en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Kών/νος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank: Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνεται έμφαση σε έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία

Προσωπικότητα με πολυσχιδείς ικανότητες ο Κων/νος Μακέδος . Τελειομανής με πολύχρονη εμπειρία στην εκπόνηση και το συντονισμό στατικών και συγκοινωνιακών μελετών, καθώς και γνώση στη διοίκηση, οργάνωση και επίβλεψη έργων πολιτικού μηχανικού ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank στην συνέντευξη του στο tourismtoday και τον Χάρη Ντιγριντάκη αποτυπώνει ευσύνοπτα τις σκέψεις του για το ρόλο του Ταμείο Ανάκαμψης στη νέα οικονομική εποχή που διανοίγεται. Παράλληλα διαψεύδει φήμες περί εξαγοράς της Attica Bank ενώ εξηγεί που πέτυχε για 4η συνεχή χρονιά το ΤΜΕΔΕ να διευρύνει τα έσοδα του.
Ποιες οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ακόμη τα έργα δεν τρέχουν. Πότε θα πάψει η στάση αναμονής;
Στη μετά-CoVid19 εποχή, στο πλαίσιο του Ελληνικού Green Deal υλοποιείται μία νέα ύλη σύγχρονων πράσινων έργων, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία, ή σε στάδιο συμβασιοποίησης. Με θεσμικές παρεμβάσεις δημιουργείται ένα εξαιρετικό οικοσύστημα για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον Τεχνικό Κόσμο, την πραγματική οικονομία. Το εμβληματικό περιβαλλοντικό και συγκοινωνιακό έργο υποδομής της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας ξεκινάει άμεσα και ας μην ξεχνάμε τη στρατηγική επένδυση στο Ελληνικό, μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις της Ευρώπης. Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνεται έμφαση σε έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ, μόνο για τον Κατασκευαστικό Κλάδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EE αναμένονται επενδύσεις της τάξης των 21 δισεκ.
Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας με την Attica Bank και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί από αυτή τη συνεργασία;
Όταν συζητάμε για Attica Bank και ΤΜΕΔΕ μιλάμε για την περιουσία των Μηχανικών, καθώς η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας από το Ταμείο πραγματοποιήθηκε το 1997 ως μία στρατηγική επιλογή του Τεχνικού Κόσμου, η οποία θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα θα μας δικαιώσει. Τόσο η δική μου συμμετοχή, όσο και του κ. Τσαγκαρόπουλου ως Αντιπροέδρου, σηματοδοτούν το ισχυρό ενδιαφέρον και την αδιαπραγμάτευτη απόφαση των βασικών μετόχων όχι απλά να στηρίξουν, αλλά και να συνδράμουν ενεργά στο έργο της Διοίκησης προκειμένου η Attica Bank να τεθεί σε οριστική και βιώσιμη πορεία προόδου και ανάπτυξης. Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πανταλάκη, έχουμε συμφωνήσει και για τις προτεραιότητες και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών.
Με την ουσιαστική υιοθέτηση των κριτηρίων ESG παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη δημιουργία βιώσιμης αξίας τόσο για τους μετόχους όσο και για τους πελάτες της, θέτοντας στον πυρήνα της στρατηγικής της τη σύγχρονη περιβαλλοντική και κοινωνική τραπεζική ηθική. Στηρίζουμε έμπρακτα την Πράσινη Μετάβαση με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν μεταξύ άλλων την ενεργειακή εξοικονόμηση, τη διείσδυση των ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απ΄ την πλευρά του το ΤΜΕΔΕ έχει τη θεσμική και χρηματοοικονομική βαρύτητα να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την Τράπεζα και να διαδραματίσει έναν πολύ πιο ουσιαστικό και δημιουργικό ρόλο, σε σχέση με το παρελθόν.
Πόσο αληθής είναι οι φήμες περί εξαγοράς της Attica Bank από την Εθνική; Υπάρχει προοπτική συνεργασίας με άλλα πιστωτικά ιδρύματα και με ποιους όρους;
Επανειλημμένα η Attica Bank έχει διαψεύσει την παραπληροφόρηση περί εξαγοράς της που προφανώς εκπορεύεται με ιδιοτελή στόχευση. Η Τράπεζα προχωρά σύμφωνα με τον τριετή στρατηγικό της σχεδιασμό, ολοκληρώνει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, αυξάνει τις καταθέσεις της, αλλάζει το επιχειρηματικό της μοντέλο για να ανταποκριθεί, με το δικό της δημιουργικό ρόλο, στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και των πελατών της και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτυχή μετάβασή της την επόμενη μέρα. Μην ξεχνάτε ότι η εξυγίανση και η ενδυνάμωση του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας μας αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και την ουσιαστική αξιοποίηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια είμαστε προσηλωμένοι.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε συνεργασία του Ταμείου με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μέσω της οποίους ανοίγουν γραμμές ρευστότητας για τους πιστούχους μέλη του Ταμείου σας. Με ποιους τρόπους θα γίνει αυτό ;
Οι πιστούχοι-μέλη του Ταμείου θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να λάβουν από το “Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ” εγγυημένη χρηματοδότηση κατά 80%, μέσω των Τραπεζών, που θα συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα, καθώς σύντομα δημιουργείται το πρώτο καινοτόμο εγγυημένο χρηματοδοτικό εργαλείο-προϊόν, με πόρους από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΜΕΔΕ. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου “Ταμείου ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ”. Το ΤΜΕΔΕ αναπτύσσει πλέον περαιτέρω τον πιστοδοτικό του ρόλο, προκειμένου να προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση στους πιστούχους – μέλη του, τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές, καθώς και στις τεχνικές εταιρείες και συμβάλει ουσιαστικά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης.
Το ΤΜΕΔΕ εξαγόρασε την AtticaBank Properties. Ποιοι είναι οι στόχοι σας ;
Διασφαλίσαμε την αναπτυξιακή πορεία της AtticaBank Properties, εφαρμόζοντας νέο επιχειρηματικό σχέδιο και υλοποιώντας νέο εμπροσθοβαρές επενδυτικό πλάνο ύψους 0,5 εκατ. για το 2021, με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών της.
Αναπτύσσομε δυναμικές υπηρεσίες σε σχέση με τη διαχείριση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εκτιμήσεις και τεχνικές αξιολογήσεις ακινήτων, μεσιτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και επενδύσεις και σύγχρονη ανάπτυξη ακινήτων. Διαμορφώνουμε ένα πεδίο συνεργειών που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στη χρήση του δικτύου και των προϊόντων της Τράπεζας για την έμπρακτη ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών των πιστούχων – μελών του Ταμείου.
Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΤΜΕΔΕ;
Το Ταμείο για τέταρτη συνεχή χρονιά εμφανίζει συνεχιζόμενη ανοδική πορεία. Με την εφαρμογή ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδίου, διευρύνεται και ενισχύεται δυναμικά ο πιστοδοτικός ρόλος και ο κύκλος εργασιών του. Εν μέσω πανδημίας το ΤΜΕΔΕ αύξησε τα έσοδά του κατά 7,31%, θωράκισε τον ισολογισμό του με νέα κεφάλαια, ενώ παράλληλα έλαβε μέτρα στήριξης των πιστούχων του, αλλά και της κοινωνίας.

Source: tourismtoday.gr

Original article: Kών/νος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank: Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνεται έμφαση σε έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.