el +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Επανεκκίνηση τουρισμού: Για ποιες χώρες ανοίγει η Ελλάδα στις 15 Μαΐου

της Εύας Οικονομάκη

Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου, με 13 ακόμη χώρες να προστίθενται στη λίστα με τα κράτη απ’ όπου οι ταξιδιώτες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς την υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να ευελπιστούν σε τόνωση των κρατήσεων έστω και την τελευταία στιγμή.

Συνολικά, τη 15η Μαΐου στη χώρα μας θα μπορούν να έρχονται τουρίστες από συνολικά 52 κράτη χωρίς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ελλάδα για τις αφίξεις από το εξωτερικό.

Οι 52 χώρες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες από τον Καναδά, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, καθώς και από τις 4 χώρες που είναι ενταγμένες στη ζώνη Σένγκεν αλλά είναι εκτός Ε.Ε., δηλαδή, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα μας χωρίς περιορισμούς:

εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή
στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα έγινε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους κατοίκους από:

την Αυστραλία
τη Νέα Ζηλανδία
τη Ρωσία
τη Νότια Κορέα
την Ταϊλάνδη
τη Ρουάντα και
τη Σιγκαπούρη.

Από τη Δευτέρα 16 Απριλίου έχει γίνει άρση της καραντίνας για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για 5 ακόμη χώρες. Συγκεκριμένα για:

Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ισραήλ και
Σερβία.

Οι όροι

Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους βάσει του PLF και σύμφωνα με τον αλγόριθμο EVA που έχει αναπτυχθεί με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με COVID-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο καραντίνας. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Ξενοδοχεία καραντίνας

Πάνω από 40 εκτιμάται ότι θα είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας, στα οποία θα φιλοξενηθούν φέτος οι τουρίστες που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί 7 τουριστικά καταλύματα 3 και 4 αστέρων που μισθώνονται για τη διαμονή των ταξιδιωτών που νοσούν από την COVID-19 στην Κέρκυρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Κω και στη Ρόδο, έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που υποδέχονται ήδη ταξιδιώτες.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας

Σε ρυθμούς επανεκκίνησης μπαίνουν σταδιακά και οι επιχειρηματίες του κλάδου, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων να εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σε συνάρτηση με τη ζήτηση που θα υπάρχει.

«Όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τόσο θα ενισχύεται η ροή των προκρατήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, η πλειονότητα των ξενοδοχείων θα επαναλειτουργήσει στα τέλη Ιουνίου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

«Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δύο μήνες που θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η ζήτηση είναι πιο έντονη για τους μήνες από τον Ιούλιο και μετά», τονίζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβύνου.

The post Επανεκκίνηση τουρισμού: Για ποιες χώρες ανοίγει η Ελλάδα στις 15 Μαΐου appeared first on Tourism Today.

Ξεναγήσεις

island hopping

7 διανυκτερεύσεις αιγαιοπελαγίτικο Hopping

Celestyal

Ειδυλλιακό Αιγαίο – 3 Νύχτες

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες