+30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Η Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς μετατίθεται για το 2022

Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς – Photo by Nikos Reppos
Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς – Photo by Nikos Reppos
O πανελλήνιος σύλλογος «Πρωτέας» και η μη κερδοσκοπική εταιρεία Ελληνική Ναυτική Κληρονομιά «Ο Άργος Α.Μ.Κ.Ε» έχουν αναγγείλει, όπως ήδη είναι γνωστό, τη διοργάνωση της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς στην Πύλο για το διάστημα 11-19 Σεπτεμβρίου 2021. Μια πολυθεματική διοργάνωση με κεντρικό άξονα το 13ο συνέδριο του European Maritime Heritage (EMH) που αποφασίστηκε να γίνει στην Ελλάδα αποτίοντας έτσι έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης και τους ήρωες των θαλασσών μας.

Η πλούσια θεματολογία, η έκθεση μουσειακού υλικού, η επίσκεψη και ελλιμενισμός ιστορικών πλοίων εποχής στο λιμάνι της Πύλου, η ανάδειξη της εξέχουσας ναυτικής μας παράδοσης συνυφασμένη με ιστορικά γεγονότα που είχαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση με τη ναυμαχία της Πύλου και τη δράση του πολεμικού «ΑΡΗΣ» του Τσαμαδού, η διαδραστική παρουσίαση εμπορικής διαχείρισης, αλλοτινών εποχών στο λιμάνι, αποτελούν συστατικά μέρη ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου και εμπνευσμένου σχεδιασμού για την Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς έτσι όπως την οραματίστηκε η οργανωτική ομάδα.
Εντυπωσιακή εναέρια λήψη της Πύλου – Photo by Stelios Bounas
Το συνέδριο του EMH αποτελεί από μόνο του μια κορυφαία διοργάνωση ύψιστης σημασίας και προβολής σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, μια διοργάνωση που οι διοργανωτές θέλησαν να αγκαλιάσει ναυτικές παραδόσεις και αξίες από την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δείχνοντας ότι η θάλασσα και η υπέρτατη τέχνη της δεν γνωρίζουν σύνορα και στην πραγματικότητα οι ναυτικές παραδόσεις και αξίες αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αέναη παρακαταθήκη στο πνευματικό και πολιτιστικό μας μέλλον.
Σε όλον αυτό το σχεδιασμό η οργανωτική ομάδα αντιμετώπισε άπειρες δυσκολίες που μπόρεσε να διαχειριστεί, όλες εκτός από μία. Τη συνέπεια της πανδημίας στη ζωή μας, την απουσία κανονικότητας και τελικά την αδυναμία να εξασφαλίσει σε καθεστώς αβεβαιότητας την διεξαγωγή της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς στο επίπεδο που θα ήθελε.
Η μεγαλύτερη δυσκολία γεννήθηκε από την αδυναμία των εταίρων στο EMH να διασφαλίσουν τη συμμετοχή έγκυρων ερευνητών και καταξιωμένων ομιλητών καθώς και αυτοί με τη σειρά τους αδυνατούσαν να δεσμευτούν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στο υφιστάμενο καθεστώς αβεβαιότητας και ταξιδιωτικών περιορισμών του τελευταίου χρόνου. Ένα έγκυρο επιστημονικό συνέδριο όμως δεν μπορεί να διεξαχθεί με προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, απαιτεί χρόνο, κόπο, συντονισμό, συνέργειες και οργάνωση που στην προκειμένη περίπτωση πάγωσαν κυριολεκτικά μεσούσης της πανδημίας.
βδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς – Photo by Hellenic Maritime Heritage
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τον κίνδυνο διεξαγωγής ενός υποτονικού συνεδρίου και την συνεπακόλουθη υπονόμευση όλης της διοργάνωσης, οι διοργανωτές αποφάσισαν με μεγάλη λύπη να μεταθέσουν την Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς για το 2022, ελπίζοντας οι προσδοκώμενες συνθήκες να είναι ευνοϊκές και να επιτρέψουν να γίνουν όλα έτσι όπως θα ήθελαν να είναι.
Λεπτομέρειες για τον εκ νέου προγραμματισμό της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς και του 13ου συνεδρίου του European Maritime Heritage (ΕΜΗ) θα γνωστοποιηθούν εν καιρώ.

Source: travelling.gr

Original article: Η Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς μετατίθεται για το 2022.

guided tours

island hopping

7 διανυκτερεύσεις αιγαιοπελαγίτικο Hopping

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Celestyal

Ειδυλλιακό Αιγαίο – 3 Νύχτες