en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Πώς είναι στην πραγματικότητα ο μυθικός Καιάδας

Πώς είναι στην πραγματικότητα ο μυθικός Καιάδας

Εκεί που μπλέκεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο μύθος και η ιστορία
Πρόκειται για την μυθική και την πιο πολυσυζητημένη καταβόθρα της Αρχαίας Σπάρτης αλλά και όλης της Ελλάδας. Ο Καιάδας στη Λακωνία! Πρόκειται για ένα μέρος τόσο ιδιαίτερο για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά όσον αφορά τη χρήση του από τους Αρχαίους Σπαρτιάτες. Πού βρίσκεται όμως ο Καιάδας και που σταματάει ο μύθος και αρχίζει η αλήθεια; O Καιάδας υπάρχει και βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Σπάρτης. Πολλοί φαντάζονται ότι ο Κιαάδας είναι ένας τεράστιος κρατήρας στη γη με πολύ μεγάλο βάθος. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς αν και το σκηνικό είναι εντυπωσιακό.
Ο μυθικός Καιάδας στη Λακωνία και πώς είναι σήμερα
Αρχικά το σημείο μοιάζει με μια σχισμή σε ένα κονικό ύψωμα στο τελείωμα του χωριού. Όταν, ωστόσο, πλησιάσεις κοντά του τότε το θέαμα γίνεται άκρως εντυπωσιακό. Στην βάση της σχισμής δημιουργείται μια διπλή είσοδος με κάθετη ροή από όπου βγαίνει πολύ έντονος και κρύος αέρας και για όσο μπορείς να διακρίνεις μέσα σε αυτό σου δίνει την εντύπωση πως οδηγεί στα τάρταρα της γης.
Το σπηλαιοβάραθρο αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις αρχαίες μαρτυρίες για τη μορφή και τον προορισμό του Καιάδα και ειδικότερα με τη χρήση του για τον καταποντισμό των εχθρών τους ή και άλλων καταδίκων. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες ο ήρωας του Β΄ Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένης μαζί με 50 αιχμαλώτους Μεσσηνίους. Επίσης, στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες κατακρήμνισαν και το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία. Ο κατακρημνισμός σε βάρα­θρο εφαρμοζόταν ακόμη και στην Αθήνα, στην Κόρινθο,στους Δελφούς και στην Θεσσαλία, αναφέρει το exploringgreece.tv
Όσον αφορά τώρα τις αναφορές περί εναπόθεσης μη αρτιμελών παιδιών, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Ο Καιάδας έχει μάλλον κακώς ταυτιστεί με τους Αποθέτες, τον τόπο δηλαδή που οι Σπαρτιάτες απέθεταν τα μη αρτιμελή βρέφη. Αυτό, εξάλλου, αναφέρει ο Πλούταρχος και μόνον αυτός, στον βίο του Λυκούργου. Υπάρχουν, ωστόσο, σύγχρονοι ερευνητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή την τύχη είχαν μόνο τα παιδιά με βαριές δυσμορφίες αλλά και παιδιά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Δεν αποθέτονταν δηλαδή εκεί παιδιά με ελαφρές αναπηρίες,
Εκτός από το αυτονόη­το μαρτύριο της πτώσης των εχθρών στον Καιάδα, η ποινή εμπεριείχε και με­ταφυσικές προεκτάσεις. Θεωρείται ότι το σώμα παρέμενε άταφο και η ψυχή αδυνατούσε να λυτρωθεί.
Το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές και ο Καιάδας στη Λακωνία έπαιξε το δικό του ρόλο και στο μύθο αλλα και στην ιστορία της Σπάρτης.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Up Drones…

Σχετικά Tags
Καιάδας Λακωνία

Source: news.gr

Original article: Πώς είναι στην πραγματικότητα ο μυθικός Καιάδας.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες