράτους του Ειρηνικού, όπου το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα πρωτοεντοπίστηκε τον Απρίλιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει τις εκκλήσεις να επιβάλει lockdown, εκτιμώντας ότι οι πολίτες δεν θα το τηρήσουν και ότι θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό.

«Αποδράστε από την πανδημία στον παράδεισο» ήταν το σλόγκαν του πρωθυπουργού πριν από έναν χρόνο, υπενθυμίζεται. Απευθύνονταν, όμως, μόνο σε όσους μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιωτικό τζετ ή να νοικιάσουν ένα ολόκληρο νησί. Τα Φίτζι άνοιξαν τα σύνορά τους στους τουρίστες, αλλά με μία σημαντική προϋπόθεση: να είναι δισεκατομμυριούχοι.

Ο πρωθυπουργός, ο στρατιωτικός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, έγραψε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο Twitter:

«Ας πούμε ότι είστε δισεκατομμυριούχος που θέλετε να πετάξετε με το ιδιωτικό σας τζετ, να νοικιάσετε το δικό σας νησί και να επενδύσετε εκατομμύρια δολάρια στα Φίτζι. Εφόσον έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, ίσως έχετε ένα νέο καταφύγιο να αποδράσετε από την πανδημία στον παράδεισο».

Ενα χρόνο μετά, ο υπουργός Υγείας Τζέιμς Φογκ ανακοίνωσε ότι στα Φίτζι καταγράφηκαν την Πέμπτη 308 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε συνολικό πληθυσμό 930.000 ανθρώπων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τις αρχές Απριλίου σε 2.800.

Ο Φογκ εκτίμησε ότι οι κάτοικοι της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με τυχόν περιορισμούς και πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν τα μέσα για να τους αναγκάσουν, κυρίως όσους ζουν στις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις.

«Η δύσκολη πραγματικότητα ότι οι κάτοικοι των Φίτζι που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες –κυρίως όσοι ζουν στις παραγκουπόλεις—είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην κοινωνιοοικονομική καταστροφή που θα προκαλούσε ένα lockdown 28 ημερών», τόνισε.

«Ακόμη και στο πλαίσιο ενός πολύ αυστηρού lockdown, πιστεύουμε ότι ο ιός θα εξακολουθούσε να κυκλοφορεί σε πολλές κοινότητες», σημείωσε ο Φογκ.

Έπειτα από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας δεν καταγράφηκαν κρούσματα του κορωνοϊού στα Φίτζι, τον Απρίλιο εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις από το πιο μεταδοτικό, παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται και διπλασιάζεται κάθε εννέα ημέρες. «Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει γενικευμένη εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό», δήλωσε η υπεύθυνη της κυβέρνησης για την προστασία της υγείας Ααλίσα Σαχούκα.

«Με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αναμένουμε άνοδο των σοβαρά ασθενών και των θανάτων», πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι τα νοσοκομεία ακόμη δεν είναι γεμάτα.

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία των Φίτζι ήδη δέχονται μόνο ασθενείς με covid-19, ενώ έχουν δημιουργηθεί νοσοκομεία εκστρατείας για να δεχθούν ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα.

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τοπικά lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊό και να εμβολιάζει τους πολίτες.

Μόλις το 1% των κατοίκων των Φίτζι έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, με τον Ερυθρό Σταυρό να αποδίδει τη βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης στην παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναφορικά με τα εμβόλια.

Σήμερα σε διάγγελμά του μέσω του διαδικτύου, ο πρόεδρος των Φίτζι Τζόιζι Κονρότε κάλεσε τους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν. «Είναι μια από τις βασικότερες ελπίδες μας να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού», τόνισε.

The post Εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά Φίτζι appeared first on Tourism Today.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες