en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας και ανησυχία για την λειτουργία του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας

Κοινή επιστολή απέστειλαν στην Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, o Σύνδεσμος Πρακτόρων αλλά και η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προκειμένου να δηλώσουν την έντονη ανησυχία τους για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας που κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Όπως ίσως γνωρίζετε το 2014 σύσσωμοι οι Κερκυραίοι αποτρέψαμε την μεταφορά του τότε ΟΤΕΚ Κέρκυρας σημερινού ΙΕΚ σε άλλη πόλη. Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε ακόμα μια μεγαλύτερη κρίση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του.

ksd PRIMAGEL
adv

Το  2016 το εκπαιδευτήριο Κέρκυρας είχε 4 τμήματα και 85 μαθητές, από τότε έως σήμερα είμαστε κοινωνοί μιας μεγάλης προσπάθειας αναβάθμισης του ΙΕΚ με την συμμετοχή εργαζομένων, τοπικής κοινωνίας, κοινωνικών εταίρων αλλά και  αρχών του τόπου με αποτέλεσμα  ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο με καταπληκτικές υποδομές και εγκαταστάσεις και το κυριότερο, 9 τμήματα με πάνω από 180 μαθητές, που μαζί με την μετεκπαίδευση δίνει μια επαγγελματική ανάσα σε όλο το Ξενοδοχειακό και Επισιτιστικό κομμάτι του Τουρισμού της Κέρκυρας  με 300 επαγγελματίες κατ’ έτος.

Η δυναμική του αποτυπώνεται  στο ότι το 2016 τα Ξενοδοχεία που είχαν λάβει μέρος στην Ημέρα Καριέρας ήταν 4 και το 2021 64 !!! 

Αυτό πιστεύουμε είναι η δυναμική και η αληθινή εικόνα του Εκπαιδευτηρίου Κέρκυρας, που πρωταρχικό  μέλημα εκτός από την εκπαίδευση  έχει και την εξωστρέφεια.  Ενός Σχολείου που δεν αρκείτε στην στείρα μάθηση ενός επαγγέλματος αλλά παρακινεί τους μαθητές του στον εθελοντισμό, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τέλος την ενεργητική συμμετοχή σε όλες της εκδηλώσεις, φεστιβάλ και γενικά σε κάθε γεγονός του τόπου του.

Ένα Εκπαιδευτήριο που με συνέπεια από το 1976 έως σήμερα προσέφερε ένα μεγάλο κομμάτι του εξειδικευμένου προσωπικού στο νησί αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (μόνο στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή 6 Διευθυντές Ξενοδοχείων είναι δικοί του μαθητές και αμέτρητοι άλλοι προϊστάμενοι καθώς και προσωπικό σε όλο το Τουριστικό φάσμα).

Σήμερα,  το Εκπαιδευτήριο Κέρκυρας που είχε πάνω από 20 άτομα μόνιμο προσωπικό (καθηγητές, διοικητικό και εργατικό), σε αντιπαράθεση του έργου και της προσφοράς του έχει σαν μοναδικό υπάλληλο μόνιμο ή αορίστου ή και ορισμένου χρόνου τον Εκπαιδευτικό και Διευθυντή του ΙΕΚ Κέρκυρας κο Δημήτριο Μπακύρα  ενώ υπάρχουν οργανικές θέσεις για τουλάχιστον 2 καθηγητές και 4 διοικητικούς, που ποτέ δεν έχουν προκηρυχθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβανόμαστε ότι στις αρχές Ιουνίου το εκπαιδευτήριο θα πρέπει να αναστέλλει την λειτουργία του γιατί οι δυο ορισμένου χρόνου (8 μηνών) υπάλληλοι του εκπαιδευτηρίου σταματάνε και ο έτερος μόνιμος υπάλληλος έχοντας ζητήσει μετάταξη ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει, οπότε το Εκπαιδευτήριο μένει χωρίς προσωπικό!

H υποβάθμιση του χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει και θα πλαισιώσει τις εκπαιδευτικές δομές είναι υποβάθμιση του ίδιου του Τουριστικού προϊόντος, κάτι που για εμάς είναι αδιανόητο και ανεξήγητο και θα θέλαμε πολύ να το συζητήσουμε μαζί σας σε μια διαδικτυακή μας συνάντηση.

Γνωρίζοντας ότι δεν θα μείνετε αδιάφορη για το πρόβλημα που σας θέτουμε καθώς  σε δημόσιες συζητήσεις σας έχετε  κάνει αναφορά στην αναβάθμιση των σχολών της Ρόδου και της Κρήτης και στην κτιριακή αναβάθμιση της σχολής της Αναβύσσου,  θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το πλάνο σας για την Κέρκυρα ώστε να συνεχίσει το ΙΕΚ Τουρισμού να προσφέρει τις τόσο σημαντικές για το νησί μας και τον τουρισμό του υπηρεσίες.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες,

Διατελούμε με Τιμή,

Για το Δ.Σ των Φορέων

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

XΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠIΧΕIΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡIΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡIΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ AOCTA

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

IΟΝIΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠIΧΕIΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο διευθυντής

Ο κ. Δ. Μπακύρας διευθυντής του δημόσιου, ΙΕΚ τουρισμού Κερκύρας, σε επιστολή του αναφέρει τα εξής:

“Με μεγάλη μου λύπη σας ενημερώνω ότι στις αρχές Ιουνίου το εκπαιδευτήριο θα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία του γιατί οι δυο ορισμένου χρόνου (8 μηνών) υπάλληλοι σταματάνε και δεν υπάρχει κάτι πέραν αυτών.

Το 2014 σύσσωμοι οι Κερκυραίοι απέτρεψαν οργανωμένη προσπάθεια μεταφοράς του τότε ΟΤΕΚ Κέρκυρας, σημερινού ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Υπουργείου Τουρισμού, σε άλλη πόλη. Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε ακόμα μια μεγαλύτερη κρίση που οδηγεί το ΙΕΚ σε αναστολή λειτουργίας του λόγω έλλειψης προσωπικού!

Το 2016 το εκπαιδευτήριο Κέρκυρας είχε τέσσερα τμήματα και 85 μαθητές. Από τότε έως σήμερα είμαστε κοινωνοί μιας μεγάλης προσπάθειας αναβάθμισης του ΙΕΚ με την συμμετοχή εργαζομένων, τοπικής κοινωνίας, κοινωνικών εταίρων αλλά και αρχών του τόπου. Αποτέλεσμα ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο με καταπληκτικές υποδομές και εγκαταστάσεις και το κυριότερο εννιά τμήματα με πάνω από 180 μαθητές, που μαζί με την μετεκπαίδευση δίνει μια επαγγελματική ανάσα σε όλο το ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κομμάτι του τουρισμού στην Κέρκυρα με 300 επαγγελματίες κατ’ έτος, με δημοσία και δωρεάν εκπαίδευση.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, το 2021, 64 και πλέον ξενοδοχεία εμπιστεύτηκαν το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας για την στελέχωση των τμημάτων τους. Αυτή σήμερα είναι η αληθινή εικόνα του Εκπαιδευτηρίου Κέρκυρας.
Ένα Εκπαιδευτήριο, που με συνέπεια από το 1976 έως σήμερα προσέφερε ένα μεγάλο κομμάτι του εξειδικευμένου προσωπικού στο νησί αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (μόνο στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή έξι διευθυντές ξενοδοχείων είναι δικοί μας μαθητές και αμέτρητοι άλλοι προϊστάμενοι καθώς και προσωπικό σε όλο το τουριστικό φάσμα) και σε αντιδιαστολή βρίσκεται στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας ή και κλεισίματος.

Λόγω συνταξιοδοτήσεων όλου του μόνιμου προσωπικού (20 και πλέον άτομα δηλαδή καθηγητές, διοικητικό και εργατικό προσωπικό) και με μοναδικό εναπομείναντα τον Διευθυντή του ΙΕΚ Κέρκυρας Δημήτριο Μπακύρα. Σε αντιπαράθεση του έργου και της προσφοράς του Εκπαιδευτηρίου και ενώ υπάρχουν οργανικές θέσεις κενές για τουλάχιστον δυο μόνιμους καθηγητές και τέσσερις μόνιμους διοικητικούς καθώς και τέσσερις συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών ΙΕΚ και μετεκπαίδευσης.
Γιατί άραγε δεν έχουν προκηρυχτεί αυτές οι θέσεις; Ποιος φέρει την ευθύνη κλεισίματος μιας Σχολής Τουριστικής Εξειδίκευσης; Πόσο πιο φτωχός μπορεί να γίνει αυτός ο τόπος πια, σε δομές και υποδομές; Με μεγάλη μου λύπη σας ενημερώνω ότι στις αρχές Ιουνίου το εκπαιδευτήριο θα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία του γιατί οι δυο ορισμένου χρόνου (8 μηνών) υπάλληλοι σταματάνε και δεν υπάρχει κάτι πέραν αυτών.

Με πρωταρχικό μέλημα εκτός από την εκπαίδευση την εξωστρέφεια, που για εμάς δεν αντανακλάται μόνο στη μάθηση ενός επαγγέλματος, αλλά παρακινεί τους μαθητές του στον εθελοντισμό, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τέλος την ενεργητική συμμετοχή σε όλες της εκδηλώσεις, φεστιβάλ και γενικά σε κάθε τι που ο τόπος μας χρειάζεται.

Το ΙΕΚ Κέρκυρας χωρίς το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και καθηγητές που θα οργανώσουν και θα πλαισιώσουν τις εκπαιδευτικές δομές του, πιστεύουμε ότι είναι υποβάθμιση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος.

Για εμάς είναι τουλάχιστον αδιανόητο και πρέπει να επισημάνουμε ότι η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού σε δύο τόσο νευραλγικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η εκπαίδευση είναι τουλάχιστον ανεξήγητη”.

The post Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας και ανησυχία για την λειτουργία του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες