en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Ισπανία: Νέο πακέτο μέτρων 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων – και στις τουριστικές περιοχές

Ισπανία: Νέο πακέτο μέτρων 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων – και στις τουριστικές περιοχές

Σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης εγκρίθηκε, το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν πληγεί, από την πανδημία του κορωνοϊού. Το συνολικό κονδύλιο ανέρχεται σε 11 δισ. Ευρώ και, ουσιαστικά, αφορά τρεις πυλώνες: τις άμεσες χρηματικές βοήθειες συνόλου, την αναδιάρθρωση χρεών και την επανακεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων. Επιπλέον, παρατείνονται, εκ νέου, τα μορατόριουμ, που είχαν ήδη δοθεί.
Αναλυτικότερα:
Άμεσες χρηματικές βοήθειες
Στον πρώτο πυλώνα, δίνονται συνολικά 7 δισ. ευρώ σε άμεσες χρηματικές, μη επιστρεπτέες βοήθειες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων τα έσοδα μειώθηκαν το προηγούμενο έτος κατά, τουλάχιστον, 30% σε σύγκριση με το 2019. Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά την αποπληρωμή σταθερών εξόδων και υποχρεώσεων από τον Μάρτιο του 2020, όπως λογαριασμών, προμηθευτών, χρεών προς τράπεζες κ.α. Τα ποσά που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις είναι μεταξύ 4.000 ευρώ και 200.000 ευρώ ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν έως και 3.000 ευρώ. Το ποσό, το οποίο θα λαμβάνεται, εξαρτάται από τις απώλειες των εσόδων που σημείωσαν και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 40% αυτών για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και το 20% για τις υπόλοιπες.
Τα κονδύλια θα δοθούν στις Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας εντός των επόμενων 40 ημερών, οι οποίες θα έχουν την αρμοδιότητα διαμοιρασμού τους στους δικαιούχους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τις αρμόδιες αρχές των Κοινοτήτων θα βοηθήσει και η Φορολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (Agencia Tributaria), προκειμένου να πιστοποιήσει την πτώση των εσόδων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις Κοινότητες των Βαλεαρίδων και Κανάριων Νήσων, καθώς 2 δισ. ευρώ θα προσανατολιστούν στις εν λόγω Κοινότητες, δεδομένης της βαρύτητας των επιπτώσεων στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί το 35% του ΑΕΠ τους. Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα μοιραστούν στις υπόλοιπες 15 Κοινότητες και δύο ανεξάρτητες πόλεις της χώρας (Θέουτα και Μελίγια).
Κεφάλαιο για την αναδιάρθρωση χρεών
Στον δεύτερο πυλώνα δίνονται συνολικά 3 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν κάνει χρήση των δημόσιων εγγυήσεων του Εθνικού Ινστιτούτου Πιστώσεων (ICO). Διακρίνονται σε τρία επίπεδα:
1ο Επίπεδο: Επιπλέον επέκταση του χρόνου αποπληρωμής χρέους, που είχε δοθεί το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και επέκταση, έως το τέλος του έτους, για την παροχή δανείων, με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων, μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Πιστώσεων (ICO).
2ο Επίπεδο: Μετατροπή των δανείων σε συμμετοχικά, μέσω των δημοσίων εγγυήσεων.
3ο Επίπεδο: Θα επιτρέπεται η απευθείας μεταφορά χρημάτων σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας τις υποχρεώσεις χρέους, που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κεφάλαιο για την επανακεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων
Συνολικά δίνεται 1 δισ. ευρώ στη δημόσια Ισπανική Εταιρεία Χρηματοδότησης Ανάπτυξης (Cofides) που υπάγεται στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, προκειμένου να λειτουργήσει στην ίδια γραμμή που λειτούργησε το κεφάλαιο, ύψους 10 δισ. ευρώ, της Κρατικής Επιχείρησης Βιομηχανικής Συμμετοχής για τη διάσωση μεγάλων στρατηγικών εταιρειών.
Οι βοήθειες προς τις επιχειρήσεις σημαίνουν τη συμμετοχή του κράτους στα κέρδη της εταιρείας για, τουλάχιστον, μία οκταετία.
Οι απαιτήσεις για τις ανωτέρω κατηγορίες βοηθειών για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες είναι:
α) να διατηρήσουν τη λειτουργία τους έως τουλάχιστον και τις 30 Ιουνίου 2021, β) δεν επιτρέπεται να διαμοιράσουν μερίδια και
 γ) δεν επιτρέπεται να αυξήσουν τους μισθούς των στελεχών για τα επόμενα δύο έτη.
Επιπλέον, απαγορεύεται να έχουν τη φορολογική τους κατοικία σε φορολογικούς παραδείσους, οφείλουν να μην έχουν διακόψει τη λειτουργία τους την ημερομηνία της αίτησης και να έχουν αποπληρώσει τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές που τους αναλογούν.
Όπως τονίστηκε από τα στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας καθώς, μέσω αυτών, αποτρέπονται πτωχεύσεις και απολύσεις εργαζομένων. Η Κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει τέσσερις προτεραιότητες, οι οποίες είναι: η διαχείριση της πανδημίας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας, με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.
Source: tornosnews.gr

Original article: Ισπανία: Νέο πακέτο μέτρων 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων – και στις τουριστικές περιοχές.

[#item_full_content] blankTOURISM – TRAVEL NEWS 24.GR

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες