en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Ελληνικά νησιά: Δύο εντελώς άγνωστα – Το ένα κρύβει ναυάγιο το άλλο έχει όλο το χρόνο ζεστά νερά!

Ανακαλύπτουμε 2 άγνωστα ελληνικά νησιά που το ένα «κρύβει» ένα ναυάγιο και το άλλο έχει γαλαζοπράσινα, διαυγή νερά που είναι ζεστά σχεδόν όλο τον χρόνο!

Το άγνωστο ελληνικό νησί που «κρύβει» ένα ναυάγιο και μια εξωτική παραλία με τιρκουάζ νερά βρίσκεται στη Μεσσηνία και μοιάζει με… κροκόδειλο! Ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.

Ο λόγος για την Πρώτη Μεσσηνίας που έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.

Γνωρίστε και το άγνωστο νησί-μουσείο με τις ωραιότερες παραλίες…

Ένα νησί με αρχαιολογική σημασία

Το νησί διαθέτει 1 μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί. Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διάφορες εποχές ναυτιλλομένων, που κατέφευγαν με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.Διαβάστε ακόμα:10 ελληνικές παραλίες που θυμίζουν μακρινά και εξωτικά νησιά!

Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία. Κατά την Τουρκοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.

Από που πήρε το όνομά της

Το όνομα της νήσου Πρώτης ή Πρωτής, πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Κατά άλλους, σύμφωνα και με τον Ηλείο ιστορικό Γεώργιο Παπανδρέου, το όνομα πιθανόν να προέρχεται «διότι πρώτη οράται υπό των μακρόθεν προς την Πελοπόννησον πλεόντων, κατά άλλους δε διότι είναι πλωτή πέριξ, ως έχουσα πανταχόθεν βαθέα ύδατα, κατά διαλεκτικήν εναλλαγήν των συμφώνων λ και ρ».

Απολαύστε μια πτήση πάνω από την Πρώτη Μεσσηνίας:

Το νησάκι που όλο τον χρόνο έχει ζεστά νερά!

Πρόκειται για το μικρό νησί Διάπορος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Βουρβουρού στην Χαλκιδική, μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο του δήμου Σιθωνίας. Το νησάκι «μεταφέρει» τον επισκέπτη απευθείας σε μέρη εξωτικά, με τα γαλαζοπράσινα, διαυγή νερά του και το ονειρικό τοπίο που απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη, εικόνες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όσων βρεθούν σε αυτό, έστω και μία φορά.

Στην ουσία πρόκειται για έναν μεγάλο κόλπο μήκους 700 μέτρων, ενώ στην μόλις 3,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασή του υπάρχουν υπέροχες παραλίες με ρηχά νερά που σχεδόν πάντα είναι ζεστά! Ένα νησάκι που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη!

Προσοχή: Αυτές είναι οι ακατάλληλες παραλίες στην Αττική για μπάνιο

Στα όσα αξίζει να αναφερθούν για τον Διάπορο είναι το γεγονός ότι ο οικισμός που συναντάται εδώ χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού, καθώς και το ότι πλούσια καταπράσινη βλάστηση καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το νησί.

Για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να διαθέτετε ιδιωτικό σκάφος ή να πάρετε μέρος σε κάποιο από τα οργανωμένα tours που διοργανώνονται για τον Διάπορο.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Source: travelstyle.gr

Original article: Ελληνικά νησιά: Δύο εντελώς άγνωστα – Το ένα κρύβει ναυάγιο το άλλο έχει όλο το χρόνο ζεστά νερά!.

Proceed Booking