Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Johan Lundgren κατήγγειλε την κυβέρνηση για την “σύγχυση” που έχει δημιουργήσει σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ ανέφερε “αύξηση” στις κρατήσεις για διακοπές σε πορτοκαλί προορισμούς.

Ερωτηθείς εάν η easyJet έχει κρατήσεις για διακοπές σε πορτοκαλί χώρες, ενάντια στις κυβερνητικές συμβουλές, ο Lundgren είπε: «Ναι. Οι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις για πτήσεις σε πορτοκαλί προορισμούς και πηγαίνουν εκεί διακοπές”.

Ο επικεφαλής της easyJet επέμεινε: «Πολλοί άνθρωποι θέτουν τις διακοπές ως κορυφαία προτεραιότητα και αυτό κάνουν, πηγαίνοντας σε πορτοκαλί χώρες. Οι άνθρωποι λένε «Είμαστε σε θέση να φύγουμε και χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα”. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς ενοχές”.

advΟ Lundgren επιτέθηκε στην ερμηνεία της κυβέρνησης για το σύστημα φωτεινού σηματοδότη, λέγοντας: «Είναι πολύ συγκεχυμένο. Το σημείο των περιορισμών είναι ότι πρέπει να είναι ασφαλές να ταξιδεύετε. Η κυβέρνηση ανέθεσε το Global Travel Taskforce να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν τα διεθνή ταξίδια και αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει τις χώρες με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου με διαφορετικά επίπεδα περιορισμών. Δεν υπήρχε πρόταση από το ότι δεν θα μπορούσατε να ταξιδέψετε. Τώρα ορισμένες χώρες βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα. Εάν δεν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε, δεν πρέπει να είναι κόκκινος ένας προορισμός; Το πράσινο δεν σημαίνει πράσινο και το πορτοκαλί μερικές φορές σημαίνει ότι μπορείτε να ταξιδέψετε και μερικές φορές σημαίνει κόκκινο».

Και πρόσθεσε: «Το FCDO συμβουλεύει να μην ταξιδέψετε για μη ουσιώδεις λόγους στους περισσότερους πορτοκαλί προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει να μην ταξιδέψετε στα Κανάρια Νησιά ή στα ελληνικά νησιά Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Κως και Ζάκυνθο, παρόλο που αυτά περιλαμβάνονται στον πορτοκαλί κατάλογο”.Επέμεινε δε ότι: «Το ταξίδι σε πολλούς από αυτούς τους προορισμούς είναι ασφαλές. Η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσαν να προστεθούν με ασφάλεια στην πράσινη λίστα. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να το κάνει αυτό. Μπορούμε να δούμε ότι στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να εξετάσει ξανά τα δεδομένα και να ακολουθήσει το σύστημα που δημιούργησε. Υπήρξε μια σειρά από δηλώσεις από την κυβέρνηση που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει οι άνθρωποι να ταξιδεύουν σε μια χώρα θα πρέπει να είναι κόκκινη”.

Απέρριψε δε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το σύστημα «ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη μέρα».

Και κατέληξε: «Πολλές χώρες επιτρέπουν τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς για άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο σε χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου. Αυτό συμβαίνει καθώς μιλάμε. Η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να το επανεξετάσει. Πολλοί προορισμοί στη πορτοκαλί λίστα θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην πράσινη”.

Σημειωτέον ότι ο Lundgren ανέφερε μια απώλεια ύψους £ 701 εκατομμυρίων για τους έξι μήνες έως τον Μάρτιο για την easyJet, μετά από μια πτώση 89% σε ετήσια βάση στους αριθμούς επιβατών της EasyJet.

Ο αερομεταφορέας λειτούργησε μόλις με το 14% της χωρητικότητας του 2019 τους έξι μήνες και αναμένει να λειτουργήσει μόλις το 15% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Η Lundgren δεν έδωσε καμία ένδειξη για τη χωρητικότητα της easyJet από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά είπε ότι ο αερομεταφορέας ήταν έτοιμος να την αυξήσει στο 90%, εάν χρειαστεί.

Έκλεισε δε τονίζοντας: «Βλέπουμε μια αύξηση των κρατήσεων στην Ευρώπη και προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες μας για ανάπτυξη. Η τιμολόγηση θα είναι δυναμική. Θα υπάρχουν μερικές πολύ ελκυστικές τιμές. Υπάρχει όμως και μεγάλη ζήτηση. Παρέχουμε περισσότερες θέσεις σε πράσινες χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Αναμένουμε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι δυναμικές”.