en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Ξενοδοχεία: Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας που απαγορεύει τις ρήτρες «εγγύησης καλύτερης τιμής»

Στις 19 Μαΐου, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κήρυξε τις «περιοριστικές» ρήτρες εγγύησης καλύτερης τιμής που επέβαλε η Booking.com σε ξενοδοχεία της Γερμανίας ως ασυμβίβαστες με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των on line ξενοδοχειακών κρατήσεων ξενοδοχείων, η εταιρεία Booking.com, δεν θα επιτρέπεται πλέον να εμποδίζει τα ξενοδοχεία στη Γερμανία να διαφημίζουν χαμηλότερες τιμές δωματίων στους δικούς τους ιστότοπους.

<!–

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
–>

Οι Γερμανοί ξενοδόχοι θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές μέσω των δικών τους ιστότοπων, εάν το επιθυμούν, προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
«Η ετυμηγορία του Γερμανικού Δικαστηρίου βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Oι ρήτρες εγγύησης καλύτερης τιμής δεν είναι συμβατές με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Είναι μια ανάσα για τους ξενοδόχους στη Γερμανία, οι οποίοι θα έχουν την ελευθερία να καθορίσουν τις δικές τους στρατηγικές τιμολόγησης, βλέποντας να καταργείται ένα αντικίνητρο στην ψηφιακή αγορά. Ας ελπίσουμε η απόφαση να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της HOTREC (Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Marie Audren.
Η κα Audren πρόσθεσε επίσης: «κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η HOTREC δημοσιοποίησε την υπόθεση ενάντια στις ρήτρες εγγύησης καλύτερης τιμής τόσο στην ευρεία όσο και στη στενή εκδοχή τους. Ελπίζουμε ότι η χθεσινή απόφαση θα έχει αντίκτυπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, καθώς επανεξετάζουν την Πράξη για την Ψηφιακή Αγορά, όπως και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την προετοιμασία της αναθεώρησης του Κανονισμού Απαλλαγής Κάθετων Συμφωνιών».
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχείων Γερμανίας (IHA) είχε ενεργοποιήσει τη διαδικασία κατά της Booking.com με καταγγελία που κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ το φθινόπωρο του 2013. Σε εντολή που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ απαγόρευσε στην Booking.com την περαιτέρω χρήση της ρήτρας εγγύησης καλύτερης τιμής τόσο με την διευρυμένη μορφή (όχι πιο ευνοϊκές τιμές σε άλλο κανάλι κράτησης) όσο και με τη στενή μορφή (όχι πιο ευνοϊκές τιμές στον ιστότοπο του ξενοδοχείου).
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ήταν η πρώτη Αρχή Ανταγωνισμού παγκοσμίως, που από το καλοκαίρι του 2015 κατέταξε ορθά τις ρήτρες εγγύησης καλύτερης τιμής που χρησιμοποιεί η Booking.com στις παραβιάσεις του αντιμονοπωλιακού νόμου.
Η έφεση όμως της Booking.com κατά αυτής της απόφασης έγινε δεκτή από το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ στις 4 Ιουνίου 2019. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ κατάφερε εντέλει να επιτύχει επανεξέταση της απόφασης του Δικαστηρίου του Ντίσελντορφ ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου μέσω αίτησης αναίρεσης που είχε θετική αποδοχή στις 14 Ιουλίου 2020.
Στην Ευρώπη, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απαγορεύσει με νόμο τις ρήτρες εγγύησης καλύτερης τιμής. Ωστόσο, οι πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων και η Booking.com έχουν διατηρήσει ισχυρή και υγιή την επιχειρηματικότητά τους σε αυτές τις χώρες.
Η Ελβετία αναμένεται να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκλείσει τέτοιες πρακτικές.
Η HOTREC συγχαίρει θερμά το μέλος της IHA για την αποφασιστική και καθοριστική δράση του σε αυτό το νομικό έπος.
Η HOTREC επικροτεί επίσης το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ για τη διασφάλιση της τήρησης του νόμου περί ανταγωνισμού και της ανάδειξης μέσω αποδεικτικών στοιχείων του αθέμιτου χαρακτήρα των ρητρών εγγύησης καλύτερης τιμής.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανάρτηση – ρεπορτάζ της Deutsche Welle (dw.com), εκπρόσωπος της Booking εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δικαστική απόφαση, λέγοντας:
«Μεταφράζουμε το περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες, επενδύουμε εκατομμύρια σε διαφήμιση και στην εξυπηρέτηση του πελάτη και ευλόγως θα περιμέναμε από τα ξενοδοχεία να μας προσφέρουν τουλάχιστον την ίδια τιμή που προβλέπουμε στην ιστοσελίδα τους».

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media
Source: etravelnews.gr

Original article: Ξενοδοχεία: Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας που απαγορεύει τις ρήτρες «εγγύησης καλύτερης τιμής».