en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Τουρισμός: Τι ισχύει για τα ταξίδια και τους περιορισμούς σε χώρες της Ευρώπης

Το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω της πανδημίας, πολλοί λίγοι τουρίστες ρίσκαραν να ταξιδέψουν εκτός των συνόρων των χωρών τους.
Εναν χρόνο μετά, η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες οργανώνονται για να υποδεχθούν τουρίστες, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, των τεστ PCR και των επιτόπου προστατευτικών μέτρων.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σύμφωνα με έκθεση της εργοδοτικής οργάνωσης Exceltur που εκδόθηκε στα τέλη του Απριλίου, η δραστηριότητα του τουριστικού τομέα αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να ανέλθει στο 70% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, έναντι 30% πέρυσι.
Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος;
Στο πλαίσιο απόφασης η οποία ελήφθη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ισπανία αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο, από σήμερα, όλων των εμβολιασμένων ατόμων, όποια και είναι η χώρα προέλευσής τους.
Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες οι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου τουλάχιστον 72 ωρών πριν από την είσοδό τους και θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο.
Οι Βρετανοί, που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ισπανικής τουριστικής αγοράς, μπορούν ήδη να εισέλθουν στην Ισπανία. Ομως η χώρα ανήκει στη βρετανική πορτοκαλί λίστα, έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει καραντίνα στους Βρετανούς πολίτες κατά την επιστροφή τους από την Ισπανία, γεγονός που τους αποτρέπει από τις διακοπές κάτω από τον ισπανικό ήλιο.
Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την πλειονότητα των τρίτων, εκτός της ΕΕ, χωρών, δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία παρά για πολύ περιορισμένους λόγους.
Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη είναι οι μόνες ασιατικές χώρες για τις οποίες η Ισπανία επιτρέπει την είσοδο με αρνητικό τεστ PCR.
Τα μέτρα προστασίας που τηρούνται επιτόπου
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, εκτός της πλαζ, εάν οι λουόμενοι «παραμένουν σε καθορισμένο χώρο και τηρούν την ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου. Θα πρέπει ωστόσο να φορούν μάσκα, αν περπατούν στην παραλία.
Οι περιορισμοί, κυρίως στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, καθώς οι 17 ισπανικές περιφέρειες έχουν πλήρεις αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας και τροποποιούν συνεχώς το καθεστώς των μέτρων προστασίας. Στην περιοχή της Μαδρίτης και της Καταλωνίας δεν ισχύει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μπαρ και εστιατόρια είναι ανοικτά μέχρι τη 01:00 στην ισπανική πρωτεύουσα και τις 24:00 στην Καταλωνία.
ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία περιμένει 20% περισσότερους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, ανακοίνωσε η ιταλική Ομοσπονδία Τουρισμού. Η Ιταλία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 6,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες (+24%), αλλά 65,8 εκατομμύρια τουρίστες λιγότερους σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων τουριστών.
Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος;
Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Βρετανία και το Ισραήλ οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό μοριακό τεστ ή τεστ αντιγόνων 48 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ιταλία. Δεν επιβάλλεται καραντίνα, αλλά πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο.
Για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Ρουάντα, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ ή τεστ αντιγόνων 72 ωρών και καραντίνα δέκα ημερών με νέο τεστ στη λήξη της.
Ταξιδιώτες από τη Βραζιλία την Ινδία, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο ιταλικό έδαφος.
Τα μέτρα προστασίας που τηρούνται επιτόπου
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά υπάρχει συζήτηση για την άρση της υποχρέωσης για τους εξωτερικούς χώρους από τον Ιούλιο. Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 05:00 στις κίτρινες (μετρίου κινδύνου) ζώνες. Στα εστιατόρια και τα μπαρ ισχύει το όριο των τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι Βρετανοί τουρίστες είναι η βασική πελατεία της Πορτογαλίας και ο αριθμός των κρατήσεων και των πτήσεων, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αυξηθεί σημαντικά από το άνοιγμα του τουρισμού στις 17 Μαΐου. Ομως, η μεγάλη ροή τουριστών αναμένεται από τον Ιούλιο. Ωστόσο, η Πορτογαλία αφαιρέθηκε από τη βρετανική πράσινη λίστα.
Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος;
Ολοι οι τουρίστες οφείλουν να έχουν αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ωρών. Επιτρέπεται η είσοδος στους ταξιδιώτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν (Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία) και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιτρέπονται επίσης οι πτήσεις από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, την Κίνα.
Για τις άλλες χώρες, επιτρέπονται τα αναγκαία ταξίδια (επαγγελματικά, οικογενειακά, για λόγους υγείας…).
Τα μέτρα προστασίας που τηρούνται επιτόπου
Οι τουρίστες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η κυβέρνηση έχει ορίσει ένα σύνολο κανόνων για τις πλαζ και τις δημόσιες πισίνες. Η απόσταση των τριών μέτρων, για παράδειγμα, θα πρέπει να τηρείται ανάμεσα στις ομπρέλες. Σύστημα ενημέρωσης για την πλήρωση των πλαζ ισχύει με τη χρήση τριών χρωμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των λουομένων.
ΓΑΛΛΙΑ
Στη Γαλλία, πρώτο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως πριν από την πανδημία, τα έσοδα (57 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019) υποδιπλασιάσθηκαν πέρυσι.
Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος;
Για τις χώρες που έχουν χαρακτηρισθεί «πράσινες» (ευρωπαϊκή ζώνη, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη) δεν απαιτείται λόγος μετακίνησης ανάγκης και αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνων τουλάχιστον 72 χωρών απαιτείται μόνο για τα μη εμβολιασμένα άτομα.
Για τις χώρες που έχουν χαρακτηρισθεί «πορτοκαλί» όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται τεστ PCR ή αντιγόνων εάν ο ταξιδιώτης είναι εμβολιασμένος, διαφορετικά απαιτείται λόγος ανάγκης για τη μετακίνηση, αρνητικό τεστ και καραντίνα 7 ημερών.
Για τις χώρες που έχουν χαρακτηρισθεί «κόκκινες», ανάμεσά τους η Νότια Αφρική, η Βραζιλία ή η Τουρκία, χρειάζεται λόγος ανάγκης για τη μετακίνηση.
Τα μέτρα προστασίας που τηρούνται επιτόπου
Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Στη συνέχεια, το μέτρο μπορεί να αρθεί σε ορισμένες περιοχές. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 Ιουνίου από τις 23:00 έως τις 06:00 και θα αρθεί τελείως από την 30ή Ιουνίου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Από τις 9 Ιουνίου ανοίγουν και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων και των μπαρ, με διαθεσιμότητα του 50% των τραπεζιών, με μέγιστο τον αριθμό των έξι ατόμων ανά τραπέζι.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος;
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ντε φάκτο σχεδόν κλειστό στους ξένους τουρίστες, λόγω των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στα σύνορα για τις αφίξεις. Για τις περισσότερες χώρες (κυρίως τις ευρωπαϊκές) απαιτείται καραντίνα και ακριβά τεστ. Για ορισμένες χώρες όπως είναι οι χώρες της Νότιας Αμερικής, η Ινδία, η Τουρκία… απαιτείται καραντίνα σε ξενοδοχείο, κόστους 2.000 ευρώ.
Υπάρχουν ελάχιστες χώρες που έχουν χαρακτηρισθεί «πράσινες» που εξαιρούνται του μέτρου της καραντίνας. Η πράσινη λίστα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες. Η Πορτογαλία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί, αφαιρέθηκε.
Η βρετανική τουριστική οικονομία επικεντρώνεται στους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι ενθαρρύνονται να παραμείνουν στη χώρα τους αυτό το καλοκαίρι.
Τα μέτρα προστασίας που τηρούνται επιτόπου
Μεγάλο μέρος των περιοριστικών μέτρων έχει αρθεί, ενώ τα τελευταία (περιορισμός συγκεντρώσεων, σερβίρισμα ορθίων στα μπαρ και στις ντισκοτέκ) επρόκειτο να αρθούν στις 21 Ιουνίου, πράγμα που έχει μείνει μετέωρο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής (Δέλτα) παραλλαγής του ιού και των εκκλήσεων των ειδικών προς την κυβέρνηση για τη διατήρησή τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Source: tourismtoday.gr

Original article: Τουρισμός: Τι ισχύει για τα ταξίδια και τους περιορισμούς σε χώρες της Ευρώπης.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες