en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Η Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης και το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο

Οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου προφανώς δεν αμφισβητούνται από κανέναν επιχειρηματία ή επαγγελματία, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.
Ακόμη και συμβολικά, όμως, άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τη δυνατότητα επίσκεψης της Ακρόπολης και του Μουσείου της Ακρόπολης από μικρά γκρουπ δεν νοείται, και η αναπόφευκτη δημοσιότητα διεθνώς θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσέλκυση τουριστών.
Η Ακρόπολη της Αθήνας
Η Ακρόπολη, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, δέχεται μόνο επισκέψεις ομάδων έως 3 ατόμων, εκτός εάν πρόκειται για οικογένειες/συμβιούντες και τέκνα (!). Πώς είναι δυνατόν να κινηθούμε τουριστικά με αυτά τα δεδομένα όταν τα μικρότερα γκρουπ είναι γύρω στα 20 άτομα; 
Ταυτόχρονα, ένα τουριστικό λεωφορείο 50 θέσεων με τα νέα, ισχύοντα, υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να μεταφέρει 42 άτομα (85% πληρότητα) σε κλειστό χώρο, ταξιδεύοντας μερικές φορές για πολλές ώρες, αλλά τα ίδια άτομα δεν μπορούν να ξεναγηθούν στον ανοικτό χώρο της Ακρόπολης (!)
Σε ρεπορτάζ που έγινε σήμερα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από το Tornos News, μεταξύ των ελάχιστων επισκεπτών (τη συγκεκριμένη ώρα της επίσκεψής μας δεν υπήρχαν περισσότερα από 20 άτομα σε όλο το χώρο) παρατηρήσαμε την ύπαρξη ενός γκρουπ 15 ατόμων που έκανε ξενάγηση με έναν ξεναγό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το γκρουπ είχε λάβει ειδική άδεια ως φιλοξενούμενοι ή/και προσωπικό Πρεσβείας στην Αθήνα. Παρά ταύτα, είχε προβλήματα ελέγχου και παρατηρήσεων από φύλακα σε φύλακα, προκαλώντας τη σχετική αναστάτωση και αρνητικές αντιδράσεις από τους έκπληκτους ελάχιστους επισκέπτες.  
Στο Μουσείο της Ακρόπολης
Στο Μουσείο της Ακρόπολης, σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου, ο επισκέπτης δεν έχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με το άνοιγμα και τα μέτρα που θα ισχύουν. Στη σχετική σελίδα “Μέτρα υγειονομικής προστασίας στο Μουσείο Ακρόπολης” κάποιος διαβάζει πως «το Μουσείο Ακρόπολης αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι νεωτέρας» Στις 14 Μαΐου όμως, ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως δια στόματος του κ. Χαρδαλιά.
Ποια είναι αυτά τα υγειονομικά Πρωτόκολλα και πώς μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα τα τουριστικά γραφεία και όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτούς τους χώρους;  
Έχουμε σειρά εγκυκλίων και ανακοινώσεων και πρακτικά είναι αδύνατον να έχει κάποιος ξεκάθαρη εικόνα. Μερικές από τις υπάρχοντες διατάξεις:
 (4/11/20)
(3/11/20)
(ΦΕΚ 1076, 20-3-21)

Τα δεδομένα και οι πρωτοβουλίες
Ας καταγράψουμε και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τις δηλώσεις για το άνοιγμα του Τουρισμού:
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που αναμένεται να δώσει αναλυτικές πληροφορίες την Πέμπτη για το άνοιγμα του τουρισμού, δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς, με καθαρό μήνυμα και σχέδιο και προσβλέπει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στο επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου The Global Boardroom που διοργάνωσε η εφημερίδα “Financial Times”, δήλωσε:
“Έχουμε χορηγήσει πάνω από 3,2 εκατομμύρια δόσεις στην Ελλάδα…Και καθώς θα λαμβάνουμε περισσότερα εμβόλια τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τα εμβόλια σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό μας σχετικά σύντομα. Προς το παρόν, όλοι οι πολίτες άνω των 30 μπορούν να εμβολιαστούν. Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως τα μαντάτα είναι καλά. Θεωρώ πως ο τουρισμός μας έχει αντλήσει μεγάλη εμπειρία από την περυσινή χρονιά. Θα ανοίξουμε με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουμε το πακέτο της “ελληνικής εμπειρίας” στους τουρίστες που θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι”, 
Επίσης, πρώτος έθεσε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι “διαθέσιμο σχετικά γρήγορα”.
«Στόχος του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το να λέμε στις χώρες τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό τους», είπε χαρακτηριστικά.
Θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου όχι μόνο της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, αλλά και της καλύτερης δυνατής έκβασής της για την αναγκαία ενίσχυση του τουριστικού κλάδου που τόσο έχει πληγεί. Πλήγμα που αντανακλάται έντονα στην ελληνική οικονομία. 
Έχει δε δηλώσει σχετικά: “Πιστεύω πως θα υπάρξει πίεση από τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο να μπορέσουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, αλλά να είναι και σε θέση να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσής τους χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Κάτι που είναι εξίσου σημαντικό με το να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς να υποστούν ταλαιπωρία. Αναμένουμε αμοιβαιότητα και από άλλες χώρες, ουσιαστικά τις ίδιες υποχρεώσεις για αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους με αυτές που θα επιβάλλουμε σε όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα”
Στόχος η όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία
Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, να λειτουργήσει με αποτελέσματα η οικονομία του τουρισμού, να νοιώσουν ασφάλεια και αισιοδοξία όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, να αρχίσουν να λειτουργούν οι επικοινωνίες με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες ή τους φορείς που τους επηρεάζουν, αν δεν έχουμε διαμορφώσει στην πράξη το πλαίσιο των μέτρων και των κανόνων που θα συνδυάζουν ασφάλεια και μια όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία με την ύπαρξη απλών, κατανοητών, πρακτικών λειτουργίας; 
Ο χρόνος για μια λογική και επιτυχή προσέγγιση είναι πολύ περιορισμένος, οι δε αποφάσεις και οι σχετικές οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους θα πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες ώστε να είναι δυνατόν πράγματι “να ανοίξουμε τον τουρισμό με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο, και να προσφέρουμε μια υπέροχη “ελληνική εμπειρία” στους τουρίστες που θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα”, όπως πολύ σωστά τονίζει και επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Source: tornosnews.gr

Original article: Η Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης και το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο.