en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Ιταλία: Προς κατάργηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας | Και στην Ισπανία

Η Ιταλία προσπαθεί να επιστρέψει στην γνώριμή της καθημερινότητα. Από τις 28 Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους. Όταν βέβαια κανείς δεν βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλους πολίτες.

Πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, μετά από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων που την συμβουλεύει. Οι ειδικοί είχαν πει ότι το υπουργείο Υγείας μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε 2 ημερομηνίες: Την 28η Ιουνίου και την 5η Ιουλίου. Επελέγη η πρώτη, για να σταλεί και ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Snchez δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα από τις 26 Ιουνίου. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αργότερα αυτήν την εβδομάδα, όπου είναι πιθανό να επικυρωθεί. Θα απαιτούνται ακόμη μάσκες όταν δεν μπορεί να διατηρηθεί απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρων. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες για τις μάσκες για όλους ηλικίας έξι ετών και άνω, παρόλο που έχουν υπάρξει εκκλήσεις από ειδικούς στον τομέα της υγείας για τερματισμό της χρήσης μάσκας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα

Τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας είναι θετικά: Την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν κατά 35%. Χθες τα περιστατικά ήταν 495, με 21 θανάτους.

Οι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών. Για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού μάλιστα επιστρατεύθηκε και η Squadra Azzurra, η Εθνική Ποδοσφαίρου, η οποία μετά τις επιτυχίες του EURO, με τηλεοπτικό σποτ συμβουλεύει τους Ιταλούς να επισκεφθούν τα διάφορα θέρετρα της χώρας: από την Σικελία, μέχρι την Σαρδηνία και τις Δολομιτικές Άλπεις.

Το μόνο που μένει να ανακοινωθεί είναι πότε θα ανοίξουν οι ντίσκο και τα κλαμπ. Οι ιδιοκτήτες πιέζουν για αρχές Ιουλίου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί η σχετική επίσημη απόφαση. Άλλωστε με το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται προσοχή, διότι πέρυσι αρκετά  κλαμπ είχαν μετατραπεί σε κύρια εστία μόλυνσης.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, παρακολουθεί συνεχώς την πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού. Το 50,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση κατά του κορωνοϊού. Αλλά πολλοί τώρα διστάζουν: δεν θέλουν να κάνουν την δεύτερη δόση, με εμβόλιο διαφορετικό από εκείνο της πρώτης, έστω και αν η πρακτική αυτή έχει υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος ο Ντράγκι που εμβολιάστηκε αρχικά με Astrazeneca, σε λίγες μέρες αναμένεται να εμβολιαστεί με Pfizer. Αλλά το μήνυμα που θέλησε να στείλει είναι σαφές: δεν επιβάλλεται κανένα εμβόλιο. Ο καθένας θα εμβολιάζεται με ό,τι αποφασίζουν οι θεράποντες γιατροί.

Με πληροφορίες από www.dw.com, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

adv

 

The post Ιταλία: Προς κατάργηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας | Και στην Ισπανία appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.