en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci, το ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, είναι οι αποδέκτες του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
για τα εκατομμύρια ζωές που έσωσαν και την ελπίδα που χάρισαν σε όλον τον κόσμο.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για το έτος 2021 εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό. Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να εφιστήσουν την προσοχή τους στους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci – δυο επιστήμονες-παράδειγμα προς μίμηση που αποτελούν έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όπως και την αφοσίωση στο Κοινό Καλό και την υψηλή ποιότητα έρευνας και ειδημοσύνης που οδήγησαν σε μια ανακάλυψη που χάρισε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη μα σε όλη την Ανθρωπότητα.

Λίγους μήνες προτού επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για την Τελετή Απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci δήλωσαν ότι «Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και τιμή για εμάς. Σας ευχαριστούμε που μας κρίνατε άξιους εκπροσώπους του σκοπού που αντιπροσωπεύει αυτό το Βραβείο: Η βελτίωση της ζωής είναι πράγματι ο πιο ευγενής σκοπός της επιστήμης, και μια αποστολή που μας αγγίζει ιδιαίτερα. Αποδεχόμαστε το διακεκριμένο αυτό βραβείο με ενθουσιασμό εκ μέρους μιας εξαιρετικής ομάδας που επέτρεψε την υλοποίηση του Project Lightspeed Made in Europe». Η ιστορία τους αντικατοπτρίζει την ιστορία της Αυτοκράτειρας Θεοφανώ, της πριγκίπισσας του Βυζαντίου που έγινε Αυτοκράτειρα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας τον 10ο αιώνα. Επιπλέον, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci  είναι εκπρόσωποι της ποικιλομορφίας της Ευρώπης, όπως μετατρέπεται σε εκκολαπτήριο υψηλών επιτευγμάτων και πεδίο διακρατικής συνεργασίας.

Η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» 2021 θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο ιδιαίτερο περιβάλλον της εμβληματικής Ροτόντας, ενός κορυφαίου μνημείου που μαρτυρά τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Ανδρεάδη και του προέδρου Herman Count Van Rompuy αντίστοιχα, ξεκινούν για πρώτη φορά φέτος τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ, ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε ένα θέμα διεθνούς βαρύτητας που σχετίζεται και εμπνέεται από το βραβείο κάθε χρονιάς. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού φόρουμ συζήτησης επί κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης. Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, με τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» και με θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή.

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα Αυτοκράτειρα Θεοφανώ έθεσε ως στόχο την αναγνώριση ατόμων και οργανισμών για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση και την ενδυνάμωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας, καθώς και στην κοινωνική ευημερία, την πρόνοια και τη βελτίωση της ζωής όλων.

adv

Η αρχή έγινε το 2020, με το βραβείο να επικεντρώνεται στην Εκπαίδευση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, αποδέχτηκε το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εκ μέρους ενός ευρωπαϊκού θεσμού που ενισχύει την κινητικότητα, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση για τους νέους πολίτες Ευρώπης: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS. Συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε πέρσι, το βραβείο επιδιώκει να εδραιωθεί, χρόνο με τον χρόνο, ως σημείο αναφοράς στην αναγνώριση και αναγνώριση εκείνων των μελών της κοινωνίας, οργανισμών ή ατόμων, που συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση και την κοινή συνεργασία, όπως και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και πέρα από αυτό.

Αυτοκράτειρα Θεοφανώ

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που δίνει έμπνευση σε αυτό το εγχείρημα, είναι μια ιστορική προσωπικότητα της Ευρώπης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Υπήρξε ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή και νυμφεύθηκε τον Όθωνα Β’ και στέφθηκε από κοινού με αυτόν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μετά τον θάνατό του διατήρησε η ίδια τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Η ιστορική της παρουσία στη Δυτική Ευρώπη, η οποία στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου, τόσο μεταλαμπαδεύοντας στη Δύση τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στη Βυζαντινή κοινωνία, όσο και μεταφέροντας επιρροές της ακμάζουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ό,τι αφορά στην παιδεία, τις τέχνες, το εμπόριο, την υγεία, και αναβαθμίζοντας το κύρος της πολιτικής διακυβέρνησης έναντι της στρατιωτικής.

Βρίσκεται θαμμένη στον Καθεδρικό Ναό του St. Pantaleon στην Κολωνία (Γερμανία).

Μνημείο Ροτόντας 

Τo εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337).

Το κυκλικό και στεγασμένο με θόλο επιβλητικό κτήριο έχει ύψος 29,80μ, διάμετρο 24,50μ, πλάτος τοίχων 6.30μ. και μπορεί αρχιτεκτονικά να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Λίγο μετά την ανέγερση της και μέσα στα πρώτα χρόνια της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453), η Ροτόντα μετατράπηκε σε ναό της χριστιανικής λατρείας με την προσθήκη Ιερού Βήματος στα ανατολικά. Το εσωτερικό κοσμείται με μοναδικής τέχνης και ομορφιάς εντοίχια ψηφιδωτά (4ος-6ος αι.).

μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από το 1524 έως το 1591, έτος μετατροπής του από τους Οθωμανούς κατακτητές σε τζαμί, χρήση που διατήρησε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Η αφιέρωσή του έκτοτε στον Άγιο Γεώργιο οφείλεται στη γειτονική, μικρή, ομώνυμη εκκλησία. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Ροτόντας συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της τέχνης της Ύστερης Αρχαιότητας.

The post Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο για τον κορονοϊό appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.