en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων

Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων

Όλοι ξέρουν τις μεγάλες και φημισμένες λίμνες της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως και οι μικρότερες που αποτελούν καλά κρυμμένα μυστικά και αν τις ανακαλύψεις θα νιώσεις ότι έχεις βγει πλουσιότερος από ένα ταξίδι σου. Μια από αυτές είναι η λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη που προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες πουλιά και άλλα ζώα αποτελώντας μια πηγή ζωής γι’ αυτά. Σίγουρα αξίζει να την γνωρίσεις από κοντά με την πρώτη ευκαιρία, ειδικά αν σε ενδιαφέρει και σου αρέσει να γνωρίζεις καινούριες κρυφές γωνιές της Ελλάδας. Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μια από αυτές!

Ποια είναι Ασπρόλιμνη της Ελλάδας που «υπάρχει» μόνο το χειμώνα

Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που αποτελεί καλά κρυμμένο μυστικό
Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μια ρηχή λίμνη με έκταση μόλις 10,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο μήκος 6,3 χιλιόμετρα. Μεγάλο μέρος της έκτασης της είνα γεμάτο καλαμιώνες ενώ λόγω πιέσεων από αστικές και γεωργικές δραστηριότητες και είναι ευτροφική. Κοντά της υπάρχει και η λίμνη της Ζάζαρης από την οποία η λίμνη Χειμαδίτιδα παίρνει τα πλεάζοντα νερά της μέσω του καναλίου του Αμύντα και καταλήγουν στην λίμνη των Πέτρων. Στην Χειμαδίτιδα ζουν σπάνια είδη πουλιών, από τα οποία 100 είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Κάτι που ελάχιστοι ξέρουν είναι ότι σε αυτή τη λίμνη αναπαράγεται, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα, η βαλτόπαπια με εξήντα ζευγάρια, η οποία είναι παγκόσμιο απειλούμενο είδος!

Πώς πήρε, όμως το όνομά της η Χειμαδίτιδα; Πήρε την ονομασία της λόγω τον χειμαδίων που βρίσκονται βορείο δυτικά και εκεί ξεχειμωνίζαν με τα κοπάδια οι κάτοικοι του Λεχόβου. Σύμφωνα με επιστήμονες η δημιουργία της λίμνης σχετίζεται με γεωλογικά φαινόμενα κατά την περίοδο των παγετώνων όταν όλη η ευρύτερη περιοχή ήταν καλυμμένη από πάγους. Επίσης, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από ισχυρές τεκτονικές δράσεις (σεισμούς). Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία λόγω και της αύξησης της θερμοκρασίας (λιώσιμο των πάγων) αυτής της λίμνης μεταξύ άλλων.

Φλώρινα: Η όμορφη γωνιά στην άκρη της Ελλάδας
Η Φλώρινα αποτελεί μια περιοχή της Ελλάδας με πολλές αντιθέσεις και ομορφιές που δένουν σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό. Ορεινά τοπία και λίμνες, παραδοσιακοί οικισμοί και τοπική γαστρονομία που αποτελεί από μόνη της ένα ταξίδι! Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να δεις οπωσδήποτε αν βρεθείς στην περιοχή. Ένα από αυτά είναι μια επίσκεψη στο χωριό Ψαράδες. Οι Ψαράδες βρίσκονται στη νότια όχθη της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας και πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ησυχαστήριο. Το μόνο που μπορεί να διακόψει τους ήχους της φύσης είναι η ευγενική φωνή των βαρκάρηδων που σου προτείνουν να σε πάνε μια βόλτα.
Διαβάστε επίσης:
Ποιο είναι το Πεύκο της Μεσσηνίας με την μυστηριώδη τρύπα
Ποια είναι Ασπρόλιμνη της Ελλάδας που «υπάρχει» μόνο το χειμώνα
Πού βρίσκεται και πώς είναι σήμερα το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας

Source: exploringgreece.tv

Original article: Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων.

TOURISM – TRAVEL NEWS 24.GR

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες