en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

ΣΕΤΚΕ: Επιστολή για μέτρα οικονομικής στήριξης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

H ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος), έστειλε επιστολή προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: «Πρόγραμμα για στήριξη ρευστότητας τουριστικών καταλυμάτων».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΣΕΤΚΕ

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,
Ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον οικονομικό μαρασμό και την ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ όπως φαίνεται, η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και τη φετινή τουριστική περίοδο.
Η πρόωρη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τη λειτουργία όλων των τουριστικών καταλυμάτων και τις κρατήσεις να κυμαίνονται έως σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν προοιωνίζεται δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Όλο αυτό το διάστημα, ο φορέας μας έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, όσον αφορά την επαναλειτουργία τους και γενικότερα τη βιωσιμότητα τους, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την επίλυση τους.
Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στη συνέχεια υπολειτούργησαν για 2 – 3 μήνες και τους τελευταίους 6 μήνες επιτρέπεται η λειτουργία τους χωρίς στην ουσία να έχουν αντικείμενο εργασίας αφού η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown από το Νοέμβριο.

<!–

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
–>

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον κλάδο είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας δεν έχουν επωφεληθεί καθόλου από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δοθεί λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνταν.
Για παράδειγμα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έλαβαν μικρά ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών απαιτούμενων μορίων.
Η χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου τη δεδομένη στιγμή θεωρείται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, αφού πρόκειται για τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να κρατηθεί στη ζωή ένας σημαντικός αριθμός τους.
Όσον αφορά το πρόγραμμα που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών καταλυμάτων, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η οποία θα είναι μη επιστρεπτέα και θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, δεν θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου μας.
Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μικρά τουριστικά καταλύματα ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστική στήριξη τους.
Το ποσοστό του 5% θα αντιστοιχεί σε ποσά από 500 € έως 1000 € το πολύ για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας, καθότι λόγω του μεγέθους τους δεν έχουν μεγάλους τζίρους.
Όπως καταλαβαίνετε τα ποσά αυτά είναι πολύ μικρά για να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες και να βοηθήσουν ουσιαστικά την επανεκκίνηση τους.
Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που τεθεί προϋπόθεση η απασχόληση εργαζομένων, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, αυτομάτως θα αποκλειστεί το 50% και άνω των επιχειρήσεων του κλάδου μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε στο νέο πρόγραμμα στήριξης το ποσοστό να αυξηθεί στο 20% για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα τις αποκλείουν, όπως η απασχόληση εργαζομένων, ώστε να είναι ωφέλιμο.
Ευελπιστούμε σε θετική σας άμεση παρέμβαση προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου μας να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την εθνική οικονομία.

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media
Source: etravelnews.gr

Original article: ΣΕΤΚΕ: Επιστολή για μέτρα οικονομικής στήριξης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες