en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

ΞΕΕ: Eρωτήσεις και απαντήσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Με την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων (ΦΕΚ Β’1632/21.04.2021), έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.) για τη δημιουργία του υγειονομικού πρωτοκόλλου των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ.
Πατήστε ΕΔΩ για την είσοδο στην πλατφόρμα.
Επιπλέον, το ΞΕΕ έστειλε στα μέλη του μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

<!–

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
–>

1. Τι είναι τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου;
Πρόκειται για ένα πλαίσιο υποχρεωτικών και προαιρετικών κανόνων λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων με σκοπό τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.
Έχει θεσπιστεί το 2020 με την υπ’ αριθμ. 1881/2020 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών-Υγείας-Τουρισμού (ΦΕΚ Β’2084/2020),η οποία έκτοτε έχει τροποποιηθεί εν μέρει με μεταγενέστερες αποφάσεις.
Στις 21/4/2021 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ με αριθμ.6632/2021 (ΦΕΚ Β’1632), που αντικαθιστά όλες τις προγενέστερες και ισχύει από 21/4/2021 μέχρι 31/5/2022.

2. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ για να λειτουργούν νόμιμα υποχρεούνται να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων ως εξής:

– Καταρτίζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων που διαθέτουν, την οργανωτική δομή της καταλυματικής μονάδας και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

– Η διεκπεραίωση της κατάρτισης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του ΞΕΕ, όπου εισέρχεστε με τους κωδικούς σας και συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά και προαιρετικά πεδία της εφαρμογής.

– Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι αναρτημένο στην ενότητα με τον τίτλο «εκπαίδευση». Το υλικό αυτό οφείλετε να το μελετήσετε και να εκπαιδεύσετε εν συνεχεία το προσωπικό της επιχείρησής σας. Για τα καταλύματα κάτω των 50 δωματίων, εκπαίδευση ενός τουλάχιστον ατόμου (συντονιστή) ανά κατάλυμα, το οποίο εν συνεχεία εκπαιδεύει και το υπόλοιπο προσωπικό.. Για τα καταλύματα άνω των 50 δωματίων εκπαίδευση ενός τουλάχιστον ατόμου (συντονιστή) ανά υπηρεσία – τμήμα του καταλύματος, το οποίο εν συνεχεία εκπαιδεύει και το υπόλοιπο προσωπικό. Είναι απαραίτητες και οι υπεύθυνες δηλώσεις προσωπικού ότι έλαβε εκπαίδευση για τα επιμέρους πρωτόκολλα σύμφωνα με τα καθήκοντά του και η τήρηση σχετικού αρχείου με τις υπεύθυνες δηλώσεις στην επιχείρηση.

– Μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση του πρωτοκόλλου, η εφαρμογή παρουσιάζει το σήμα πιστοποίησης του Υπουργείου Τουρισμού με τον τίτλο Health First, το οποίο εκτυπώνετε και αναρτάτε σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος, αποδεικνύοντας ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Πέραν αυτής της λήψης του σήματος πιστοποίησης Health First, που είναι υποχρεωτική, οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της COVID-19 από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης είναι προαιρετική.

3. Tι θα ισχύσει για τα ξενοδοχεία που έλαβαν το σήμα Health First το 2020 ή το 2021 πριν την αντικατάσταση της ΚΥΑ;
Όσα καταλύματα εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει:

– Να λάβουν εκ νέου το σήμα Healthfirst, αφού επικαιροποιήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλό τους μέσα από την πλατφόρμα του Ξ.Ε.Ε. σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έχει επιφέρει η νέα ΚΥΑ και ανάλογα με τις υπηρεσίες που προτίθενται να παρέχουν το 2021

– Να εκπαιδεύσουν εκ νέου το προσωπικό τους με βάση το εκπαιδευτικό υλικό, που είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα του Ξ.Ε.Ε. στην ενότητα «Εκπαίδευση» και να λάβουν υπεύθυνες δηλώσεις από όλο το προσωπικό ότι εκπαιδεύθηκε, τις οποίες θα τηρούν στο αρχείο τους.
Κάθε φορά που η επιχείρηση επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο, οφείλει να το επικαιροποιεί πάραυτα μέσα από την πλατφόρμα του Ξ.Ε.Ε. Σημειωτέον ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του πρωτοκόλλου όλων των καταλυμάτων.

4. Τα ξενοδοχεία και κάμπινγκ που δεν λειτούργησαν το 2020 και δεν έλαβαν το σήμα Health First, σε περίπτωση που ανοίξουν την τουριστική περίοδο του 2021, τι πρέπει να κάνουν;
Θα πρέπει να καταρτίσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο για το κατάλυμά τους, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ακολουθώντας τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα του ΞΕΕ αφού εισέλθουν με τους κωδικούς τους.

5. Τί ισχύει για το διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορoνοϊό των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ;
Τα πρωτόκολλα επιβάλλουν τη διενέργεια rapid test στο σύνολο του προσωπικού του καταλύματος τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από επαγγελματία υγείας ή τον ιατρό εργασίας ή δομή υγείας.
Επειδή, όπως μας ενημέρωσε το Υπουργείο Τουρισμού, τα self test σύμφωνα με την Επιτροπή των ειδικών αποτελούν κατηγορία rapid test, αναμένεται σύντομα τροποποίηση της ΚΥΑ για να ευθυγραμμιστεί ο διαγνωστικός έλεγχος των εργαζομένων στα καταλύματα με τα ισχύοντα self test για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Θα σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις επί του θέματος.

6. Υπάρχουν αλλαγές στις υπηρεσίες εστίασης που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων και κάμπινγκ;
Παρέχεται με τη νέα ΚΥΑ η δυνατότητα στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ να πραγματοποιείται το σερβίρισμα από τον πελάτη με την παροχή από το προσωπικό γαντιών μιας χρήσεως, τα οποία θα απορρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων, ο οποίος θα βρίσκεται μετά το τέλος του μπουφέ. Επίσης απαιτείται η απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό πριν και μετά από τη χρήση των γαντιών.
Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται το διαχωριστικό, όμως είναι απαραίτητη η κάλυψη όπως είθισται των παρατιθέμενων εδεσμάτων με sneeze guards (αντιπτερνιστικά).

7. Επιτρέπονται τα δωμάτια καραντίνας στα ξενοδοχεία;
Σύμφωνα με το άρθρο 3 Α της νέας ΚΥΑ, τα τουριστικά καταλύματα μπορούν να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει με λεπτομέρεια τους κανόνες λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά των δωματίων καραντίνας.

8. Ποιες είναι οι πηγές πληροφόρησης για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας έναντι της COVID-19;
– O κρατικός ιστότοπος www.covid.19.gov.gr, όπου είναι αναρτημένος ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19, με πληροφορίες για τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, καθώς και όλη η σχετική ενημέρωση για Έλληνες και για αλλοδαπούς

– O ιστότοπος του ΕΟΔΔΥ: www.eoddy.gr

– Ο ιστότοπος του Υπουργείου Τουρισμού:

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media
Source: etravelnews.gr

Original article: ΞΕΕ: Eρωτήσεις και απαντήσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες