en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Χίος: Το νησί της μαστίχας

Μπορεί να φημίζεται παγκοσμίως για τη μαστίχα της, ωστόσο, η Χίος κρύβει πολλούς ανεξερεύνητους θησαυρούς για τους επισκέπτες της.

Το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές και πλήρωσε μεγάλο τίμημα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών, η Χίος διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.

Χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, η πόλη της Χίου μαρτυρά το αριστοκρατικό και ναυτικό παρελθόν του νησιού, ενώ τα 250 διασωθέντα αρχοντικά στον Κάμπο αποτελούν τεκμήριο της ένδοξης ιστορίας του.

Γεύσεις από τη Χίο

Μυροβόλος και φιλόξενη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η Χίος αποτελεί ένα μωσαϊκό εικόνων, εμπειριών και γεύσεων. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα σε συνδυασμό με το πλούσιο έδαφος του νησιού ευνοεί την παραγωγή πολλών διαφορετικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας που δημιουργούν μοναδικές τοπικές συνταγές.

Μυρωδάτα μανταρίνια, σπιτικά λικέρ, ούζο, γλυκά του κουταλιού και φυσικά η φημισμένη μαστίχα είναι λίγοι από τους γευστικούς θησαυρούς της Χίου που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα πιάτα της, απογειώνοντας γευστικά την παραμονή σας στο νησί.

Η βασίλισσα του νησιού

Μοναδικός θησαυρός που καλλιεργείται μόνο σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, το μαστιχόδεντρο χαρίζει τα πολύτιμα δάκρυά του, την αρωματική μαστίχα. Μπορείτε να την απολαύσετε μόνη της ως «υποβρύχιο» γλυκό ή ως αρωματικό σε λικέρ, ούζο, κουλουράκια, ακόμα και τσίχλες.

Μάλιστα, η τεχνική μαζέματος της μαστίχας ονομάζεται «κέντος», καθώς οι μαστιχοπαραγωγοί κεντούν, δηλαδή χαράσσουν τα δέντρα με ένα ειδικό εργαλείο το «κεντητήρι».

Τα «μήλα των εσπερίδων»

Εκτός από τη μαστίχα, η Χίος φημίζεται για τα μοναδικής ποιότητας εσπεριδοειδή, τα ζουμερά πορτοκάλια της και το διάσημο μανταρίνι της. Χάρη στο έντονο άρωμά του, την τρυφερή σάρκα του και τη γλυκιά γεύση του, το μανταρίνι έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου, ενώ έχει κατοχυρωθεί και ως προϊόν ΠΓΕ. Γευτείτε τα χιώτικα εσπεριδοειδή σε δροσερούς χυμούς, φρουτοσαλάτες και γευστικά γλυκά του κουταλιού και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε λεμονανθούς, το ντόπιο και πολύ αρωματικό γλυκό του κουταλιού.

Εκτός από την παραγωγή γλυκών του κουταλιού και αιθέριων ελαίων, οι φλούδες των εσπεριδοειδών χορηγούνται από το εργοστάσιο Χυμών του νησιού στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφή, που θεωρείται μάλιστα άριστης ποιότητας.

Χιώτικα ποτά

Το κρασί είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παράγει η Χίος από την αρχαιότητα, με το νέκταρ των Θεών, τον «Αριούσιο Οίνο» να κρατά τα σκήπτρα στα κόκκινα κρασιά. Εάν αγαπάτε τα ηδύποτα, το νησί σάς προσφέρει απλόχερα αρωματικά λικέρ, όπως τη σούμα, ένα είδος τσίπουρου από σύκα και φυσικά το χιώτικο ούζο αρωματισμένο με γλυκάνισο, μάραθο, κόλιανδρο, άνθη λεμονιάς ή μαστίχα.

Μάλιστα, η Χίος έχει τη δική της μπίρα. Πρόκειται για φρέσκια μπίρα που παράγεται στον Κάμπο της Χίου από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο, χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα. Έχει ξανθοκίτρινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες, πλούσιο σώμα, φρουτώδη γεύση και διακριτική πικράδα, ενώ κυριαρχούν τα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών.

Το κυνήγι των μανιταριών

Εάν επισκεφθείτε τη Χίο το φθινόπωρο, στα βόρεια του νησιού θα συναντήσετε τους περίφημους αμανίτες, που φυτρώνουν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Μπορείτε είτε να τους προμηθευτείτε στις αγορές του νησιού, είτε να συμμετάσχετε κι εσείς οι ίδιοι σε ένα συναρπαστικό «κυνήγι» μανιταριών. Συνοδέψτε το ουζάκι σας με τηγανητούς ή ψητούς αμανίτες, που φυτρώνουν κάτω από τα πεύκα.

Χιώτικο λευκό τυρί

Μην ξεχάσετε να γευτείτε το εξαιρετικής ποιότητας λευκό χιώτικο τυρί με τη μαλακή υφή, το άρωμα γάλακτος και την ελαφρώς αλμυρή γεύση, την οποία οφείλει στην ολιγοήμερη παραμονή του στην άλμη. Ψητό στη σχάρα ή ως συνοδευτικό σε δροσερές πράσινες σαλάτες και παραδοσιακά ζυμαρικά, το λευκό τυρί θα σαγηνεύσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του, το χιώτικο τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλατα.

Τα ζυμαρικά της Χίου

Στη γαστρονομία της Χίου εντάσσονται και διάφορα είδη ζυμαρικών, τα οποία συνδυάζονται με ποικιλία κρεάτων αλλά και θαλασσινών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φυτιλάκι στριφτό, ενώ για πιο εξεζητημένες γεύσεις, δοκιμάστε ταλιατέλες κατσαρές με μαστίχα, και τα χερίσια μακαρόνια του σπάρτου, που ταιριάζουν απόλυτα με μαγειρευτά, κοκκινιστά φαγητά.

Μην ξεχάσετε να…

• περιηγηθείτε στην πλούσια με τοπικά προϊόντα αγορά της πόλης, την περιβόητη Απλωταριά.
• πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου.
• κάνετε μια στάση στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο.
• επισκεφτείτε το Κάστρο της Χίου που δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης και μετρά έντεκα αιώνες ζωής. Στο εσωτερικό του θα δείτε τον τάφο του τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί, ο οποίος το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου, και γι’ αυτό τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
• επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο (Μετζητιέ Τζαμί), όπου εκτίθεται το ακριβές αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», αλλά και τη Δημοτική Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής», όπου θα βρείτε 1.300 ιστορικούς τόμους, μεταξύ των οποίων και βιβλία από την προσωπική συλλογή του Αδαμάντιου Κοραή.
• θαυμάσετε τα γνήσια αντίγραφα των ιστιοφόρων και των ατμοκίνητων πλοίων στο Ναυτικό Μουσείο και να ταξιδέψετε στη λαμπρή ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού.

Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια του Καλοπλύτη και φωτογραφίστε τα περίτεχνα αρχοντικά των καραβοκύρηδων. Πορευτείτε προς τα Ταμπάκικα, όπου στέκονται επιβλητικά οι μύλοι των παλιών βυρσοδεψείων και επισκεφτείτε το Παλατάκι Ιουστινιάνι.

Η φημισμένη μαστίχα

Το διασημότερο προϊόν του νησιού είναι η γευστική μαστίχα. Με τη φήμη της να φτάνει στην άκρη του κόσμου, η μαστίχα ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού, ενώ αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης.

Ακόμη και σήμερα, όλες οι εργασίες συγκομιδής της από τον κορμό του δέντρου, καθαρισμού και επεξεργασίας της γίνονται με το χέρι, ενώ πλέον χρησιμοποιείται στην ιατροφαρμακευτική, στη χειρουργική, στην οδοντιατρική αλλά και στην κοσμετολογία. Στην αγορά της Απλωταριάς, στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε πολλά προϊόντα μαστίχας, καθώς και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού, γλυκόπιοτα λικέρ και πολλές τοπικές ποικιλίες ούζου!

Σήμερα η Χίος αριθμεί 53.000 κατοίκους. Μεσαιωνικοί οικισμοί, όμορφα χωριά δίπλα στη θάλασσα και εντυπωσιακοί εορτασμοί, όπως η εκρηκτική Ανάσταση στο Βροντάδο, συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό για το οποίο είναι γνωστό το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου.

The post Χίος: Το νησί της μαστίχας appeared first on Tourism Today.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες