en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

ABTA: Στηρίξτε τον Τουρισμό | Ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών Sunak και Shapps

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak, και τον υπουργό Μεταφορών, Grant Shapps, στέλνει η Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA), προτρέποντάς τους να υποστηρίξουν τον εξερχόμενο ταξιδιωτικό τομέα, παρέχοντας προσαρμοσμένη οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών, με την προσθήκη περισσότερων χωρών στην “πράσινη” λίστα της βρετανικής κυβέρνησης. 

Η επιστολή έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος των επιτοκίων, από αυτή την εβδομάδα (από την 1η Ιουλίου) και καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τις απαιτήσεις για τα διεθνή ταξίδια.

Η επιστολή

Ακολουθεί η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Alistair Rowland, πρόεδρος της ABTA και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Blue Bay Travel και ο Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης:

“Αγαπητέ υπουργέ Οικονομικών, υπουργέ Μεταφορών,

Γράφουμε σε μια περίοδο που συνήθιζε να είναι η πιο πολυσύχναστη περίοδος συναλλαγών για τις περισσότερες επιχειρήσεις εξερχόμενου τουρισμού, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντ’ αυτού, η βιομηχανία αγωνίζεται με μια βαθύτερη κρίση.

Είναι η εποχή του χρόνου που οι περισσότερες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις αντλούν τα χρήματά τους. Οι κρίσιμες καλοκαιρινές εβδομάδες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ετήσιου εισοδήματος, για πολλά ταξιδιωτικά γραφεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες -ζωτικά έσοδα για τις επιχειρήσεις μέχρι το υπόλοιπο του έτους. Όχι όμως φέτος. Έχουμε, ήδη, χάσει ένα σημαντικό μέρος της σεζόν και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια, σε συνδυασμό με την εκκρεμούσα αύξηση των επιτοκίων, σημαίνει ότι πολλές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρές έως μεσαίες εταιρίες, βρίσκονται στην άκρη ενός οικονομικού γκρεμού.

Αυτή η καταστροφή μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση λάβει επείγουσα δράση για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις μέσω της κρίσης. Και υπάρχουν δύο πράγματα, που ζητάμε από τα αντίστοιχα τμήματα να αντιμετωπίσουν αμέσως:

Πρώτον, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι ταξιδιωτικές εταιρίες πρέπει να είναι σε θέση να βγουν από αυτήν την κρίση. Οι περιορισμοί και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να στέλνουν πελάτες στο εξωτερικό. Παρόλο που αποδεχόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι το σύστημα φωτεινών σηματοδοτήσεων και το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσαν το σωστό πλαίσιο, που επιτρέπει τώρα αυξημένα ταξίδια στο εξωτερικό, με ασφαλή και διαχειριζόμενο κίνδυνο.

Οι προσθήκες ορισμένων δημοφιλών προορισμών διακοπών στην “πράσινη” λίστα, αυτήν την εβδομάδα, ενώ είναι ευπρόσδεκτες, δεν συνεισφέρουν αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των ταξιδιών που απαιτούνται, προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και να ξεκινήσει η ανάκαμψή μας. Περισσότερες χώρες πρέπει να προστεθούν στον “πράσινο” κατάλογο και η Κυβέρνηση πρέπει, επίσης, να εξετάσει επειγόντως τη χαλάρωση των κανόνων σχετικά με την καραντίνα για τις χώρες της “πορτοκαλί” λίστας, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Οι υπουργοί έχουν δικαίως υπερηφανευτεί για την επιτυχία της διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όπως και άλλες χώρες, πολλές με ακόμη χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς, αρχίζουν να ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους και να επιτρέπουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν ξανά, είναι καιρός να αξιοποιήσουμε πλήρως την επιτυχία του δικού μας προγράμματος εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να χαλαρώσει τους κανόνες για τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους που επισκέπτονται προορισμούς της “πορτοκαλί” λίστας και να καταργήσει τις συμβουλές κατά του ταξιδιού σε αυτά τα μέρη. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα -πριν από το τέλος Ιουλίου- εάν πρόκειται να κάνουν σημαντική διαφορά. Μια ασαφής υπόσχεση αυτό να γίνει «αργότερα το καλοκαίρι» δεν είναι αρκετή για να σώσει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Δεύτερον, καλούμε τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί να παράσχει ένα προσαρμοσμένο πακέτο οικονομικής στήριξης για ταξιδιωτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της υποστήριξης και της ανακούφισης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν αυτήν την εβδομάδα (1η Ιουλίου), μαζί με μία ειδική επιχορήγηση για να τους βοηθήσουν να περάσουν τις πολύ δύσκολες εβδομάδες και μήνες που είναι εμπρός.

Παρόλο που πληρώνουμε το 10% των συνεισφορών και το ένα τρίτο των επιχειρηματικών επιτοκίων, κάτι που ενδέχεται να είναι προσιτό για εκείνες τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να διαπραγματευτούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ανοίξουν ξανά από την άρση του κλειδώματος, είναι μια τρομακτική προοπτική για πολλά από τα μέλη μας. Χωρίς την ευκαιρία να κερδίσουν εισόδημα από την αρχή της κρίσης, και με τα ταξίδια να παραμένουν αυστηρά περιορισμένα, το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της εξερχόμενης ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η σταδιακή κατάργηση της στήριξης σε ολόκληρη την ευρύτερη οικονομία βασίζεται στην παράλληλη απονομή ελευθεριών και στην άρση των περιορισμών, οι οποίοι θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν ξανά, με επιτυχία. Ο Πρωθυπουργός και πολλοί άλλοι Υπουργοί, έχουν αναγνωρίσει δημοσίως ότι αυτή η διαδικασία δεν θα ακολουθηθεί για τα διεθνή ταξίδια, για πολλούς μήνες. Ωστόσο, δεν ακούμε τίποτα από την κυβέρνηση όσον αφορά ένα σχέδιο για τη συνέχιση της υποστήριξης, μόνο το επαναλαμβανόμενο μήνυμα ότι η αεροπορική βιομηχανία έχει λάβει 7 δισεκατομμύρια λίρες οικονομικής στήριξης. Αυτή η υποστήριξη, όπως λέτε εσείς, δόθηκε στην αεροπορική βιομηχανία, όχι στους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή στους τουριστικούς οργανισμούς.

Ακούμε τακτικά από ταξιδιωτικούς πράκτορες και τουριστικούς οργανισμούς, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια κερδοφόρα και βιώσιμη επιχείρηση, μόνο για να δουν το έργο της ζωής τους να εξαλείφεται, αφήνοντάς τους με αναπόφευκτες αποφάσεις για τη μείωση του προσωπικού. Η τελευταία ανάλυσή μας δείχνει ότι η βιομηχανία έχει δει 195.000 θέσεις εργασίας να χάνονται ή να τίθενται σε κίνδυνο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ιδιαίτερα τις επόμενες εβδομάδες, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική δράση.

Αυτή η καλοκαιρινή σεζόν είναι η πιο σημαντική από ποτέ για την εξερχόμενη ταξιδιωτική βιομηχανία. Σας ζητάμε να δράσετε τώρα για να σώσετε θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και να θέσετε τη βιομηχανία στον δρόμο προς την ανάκαμψη”.

The post ABTA: Στηρίξτε τον Τουρισμό | Ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών Sunak και Shapps appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.