Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Yesterday — 23 September 2023travel

Εχίνος, ένα φιλόξενο χωριό στα βουνά της Ροδόπης

Βρισκόμαστε στην Ξάνθη και παίρνουμε τον δρόμο που οδηγεί στα πανέμορφα Πομακοχώρια, τα γνωστά χωριά της ορεινής Ροδόπης με τους υπέροχους ανθρώπους και τις ξεχωριστές παραδόσεις.

Ο προορισμός της συγκεκριμένης μέρας το χωριό Σαχίν ή αλλιώς Εχίνος, που αποτελεί το μεγαλύτερο από αυτά τα χωριά καθώς και το κεντρικότερο γεωγραφικά χωριό της Ορεινής Ξάνθης.

Απέχει μόλις 26 χιλιόμετρα μέσα από την πόλη της Ξάνθης και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, έχοντας μια πολύ παλιά ιστορία και έναν γραφικό χαρακτήρα, που αντικατοπτρίζεται με πλήρη ακρίβεια στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών τους καθώς και στον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Στο πλάι του, ο ποταμός Κομψάτος προσφέρει μια νότα δροσιάς στον πυκνοκτισμένο οικισμό του, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το σημείο στο οποίο οι ντόπιοι συνηθίζουν να κάνουν τον καθημερινό τους περίπατο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Εχίνος αρχικά ήταν κτισμένος σε ύψωμα νότια της σημερινής του θέσης και επρόκειτο για μουσουλμανικό χωριό όπου ζούσαν 41 οικογένειες. Για πολλά χρόνια, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, για την πρόσβαση στον Εχίνο και τους γύρω οικισμούς χρειαζόταν ειδική άδεια από τις αστυνομικές ή τις στρατιωτικές αρχές, λόγω του μέτρου των «επιτηρούμενων ζωνών» που ίσχυε σε ολόκληρη την ελληνική παραμεθόριο.

Στην είσοδο του χωριού, στο νότια υψώματα του, δεσπόζει ένα επιβλητικό μνημείο, το “Οχυρό” του Εχίνου, το οποίο αποτέλεσε μέρος της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας, οχυρά τα οποία κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν Απρίλιος του 1941 όταν γράφηκε μια τεράστια σελίδα ενός ακόμα μεγάλου ΟΧΙ της ιστορίας του τόπου μας. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες, τρεις εκατοντάδες Έλληνες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη βαριά μεραρχία των Ναζί, πέφτοντας ηρωικά με τα πενιχρά τους μέσα, έναντι των αρμάτων και των πυροβολικών των τριών χιλιάδων ανδρών του εχθρού.

Πίσω από το μνημείο, απλώνεται το μεγάλο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Εχίνου, ωστόσο από αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πιο όμορφη εικόνα του χωριού.

Οι δύο από τους τρεις συνολικά μιναρέδες του Εχίνου μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό όμως ταυτόχρονα σηματοδοτούν τα όρια ολάκερου του χωριού. Όμως, ως δείγμα της συνύπαρξης και συμβίωσης των δύο στοιχείων στην Θράκη, αμέσως μετά τη γέφυρα του Κόσυνθου βρίσκεται ο μικρός γαλανόλευκος ναός του Αγίου Γεωργίου, ο μοναδικός ορθόδοξος ναός του Εχίνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

The post Εχίνος, ένα φιλόξενο χωριό στα βουνά της Ροδόπης first appeared on Travel-Inspiration.gr.

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία: Πρώτες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ήταν οι βασικές αγορές «άντλησης» τουριστών για την Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τη ταξιδιωτική κίνηση που δημοσιοποίησε, πριν από λίγο, η Τράπεζα της Ελλάδος.

10

Αναλυτικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 21,9% και διαμορφώθηκε σε 16,17 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 13,26 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 15,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 45%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 9,72 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 20,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 24,1% και διαμορφώθηκε σε 6,45 εκατ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 14,1%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 35,3%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 11,4% και διαμορφώθηκε σε 2,3 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 12,4% και διαμορφώθηκε σε περίπου 1 εκατ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ‑27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,2% και διαμορφώθηκε σε 2,1 εκατ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 43,5% σε 737,4 χιλ. ταξιδιώτες.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 6,1 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 15,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 36,2%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης, τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 18,7% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 11%. Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 2,29 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 12%. Άνοδο κατά 29,9% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 1,59 εκατ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16,1% σε 746,4 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,5% σε 372,5 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε σε 802 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10,6% σε 209,1 χιλ. ταξιδιώτες.

Εξάλλου, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 10,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 14,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,65 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 27%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4,55 δισ.. ευρώ, αυξημένες κατά 15,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 13% και διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ.. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,0% και διαμορφώθηκαν στα 1,72 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 23,9% και διαμορφώθηκαν στα 782 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 11,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,62 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 33,8% και διαμορφώθηκαν στα 737,8 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 11,3% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,29 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 20,3% (Ιούλιος 2023: 1,78 δισ. ευρώ, Ιούλιος 2022: 1,48 δισ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 12% (Ιούλιος 2023: 1,75 δισ. ευρώ, Ιούλιος 2022: 1,56 δισ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 9% στα 544,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,1% και διαμορφώθηκαν στα 581,4 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 14,9% στα 322 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 17,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 764,3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν στα 214,4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Πάνω από μισό δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τον Φόρο Διαμονής την 5ετία 2018-22

Το Zαγόρι εντάχθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

4 οικισμοί που αναμένεται να γίνουν σημεία αναφοράς στην Κρήτη -Το σχέδιο για την ανάδειξή τους

The post Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία: Πρώτες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα appeared first on travel.gr.

ΙΝΣΕΤΕ: 9η Σειρά 61 εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Για ένατη εκπαιδευτική χρονιά, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)  συνεχίζει να στηρίζει τον επαγγελματία του τουρισμού εισάγοντας μια στοχευμένη, προσβάσιμη και ολιστική σειρά Executive Seminars.

Επιλέγοντας ανάμεσα σε επτά ειδικά διαμορφωμένες θεματικές ενότητες με συνολικά 61 σεμινάρια, οι συμμετέχοντες αποκτούν και ενισχύουν απαραίτητες δεξιότητες για όλα τα ιεραρχικά επίπεδα των τουριστικών επιχειρήσεων…

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.newstourism.gr

The post ΙΝΣΕΤΕ: 9η Σειρά 61 εκπαιδευτικών σεμιναρίων appeared first on etravelnews.gr.

Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης για αύξηση φόρου διαμονής: «Νομοθέτηση στο πόδι;»

Τη διαφωνία της για την αύξηση που φόρου διαμονής εξέφρασε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΞΘ

Πρόσθετος φόρος διαμονής: Νομοθέτηση στο πόδι ή συνειδητή επιλογή το χτύπημα στα ξενοδοχεία σε προορισμούς με χαμηλές τιμές και το χάδι στα ξενοδοχεία στους προορισμούς με υψηλές τιμές;

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η κυβέρνηση εξήγγειλε τη νομοθέτηση για τον πρόσθετο φόρο διαμονής χωρίς να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου.

Αν δεν ακολουθήσει το δρόμο που της έδειξε ο ΣΕΤΕ της νέας διαβούλευσης με την ΠΟΞ, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου με τα αυτονόητα που αυτό συνεπάγεται.

Αν το απλό παράδειγμα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη ή στη Δράμα με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου τα 90 ευρώ που επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ δεν αρκεί, να συμπληρώσουμε και τη «φαεινή» ιδέα για τον τριπλασιασμό του φόρου στα ενός αστέρος ξενοδοχεία που αν η Πολιτεία δε θέλει να υπάρχουν, πιο έντιμο είναι να τους το πει.

The post Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης για αύξηση φόρου διαμονής: «Νομοθέτηση στο πόδι;» appeared first on etravelnews.gr.

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο επείγουσες, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Μαγνησίας, τηλεδιασκέψεις  με την Ένωση Ξενοδόχων, που έθεσε τα αιτήματά της προκειμένου να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν το συντομότερο δυνατό, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».

Πραγματοποιήθηκε αρχικά μια τηλεδιάσκεψη με το σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρο Βασιλικό, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας εκπροσώπησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, καθώς επίσης ο Γιώργος Ζαφείρης, ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε πολλά θέματα των ξενοδόχων της Θεσσαλίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινά.

Επιτακτικά τέθηκαν όλα τα άμεσα προβλήματα, όπως η αναστολή εργασίας χωρίς προϋποθέσεις ή βεβαιωμένες ζημιές, καθότι και οι ζημιές από τις ακυρώσεις που ακολούθησαν την καταστροφή είναι στο 100% όχι μόνον για τις μέρες που ακολουθούν, αλλά και για τους επόμενους μήνες.

Επίσης, τέθηκε ως επείγον αίτημα το αυτονόητο πρόβλημα της παροχής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά το μοντέλο Covid.

Εξηγήθηκε σε όλους τους τόνους ότι η μη συναρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού δε σημαίνει ότι δεν πρέπει τα αιτήματα της Ένωσης να τεθούν από την υπουργό στα συναρμόδια υπουργεία και να υπάρξει πίεση εκ μέρους της για να μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Οι πρόεδροι της ΠΟΞ και ΞΕΕ συμφώνησαν απόλυτα και έχουν ως θέσεις τους τις θέσεις των ενώσεων της Θεσσαλίας.

Παρότι από την πρώτη μέρα έχουν τεθεί τα ζητήματα αυτά στα υπουργεία, ειδικά αυτά που χρήζουν άμεσης επίλυσης, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί μέχρι τώρα θεωρούνται από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας μη εφαρμόσιμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα περισσότερα από αυτά προσκρούουν στο θέμα του ποια επιχείρηση θεωρείται πληγείσα.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ύστερα από πρόσκληση της με τους Βουλευτές Μαγνησίας.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ν.Δ. της Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής.

Συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας που έχουν ήδη προωθηθεί στα Υπουργεία ζητώντας την άμεση διευθέτησή τους και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πλέον ώρα για ευχολόγια και υποσχέσεις, αλλά να υπάρξει βοήθεια και ενίσχυση «χθες».

Εκτός από τα αιτήματα, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και στο πάγωμα ή αναστολή των υποχρεώσεων, η Ένωση επιμένει και στο μετέωρο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία που επλήγησαν.

Σημειώθηκε ότι πολλά καταλύματα είναι εποχικής λειτουργίας, τα οποία στην ουσία χάνουν τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά και τα συνεχούς λειτουργίας για τα οποία δυστυχώς θα χαθεί η χειμερινή σεζόν.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενδυνάμωσης της εικόνας της περιοχής που είναι πλέον αποκαρδιωτική όπως παρουσιάζεται στα μέσα.

Αποφασίστηκε σαν πρώτη κίνηση γι’ αυτό να αποσταλεί επιστολή και οι ίδιοι να πιέσουν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να υπάρξουν πλέον μετρήσεις των υδάτων για κάθε ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα όλης της Θεσσαλίας.

Ο κ. Μπουκώρος ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει ως πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τις επερωτήσεις που έκανε στη Βουλή και τις επιστολές που έστειλε στους υπουργούς.

Ζητήθηκε άμεση επαφή του υπουργείου με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν  πτήσεις στο αεροδρόμιο της κεντρικής Ελλάδας και παρέμβαση ώστε αυτές οι πτήσεις να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, καθώς υπάρχει φόβος ότι μετά την easyJet θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες και αυτό θα είναι ολέθριο για την περιοχή.

Προστέθηκε στα αιτήματα το θέμα της μείωσης φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αέριο και φυσικό αέριο.

Ειδική μνεία έγινε για την αναστολή των δόσεων των δανείων στις τράπεζες, την αναστολής των κατασχέσεων, πλειστηριασμών, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, τα οποία προανήγγειλε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης και τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της αποδέσμευσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί συντηρητικές κατασχέσεις για υποθέσεις που εκκρεμούν.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και ότι το ντόμινο των εξελίξεων «προλαβαίνει» την κυβέρνηση, καθώς οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας και Θεσσαλίας δεν θα αντέξουν άλλο.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε απόγνωση, διότι 15 μέρες μετά το τραγικά γεγονότα επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι το οποίο αφορά στις επιχειρήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

The post Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας appeared first on etravelnews.gr.

Αύξηση 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον 7μηνο του 2023, στα 8,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούλιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 3.884,7 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3.409,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, αύξηση κατά 15,1% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.146,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3.601,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 36,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούλιος 2023: 261,4 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2022: 192,1 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 15,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 0,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν κατά 90,3% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (148,2%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 8.941,5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 7.521,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αύξηση κατά 1.736,5 εκατ. ευρώ (20,2%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 10.321,1 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 316,8 εκατ. ευρώ (29,8%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.379,6 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 21,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,8%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 49,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 81,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Τον Ιούλιο του 2023, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 11,3% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.291,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 20,3% (Ιούλιος 2023: 1.779,8 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2022: 1.479,5 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 12,0% (Ιούλιος 2023: 1.747,1 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2022: 1.560,1 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 9,0% στα 544,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,1% και διαμορφώθηκαν στα 581,4 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 14,9% στα 322,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 17,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 764,3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν στα 214,4 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση κατά 40,9% και διαμορφώθηκαν στα 6,3 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 10.321,1 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 14,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5.648,8 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 27,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.403,4 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4.550,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 13,0% και διαμορφώθηκαν στα 1.098,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,0% και διαμορφώθηκαν στα 1.716,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 23,9% και διαμορφώθηκαν στα 782,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 11,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.620,3 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 33,8% και διαμορφώθηκαν στα 737,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 13,7% και διαμορφώθηκαν στα 21,7 εκατ. ευρώ.

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο του 2023 διαμορφώθηκε σε 6.108,6 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 15,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 36,2%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης, τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 18,7% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 11,0%. Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 2.293,8 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 12,0%. Άνοδο κατά 29,9% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.589,6 χιλ. ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16,1% σε 746,4 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,5% σε 372,5 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε σε 802,0 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10,6% σε 209,1 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία παρουσίασε αύξηση κατά 58,1% και διαμορφώθηκε σε 6,3 χιλ. ταξιδιώτες.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 21,9% και διαμορφώθηκε σε 16.170,4 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 13.260,6 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 15,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 45,0%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 9.719,9 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 20,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 24,1% και διαμορφώθηκε σε 6.450,5 χιλ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 14,1%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 35,3%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 11,4% και διαμορφώθηκε σε 2.301,7 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 12,4% και διαμορφώθηκε σε 1.012,4 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ‑27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,2% και διαμορφώθηκε σε 2.096,3 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 43,5% σε 737,4 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 1,8% και διαμορφώθηκε σε 19,6 χιλ. ταξιδιώτες.

 

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση δεν περιλαμβάνει μεγέθη από κρουαζιέρες, πέραν των όσων καταγράφονται από την Έρευνα Συνόρων.

 

Εξελίξεις_στο_Ταξιδιωτικό_Ισοζύγιο_Πληρωμών_Ιούλιος_2023

Το άρθρο Αύξηση 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον 7μηνο του 2023, στα 8,9 δισ. ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων: Καλές οι προβλέψεις για τη επόμενη χρονιά

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, την Ολομέλεια μηνός Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Aldemar Knossos Royal στη Χερσόνησο.
Αρχικά ο πρόεδρος κ. Σφακιανάκης Γιώργος, καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τα μέλη, και τους ομιλητές για την παρουσία τους.

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελόπουλος Αλέξανδρος CEO της Aldemar Resort έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό αφού πρωτίστως ο πρόεδρος τον ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια:
• Παρουσίαση εταιρείας Fast Review Greece από τον κ. Ζώτο Αντώνη, για ένα σύστημα που επιτρέπει στους πελάτες να δημοσιεύσουν μια αξιολόγηση χωρίς χρονοτριβές, μετατρέποντας την αποτελεσματικότητα σε θετικό ηλεκτρονικό σχόλιο.
• Η κ. Σαπουνάκη Φωτούλα, CEO Le Grand Travel μίλησε για τον τουρισμό και πιο συγκεκριμένα για τον παραθεριστικό τουρισμό που όπως χαρακτηριστικά είπε: έχει αντοχές και αυτό αποδεικνύεται από όλα αυτά τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Έκανε προβλέψεις για τις σεζόν 2024 και 2025 όπου θεωρητικά θα είναι πολύ καλές και η Κρήτη θα είναι στο σημείο αναφοράς των πελατών.
• Ο Αερολιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Πλιάκας Γιώργος ενημέρωσε για την εξέλιξη της σεζόν και έκανε σύγκριση αφίξεων 2022 και 2023.
• Ακολούθησε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Σφακιανάκη Γιώργο για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος:

  • Εκδήλωση βραβείων Γ. Δασκαλάκη 2023 που απονέμει κάθε χρόνο ο Σύλλογος στον καλύτερο ξενοδοχοϋπάλληλο και πραγματοποιείται την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Creta Maris στην Χερσόνησο.
  • Ετήσιος χορός του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2023 στο κέντρο Αναδρομές με γνωστό καλλιτεχνικό σχήμα.
  • Συνδιοργάνωση Συλλόγου στην εκδήλωση Ημέρες Γαστρονομίας 2023 / Heraklion Gastronomy Days στο Ενετικό λιμάνι Ηρακλείου 21-24/9.

Ο κ. Φραγκιαδάκης Ευγένιος έκανε χρήση του 15΄ του μέλους με θέμα: “ανέξοδες ή μικρού κόστους υπηρεσίες που αυξάνουν την ικανοποίηση του πελάτη”.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών για την έκβαση συμβολαίων της σεζόν 2024 και για άλλα διάφορα θέματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προέδρου του Συλλόγου, στην Διευθύντρια του Ξενοδοχείου κ. Καψοκέφαλου Έλενα και το προσωπικό του Ξενοδοχείου για την άψογη φιλοξενία τους. Ακολούθησε ξενάγηση στους εντυπωσιακούς χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου “Aldemar Knossos Royal” και η βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικό δείπνο στο a la carte εστιατόριο “Artemis”, προσφορά του ξενοδοχείου.

Το άρθρο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων: Καλές οι προβλέψεις για τη επόμενη χρονιά εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας

Συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, καθώς και σε υπό εξέλιξη έργα, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, και Μαγνησίας.

Με το πέρας των συσκέψεων και της αυτοψίας στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Θεσσαλίας η υπουργός Πολιτισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Στη Θεσσαλία με τους Προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λαρίσης, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, τους Προϊσταμένους των αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού πραγματοποιήσαμε ευρείες συσκέψεις  για τις ζημίες, που προκάλεσε η νεροποντή  Daniel στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ιστάμενα μνημεία και στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείου του Βόλου. Οι ζημίες, αν και εκτεταμένες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απολύτως αναστρέψιμες. Δώσαμε τις κατάλληλες οδηγίες για τα άμεσα σωστικά μέτρα, καθώς και για την ανάγκη εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, όπου απαιτείται εκτεταμένη αποκατάσταση, αλλά και για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών προσαρμογής, θωράκισης και πρόληψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι μόνον των περιοχών, όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία ή μουσεία, αλλά για την ευρύτερη Περιφέρεια”.​

Στη σύσκεψη, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με τα στελέχη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια, η κα Μενδώνη ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ζημιές στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, οι οποίες εντοπίζονται, κυρίως, στον Άγιο Νικόλαο της Φαλάννης και στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόσκαλας, όπου οι καταστροφές περιορίζονται στις νεότερες κατασκευές για την υποστήριξη του χώρου και των επισκεπτών του, και όχι επί των ιδίων των αρχαιολογικών καταλοίπων. Ειδικότερα, στον Άγιο Νικόλαο Φαλάννης, ναό του 19ου αιώνα, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1862, κατέρρευσε ο νότιος τοίχος. H υπουργός Πολιτισμού, στην αυτοψία που διενεργήθηκε έδωσε οδηγίες, προκειμένου να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την επικαιροποίηση και την περαιτέρω εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του μνημείου. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόσκαλας, στη λίμνη Κάρλα, υπέστη ζημίες σε υποδομές, όπως στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στην περίφραξη, στους διαδρόμους περιήγησης, τα φυλάκια.  Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, μνημείο του 1880, και στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά, μνημείο του 15ου αιώνα, που βρίσκονται στην περιοχή των Τεμπών, πραγματοποιείται άντληση υδάτων, χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά αποδείχτηκε καθοριστική η συμβολή του έργου στερέωσης και αποκατάστασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020, θωρακίζοντας αποτελεσματικά το μνημείο και απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, συνεχίζεται η άντληση υδάτων τόσο στο Αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς, όσο και στον Άγιο Νικόλαο Αμυγδαλέας, στην περιοχή του Πηνειού. Όποιες ζημίες –περιορισμένης έκτασης στις βάσεις των κιόνων και των τέμπλων- έχουν σημειωθεί, θα αξιολογηθούν με το πέρας της απομάκρυνσης των υδάτων.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τα στελέχη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κα Μαρία Βαϊοπούλου, που ενημέρωσαν το κλιμάκιο και την υπουργό, σχετικά με τις ζημίες της περιοχής. Μετά την ενημέρωση, διενεργήθηκε αυτοψία στον ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη, όπου η απόσυρση των υδάτων άφησε ένα στρώμα λάσπης, το οποίο απομακρύνεται από τους συντηρητές. Και στην περίπτωση αυτή το υπό εκτέλεση έργο συντήρησης από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων αποδείχθηκε ανθεκτικό στον Daniel. “Αυτό που προέχει”, σημείωσε η κα Μενδώνη, “είναι να προστατευθεί το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο, το οποίο–λόγω της θέσης του- απαιτεί αντιπλημμυρικό έργο. Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί η σχετική μελέτη  λαμβάνοντας υπόψη ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει ένταση και πιθανόν να εμφανίζονται όλο και πιο επιθετικά». Παράλληλα, ζήτησε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, να συνεργαστούν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αναστήλωση του αρχαϊκού ναού, καθώς και η ανασκαφή των υποκειμένων στρωμάτων. Αυτοψία έγινε και στον ολόγραφο ναό του Αγίου Αθανασίου του Ρούμ, στον Παλαμά, στον οποίον είχαν εισέλθει νερά. Το μνημείο, μετά την άμεση αποστράγγιση των υδάτων, δε φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα. Παρά ταύτα, τοποθετήθηκαν αφυγραντήρες, και η Εφορεία παρακολουθεί την συμπεριφορά του μνημείου, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από τις κεντρικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ”. 

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τα στελέχη και την προϊσταμένη κα Κρυσταλλία Μαντζανά, από την οποία το υπηρεσιακό κλιμάκιο και η Υπουργός ενημερώθηκαν για τις ζημίες των μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάρρευση τμήματος του κεντρικού τόξου στο Γεφύρι της Σαλαμπρίας, στη Σαρακίνα, του Δήμου Μετεώρων, του 16ου αι. Στα εντός της πόλης μνημεία δεν καταγράφηκαν φθορές. Η κα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στην αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον οικείο Δήμο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της γέφυρας, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Από την Αρχαία Τρίκκη (Ασκληπίειο), υποχώρησαν αισθητά τα νερά, που είχαν κατακλύσει τον αρχαιολογικό χώρο και έχει ήδη επανεκκινήσει το έργο συντηρήσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο Αθανασάκειο Μουσείο του Βόλου, η κα Μενδώνη πραγματοποίησε  σύσκεψη με τα στελέχη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κα Ανθή Μπάτζιου. Το κτίριο του μουσείου αντιμετωπίζει προβλήματα από εισρροή υδάτων- δεν  προκάλεσαν  την παραμικρή φθορά στα εκθέματα- κατά μήκος του αρμού του παλαιού κτιρίου, του 1902, με το νεώτερο, του 2004. Δόθηκαν οδηγίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων για την άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των ζημιών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών και των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των πεύκων του προαύλιου χώρου του μουσείου, με άλλα είδη πυράντοχων δέντρων. Παράλληλα, η υπουργός ζήτησε την επιτάχυνση της εκπόνησης των μελετών επέκτασης των υποστηρικτικών λειτουργιών του μουσείου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόχειροι οικίσκοι, οποίοι δημιουργούν επισφάλειες στο κτήριο του μουσείου.

Στις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, διαπιστώθηκε ότι δε σημειώθηκαν ιδιαίτερες φθορές στο θέατρο και το ανάκτορο της Δημητριάδος, όμως η υπουργός έδωσε σαφείς οδηγίες για την άμεση αποψίλωση και αραίωση των πεύκων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Έχουν ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου οι φθορές ήταν ελάχιστες και αντιμετωπίζονται ήδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου διαπιστώθηκαν φθορές σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού. Παρατηρήθηκε επιδείνωση υφιστάμενης καθίζησης με αποτέλεσμα, εξ αιτίας της διάβρωσης, να  προκληθεί πτώση τμήματος τοίχου νεολιθικής οικίας. Επίσης, σημαντικές ζημίες έχουν υποστεί υποδομές που υποστηρίζουν τις πορείες των επισκεπτών. Δόθηκαν εντολές από την υπουργό για την άμεση λήψη σωστικών μέτρων και την πραγματοποίηση των απαραίτητων στερεωτικών εργασιών για την προστασία των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των καμένων δέντρων -εντός και σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο- από την πυρκαγιά του Αυγούστου, όπως και η αντικατάσταση της ξύλινης φθαρμένης περίφραξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του χώρου. Η κα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων να συνεργαστούν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες για την θωράκιση του ευαίσθητου και πολύ σημαντικού αυτού χώρου από τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται σειρά υποστηρικτικών προληπτικών μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Τέλος, αυτοψία πραγματοποιήθηκε και στα Παλιά του Βόλου, όπου δόθηκε εντολή για άμεση κατάχωση ανασκαφικών τομών παρελθουσών δεκαετιών, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι κατάρρευσης των πρανών.

Την υπουργό Πολιτισμού στην περιοδεία της στη Θεσσαλία συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της ΥΝΜΤΕ Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς κα Κερασία Γεωργίου, η προϊσταμένη της ΔΙΠΚΑ κα Έλενα Κουντούρη, η προϊσταμένη της ΔΒΜΑ κα Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ και ΔΑΑΜ κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ο προϊστάμενος της ΔΜΕΕΜΠΚ κ. Κωνσταντίνος Φρισήρας και ο προϊστάμενος της ΕΔΕΠΟΛ κ. Γιάννης Μυλωνάς.

Το άρθρο Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Βαγγέλης Κυριακού: Τι πρέπει να κάνουν οι προορισμοί, αλλά και με τι κριτήρια πρέπει να ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στο πλαίσιο των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αναζητήσαμε ανθρώπους  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τουρισμό και στην τουριστική ανάπτυξη και διαχείριση μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάντα λόγο στα τουριστικά θέματα. Μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Κυριακού, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου λίγες  μέρες μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Γιάννη Μυλόπουλου ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο οποίο συμμετέχει. Ο Βαγγέλης Κυριακού είναι ένας εξωστρεφής άνθρωπος του τουρισμού με τον οποίον μιλάμε, άλλοτε συμφωνούμε και άλλοτε διαφωνούμε εδώ και χρόνια. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι η διαρκής  ανάμιξή του με αυτά τα θέματα, η επιστημονική του κατάρτιση και τεκμηρίωση καθώς και η εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση ως στέλεχος Τουρισμού στον Δήμο Έδεσσας αλλά και ως στελέχους ομάδων εργασίας σε διάφορα project στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τουρισμός μια πονεμένη ιστορία κ.Κυριακού; Γιατί;

Η χώρα έχει συγκεκριμένα επίπεδα διοίκησης, τοπικό, περιφερειακό, εθνικό. Έτσι αναπτύσσεται και η έννοια του προορισμού σε όλα τα παραπάνω επίπεδα. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι, μας αρέσει ή όχι, ο κατεξοχήν φορέας εκπροσώπησης του προορισμού μιας η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας της εμπειρίας των επισκεπτών περνά μέσα από εκεί. Ο προορισμός ωστόσο συντίθεται τόσο από την δημόσια σφαίρα αγαθών και χώρων όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη διαχείρισης του προορισμού κάτι το οποίο απαιτεί εξειδικευμένους επιστήμονες με τουριστική λογική και εκπαίδευση τόσο εντός της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο εξωτερικών συμβούλων συνεργατών. Απαιτείται μια σύνθεση προκειμένου να παραχθεί ένα τουριστικό οικοσύστημα το οποίο να προσφέρει και στην τοπική ανθρώπινη κοινότητα υπεραξία και στους επισκέπτες ελκυστικές εμπειρίες.

Οι Φορείς Διαχείρισης Προορισμών γιατί δεν προχωρούν;

Η θεσμοθέτηση των Φορέων Διαχείρισης Προώθησης και Προβολής έγινε πολύ πρόσφατα και θα τολμούσα να πω με μια άτολμη εντελώς προσπάθεια άκρως συντηρητική και ανακόλουθα εκφυλιστική. Ενώ βάζει την τοπική αυτοδιοίκηση στο παιχνίδι βγάζει εντελώς έξω τους ιδιώτες. Μας πως θα γίνει; Εννοείται ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν σχήματα της αυτοδιοίκησης παρέα με φορείς και επιχειρήσεις ειδικά αυτών που συνδέουν μικρής κλίμακας φορείς/επιχειρήσεις για να πάει ο προορισμός μπροστά. Οι μικροί αποτελούν τους νευρώνες της οικονομίας. Οι μεγάλοι ζουν και από μόνοι τους. Οι μικροί χρειάζονται στήριξη και χρειάζονται τον δημόσιο χώρο για να λειτουργήσουν ορθολογικά. Οι Φορείς Διαχείρισης προορισμών είναι λοιπόν φορείς σύνδεσης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν κάτι που γίνεται βέβαια διεθνώς ανάλογα με το επίπεδο προορισμού.

Όταν λέτε «να πάει μπροστά» τι ακριβώς εννοείτε, τι λάθος κάνουμε τώρα πιστεύετε;

Μπροστά σημαίνει ο προορισμός να είναι ζωντανός 365 μέρες το χρόνο μέσω δομημένων αξιοθεάτων, ανοικτών και προσβάσιμων όλες τις ημέρες του χρόνου έστω και με περιορισμένο ωράριο, μέσω δομημένων εμπειριών επίσης ανοικτών και προσβάσιμων. Προορισμός σημαίνει δικτύωση όλων αυτών με κάρτες πόλης ή περιοχής έτσι ώστε να υπάρχει και ανταποδοτικό έσοδο στον Φορέα Διαχείρισης αλλά και ο επισκέπτης να απολαμβάνει την φιλικότητα του προορισμού. Επίσης βασικό προαπαιτούμενο είναι οι κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης με το σεβασμό του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών κάτι που ευνοεί τους πολίτες να απολαύσουν την πόλη, το χωριό, την περιοχή τους, τους επισκέπτες να βιώσουν την δική μας καθημερινότητα ως εμπειρία και τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρών φορέων και επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας να πατήσουν πάνω σε αυτό το «χαλί» για να δημιουργήσουν. Χωρίς δημόσιο χώρο και κοινή λογική αλλά και την νομική της προστασία κ. Καραντζαβέλου δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Επειδή τα έχετε βάλει καλά σε κουτάκια με λίγα λόγια πως το βλέπετε αυτό να λειτουργεί;

Είναι απλό και είναι θέμα μάνατζμεντ. Το Κράτος νομοθετεί και ελέγχει, οι Περιφέρειες θεσμοθετούν περιφερειακά, και δικτυώνουν και το μεγάλο βάρος είναι τοπικά όπου σκέφτονται παγκόσμια αλλά δρουν και εφαρμόζουν με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα συνεχείς δράσεις ωφέλιμες στους πολίτες και στους επισκέπτες, άλλωστε πολίτες είναι και αυτοί, καθιστώντας το φυσικό, το πολιτιστικό, το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον βιώσιμο.  Η αποκλειστικά οικονομική μεγέθυνση δεν σηματοδοτεί βιωσιμότητα στο διηνεκές. Αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο στην Θεσσαλία. Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Η απραξία η οποία πολλές φορές εξασφαλίζει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μια ασυλία δεν είναι κάτι που οι καιροί μας συγχωρούν. Χρειάζεται δράση, σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά.

Τώρα είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, δώστε μας ένα παράδειγμα

Πολύ σωστή υπενθύμιση για το σκέψου παγκόσμια. Τα 2/3 των παγκόσμιων επισκεπτών κινούνται μόνοι τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συνδυασμένες μεταφορές πράσινες ει δυνατό με ηλεκτροκίνητα, δίκυκλα, ποδήλατα κλπ. Στην Ελλάδα βασιλεύει το αυτοκίνητο επειδή το έχουν επιλέξει συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν είναι βιώσιμο αυτό. Ούτε οικονομικά, ούτε περιβαλλοντικά. Χάνουμε χιλιάδες ανθρωποώρες από την ζωή μας, χάνουμε χιλιάδες ευρώ σε καύσιμα, χάνουμε την υγεία μας διότι δεν επενδύουμε σε αυτό. Επειδή έχουμε τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε λίγο ας το σκεφτούμε καλύτερα, οικονομικότερα, ποιοτικότερα. Ετσι ακριβώς σκέφτεται και ο επισκέπτης ο οποίος όσο μας βλέπει να μην επενδύουμε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις σε αυτό θα φεύγει και θα πηγαίνει σε άλλους προορισμούς πιο πράσινους. Αρα κοιτάμε τις παγκόσμιες ημέρες, τις ευρωπαϊκές ημέρες και τις μοντάρουμε με δράσεις στο τοπικό καλεντάρι. Έτσι εκπαιδεύουμε τους πολίτες και τους δικτυώνουμε με τους επισκέπτες κάνοντας παράλληλα έναν αυτοέλεγχο. Πάμε καλά; Τι έχουμε κάνει εμείς για αυτό;

Είπατε εκλογές κ. Κυριακού. Συνδέστε μου τις εκλογές με την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού;

Οι πολίτες ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια. Οι επισκέπτες το ξέρετε ότι ψηφίζουν κάθε μέρα. Κάθε μέρα μας αξιολογούν γράφουν σχόλια για τον προορισμό, τις επιχειρήσεις, τις υποδομές. Είναι αδιανόητο κάποιοι ανεύθυνοι να γυρίζουν την πλάτη σε αυτό το γεγονός που ρίχνει φως στην χρόνια απραξία. Η Παγκόσμια λοιπόν ημέρα Τουρισμού είναι ευκαιρία για τον προορισμό να μιλήσει στους πολίτες, κατοίκους για το τι είναι βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Δόξα τω Θεώ έχουμε από το 2018 πλέον πανεπιστήμια τουρισμού στη χώρα, τα οποία βγάζουν στελέχη, περιζήτητα παρακαλώ τα οποία μπορούν αν χρησιμοποιήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να οργανώσουν τους Φορείς διαχείρισης προορισμών οι οποίοι θα μιλήσουν για το πώς κάνουν «εκλογές» κάθε μέρα οι επισκέπτες. Χρειάζεται αλλαγή στην σκέψη κ. Καρατζαβέλου και ενεργοποίηση της κοινής λογικής που είχαν έντονα οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Χρειάζεται εκπαίδευση στην νέα γενιά προκειμένου να γνωρίσει τα μυστικά της φιλοξενίας σε όλες τις διαστάσεις της.

Είδαμε τον ιστοχώρο του Παγκόσμιου τουρισμού και διαπιστώσαμε μια εκδήλωση ενταγμένη για την Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτή.

Εδώ και 6 χρόνια από το 2017 ο προορισμός στον οποίο εργάζομαι έχει αποφασίσει να συμμετέχει με εκδηλώσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κάνοντας πράξη όλα τα παραπάνω. Ετσι λοιπόν η ομάδα του Κέντρου Πληροφόρησης Έδεσσας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας έχει προσκαλέσει μαθητές από την Έδεσσα, την Πέλλα και την Μακεδονία να συμμετέχουν σε οργανωμένα εργαστήρια  για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με θέμα «Άνθρωποι, Περιβάλλον, Ευημερία» Φέτος θα λειτουργήσουν τα εξής εργαστήρια  από τους συνεργάτες τους οποίους και κατονομάζω :

1-Προσέχω τον προορισμό – Μαθαίνω να καλωσορίζω επισκέπτες – Πράσινες Επενδύσεις – Δεξιότητες στις 4 Εποχές. – Info (Κατερίνα Δέλλιου, Δρ.Ευάγγελος Κυριακού),

2-Εκπαιδεύομαι στον Τουρισμό – Καταρράκτες (Θανάσης Δερμετζόπουλος από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο),

3-Τουρισμός & Γεύσεις (Λίζα Ξενίδου) – Μύλος Γεύσης,

4-EdessaCityCard το απόλυτο εργαλείο – (Νανά Ντινοπούλου) Μύλος Σαλαμπάση (Live σε FB/YT) & Πουλιά & Περιβάλλον στον Υδροβιότοπο Αγρα-Βρυτών-Νησίου (Σκούλη Ειρήνη),

5-Νερό & Επισκέπτες (Χρήστος Θωμάς) – Μύλος Νερού,

6-Γίνε σε 24 ώρες Επιχειρηματίας Φιλοξενίας με Πράσινες Επενδύσεις – (Καλλισθένη Λαζοπούλου) Μύλος Ορυκτών,

7-Μουσική & Προορισμός – (Λάκης Σαμαράς) Πολιτιστικό Κέντρο,

8-Βαρόσι 3000 χρόνια Ταξιδευτές στην Έδεσσα (Μαρία Κωσταντινίδου) – Βαροσιώτικο Αρχοντικό,

9-Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού (π.Χριστόδουλος Παπακώστας) – Παλιό Παρθεναγωγείο, 10-Καταρράκτες Έδεσσας – Info Center – Waterfalls Certificate Party (Βαλεντίνα Πέτσου), Οδηγοί Περιβάλλοντος : Ευαγγελία Γάτσου, Κώστας Γιάγκος, Βαλεντίνα Πέτσου, Ευαγγελία Τζούλη & άλλοι εθελοντές.

Όλα αυτά γίνονται παράλληλα και με ένα μήνυμα του σημερινού δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννη Μουράτογλου και μέλους ΔΣ της ΚΕΔΕ μαζί με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας κ.Νατάσας Ιατρίδου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (https://www.unwto.org/node/13640) και σας ενημερώνω ότι έρχονται πλέον Σχολικές Μονάδες και από την Θεσσαλονίκη να μάθουν τι σημαίνει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Όλα αυτά σε περιφερειακό επίπεδο πως μπορούν να λειτουργήσουν; Απαντήστε μας ως μέλος ΔΣ στον αναπτυξιακό οργανισμό Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Όπως είπαμε παραπάνω η Διαχείριση Προορισμών γίνεται κυρίως τοπικά σε μια αναλογία στην Ευρώπη τρείς στους τέσσερις φορείς να είναι τοπικοί. Η περιφέρεια ωστόσο είναι σημαντική διότι μπορεί να δικτυώσει τους φορείς και να παράγει υπεραξία δημιουργώντας προστιθέμενη αξία. Αυτό σημαίνει ενθάρρυνση και εκπαίδευση. Πόροι ευρωπαϊκοί υπάρχουν και χρειάζονται μόχλευση. Δυστυχώς θα πω ότι ο αναπτυξιακός οργανισμός μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει αυτό που πρέπει. Ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2022 και ακόμη πελαγοδρομεί ενώ οι ταχύτητες θα έπρεπε να είναι υψηλές.  Ο οργανισμός κάλλιστα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πρότυπο DMMΟ, Φορέα Διαχείρισης & Προώθησης Προορισμού αλλά η χρόνια απραξία της Διοίκησης Τζιτζικώστα έχει προκαλέσει αγκυλώσεις που δύσκολα πλέον δημιουργούνται συσπάσεις. Θέλει πολλή δουλειά και όρεξη και εκεί βρίσκομαι ασκώντας δημιουργική και πιεστική πολλές φορές αντιπολίτευση για να πάμε μπρος. Να πάρουμε μπρος. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζεται εξωστρέφεια, η ατζέντα 2030 είναι εκεί, το ταμείο ανάκαμψης είναι εκεί, τα συμφέροντα των πολλών και μικρών είναι εκεί, οι ζωές μας ως πολιτών είναι εκεί και παραδόξως και οι επισκέπτες είναι εκεί μιας και οδικά υπάρχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Είμαστε η είσοδος της χώρας. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα και συγκρουόμενα συμφέροντα που η σημερινή Διοίκηση Τζιτζικώστα είτε αγνοεί, είτε δεν θέλει … Στο τουρισμό απλά όλα είναι πλέον ορατά για να μην πω τίποτε περισσότερο..

Συμμετέχετε στις εκλογές. Ποιο είναι το μήνυμά σας ως άνθρωπος του τουρισμού;

Συμμετέχω στις περιφερειακές εκλογές με το σχήμα ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τον καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, π. πρύτανη του ΑΠΘ μιας και κεντρικό θέμα έβαλε την βιώσιμη ανάπτυξη, λέγοντας ότι ο δημόσιος χώρος και η προάσπιση των δημόσιων αγαθών εξασφαλίζει για όλους εμάς τους μικρούς, θέση στο τρένο της αειφόρου ανάπτυξης ως διαδικασία η οποία εξασφαλίζει το μέλλον αλλά και της προστιθεμένη αξία της Ελλάδας ως προορισμού. Προσωπικά βλέπω τα πράγματα από την θέση του τουρισμού στέλνοντας ένα μήνυμα να στηρίξετε τους ανθρώπους που στηρίζουν τους προορισμούς ανεξάρτητα το που ανήκουν μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση σταδιακά βγαίνει από το τρυπάκι της κομματικής πειθαρχίας που μας έχει πληγώσει πολύ όλους. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος και η καθεμιά ελεύθερη να πιστεύει ότι θέλει ωστόσο η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και δεν είναι όργανο κανενός.  Απέναντι μας τα προβλήματα, αλλά εμείς οφείλουμε να εστιάζουμε στις λύσεις.  Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν το πάθος μου για την βιώσιμη ανάπτυξη στη Μακεδονία, στην Έδεσσα, στην Αλμωπία, στη Σκύδρα, στα Γιαννιτσά, στην Πέλλα και πιστεύω ότι όταν ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου τότε μόνο μπορείς να λες ότι ενδιαφέρεσαι έμπρακτα για την χώρα σου. Τότε είσαι Πατριώτης. Με το Θεό μπροστά ξεκινάμε μια έντιμη προσπάθεια για να συμβάλλουμε όλοι, έτσι ώστε τα σημεία τριβής να αναγνωριστούν ως σημεία επαφής και να είμαστε χρήσιμοι στην περιοχή μας, χρήσιμοι στην Ελλάδα.

Λίγα Λόγια για σένα θα μας πείς …

Στον προσωπικό μου ιστότοπο www.kiriakou.eu υπάρχουν πολλά και θέλω να ζητήσω από τους φίλους και τις φίλες την στήριξη σας ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό “Αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία” με επικεφαλής τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην πρύτανη του ΑΠΘ και θα ήθελα να ξέρετε καλύτερα, ποιος είμαι και τι κάνω …

Λέγομαι Ευάγγελος Κυριακού και γεννήθηκα στην Έδεσσα το 1969, το τρίτο παιδί του Πέτρου Κυριακού και της Αναστασίας Κύκου. Μεγάλωσα στην Έδεσσα, ανάμεσα στα ποτάμια, τα νερά, την φύση και τους ανθρώπους της πόλης που αγαπώ πολύ. Φοίτησα στο 3ο Γυμνάσιο Έδεσσας και στο Γενικό Λύκειο. Πήρα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Τουρισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Διδακτορικό στην Διαχείριση Προορισμών στο Πανεπιστήμιο Οχρίδας με διπλωματική εργασία «Διαχείριση Προορισμών Μικρής Κλίμακας. Η περίπτωση των πόλεων της Αρχαίας Εγνατίας Οδού» με έρευνα στην Τουρκία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Από το 1996 εργάζομαι στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας ως οικονομολόγος, υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού, πληροφορικής και περιβάλλοντος συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας σχετικές με την έρευνα, τον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό, την βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και σε διεθνή, ευρωπαϊκά, διασυνοριακά & εθνικά προγράμματα. Εργάζομαι επίσης ως εκπαιδευτής ενηλίκων του εθνικού μητρώου εκπαιδευτών και εισηγητών του εθνικού κέντρου δημόσιας διοίκησης ενώ εκπαιδεύω στελέχη τουρισμού ως εκπαιδευτής και μέντορας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρθρογραφώ σε επιστημονικά και ταξιδιωτικά περιοδικά και σε ενημερωτικούς ιστότοπους σχετικά με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετέχω επίσης ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, σε θεματικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, διαχείρισης κρίσεων και περιφερειακών ανισοτήτων. Η πολιτική μου εμπλοκή και συλλογική δράση ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια ωστόσο πολύ ενεργά ξεκινά την περίοδο των μνημονίων το 2012-2014. Το 2019 υπήρξα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη. Διατελώ από τον Δεκέμβριο του 2022 μέλος ΔΣ του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαι μέλος ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Φίλων «Νίκου Καζαντζάκη» και  συμμετέχω ως μέλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC). Συμμετέχω σε ομάδες έργου σε διασυνοριακά προγράμματα Interreg με Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Βουλγαρία. Είμαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας και συμμετέχω στην Γραμματεία Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μέλος ενώ διετέλεσα και ως συντονιστής του τμήματος σε εθνικό επίπεδο.

Σήμερα είμαι μέλος ΔΣ στην Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας ως εκλεγμένος εκπρόσωπος εργαζομένων ενώ συνδικαλιστικά είμαι αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Πέλλας μέλους της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Νομαρχιακού τμήματος Πέλλας της ΑΔΕΔΥ. Υπήρξα πρόεδρος του συλλόγου προστασίας καταναλωτών Ν.Πέλλας, μέλος του δικτύου αλληλεγγύης, μέλος ΔΣ του δικτύου πολιτιστικών φορέων και επιχειρήσεων, πρόεδρος συλλόγου γονέων επί σειρά ετών. Είμαι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κατέχω την άδεια Λογιστή/Φοροτεχνικού. Είμαι μέλος ΔΣ του ιστορικού Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και πολλών πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού βασισμένο στα 4 στοιχεία της φύσης, στις 5 ανθρώπινες αισθήσεις και στις 4 εποχές. Πιστεύω στη δύναμη και του πιο μικρού χωριού της Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας, το οποίο με ενθάρρυνση και σχεδιασμό, μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες και μπορεί να αναδείξει την τοπική ταυτότητα, την ιστορία των ανθρώπων του και τις ασχολίες τους. Το όραμα μου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας μέσα από την δημιουργία και ενίσχυση δράσεων για 365 μέρες τουρισμό με ποιότητα ζωής για τους πολίτες και ποιότητα εμπειρίας στους επισκέπτες και οφέλη που γυρνούν στην τοπική κοινωνία. Είμαι παντρέμενος με την Θεοδώρα Καραβασίλη Οικονομολόγο MSc Δντρια ΕΤΕ και έχουμε 2 παιδιά, τον Πέτρο και τον Αλέξανδρο.

Το άρθρο Βαγγέλης Κυριακού: Τι πρέπει να κάνουν οι προορισμοί, αλλά και με τι κριτήρια πρέπει να ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Ο αθλητικός τουρισμός στο “μικροσκόπιο”, στο συνέδριο Sports Tourism & Sustainable Destinations

Το Mykonos Running Festival πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2023, στη Μύκονο. Στο πλαίσιό του θα διεξαχθεί και το συνέδριοSports Tourism & Sustainable Destinations”, που αφορά στον αθλητικό τουρισμό, ο οποίος εξελίσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας  και τις δυνατότητες της Μυκόνου για βιώσιμη ανάπτυξη. Το συνέδριο θα γίνει αύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρες 12.00-15.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), στη χώρα Μυκόνου.

Ο αγώνας καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Μυκόνου και τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ. Το “παρών” στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν πολιτικοί και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, στελέχη της τουριστικής αγοράς, επιχειρηματίες και διαμορφωτές κοινής γνώμης, οι οποίοι καλούνται να συζητήσουν για το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θα εξετάσουν τις δυνατότητες που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Μύκονος -ο ισχυρότερος “πρεσβευτής” του ελληνικού τουριστικού brand name- , προκειμένου να χαράξει μία πορεία βιώσιμης και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, που θα σέβεται την ιστορία και τη φυσιογνωμία της περιοχής, και θα προσφέρει εξατομικευμένες, εναλλακτικές και υψηλής ποιότητας ταξιδιωτικές εμπειρίες στους επισκέπτες της, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανάμεσα στους έως τώρα επιβεβαιωμένους ομιλητές συγκαταλέγονται: Α.Ε. Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην Ελλάδα Sulaiman Humad Salem ALMazroui, o κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Μυκόνου, ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, η  κα Χριστίνα Καραμίχου, πρόεδρος της Επιτροπής Διοργάνωσης του Mykonos Running Festival και ο γενικός διευθυντής του Mykonos Running Festival, κ. Δρόσος Χριστόπουλος.

Μεταξύ των διακεκριμένων επαγγελματιών που θα αναδείξουν την τεράστια προοπτική ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού συμπεριλαμβάνονται η κα  Όλγα Παπαδάκη, γενική γραμματέας της Mykonos Hoteliers, ο κ. Πέτρος Στάθης, πρόεδρος της Monterock International, ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, ο κ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ, CEO της Goldair Handling, ο κ. Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος, Key Accounts Project Management της SKY Express, ο κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος, αντιπρόεδρος της Stoiximan, ο κ. Γιάννης Λάσκαρης, συνιδρυτής της Progame S.A., ο κ. Βασίλης Μπλέσιος, CMO της Lever ΑΕ και η κα Μαρίνα Καλαϊτζή, δικηγόρος.

Το “παρών” επίσης θα δώσουν οι Γιώργος Πρίντεζης, διεθνής μπασκετμπολίστας, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, παραολυμπιονίκης και ιατρός, Πόπη Καλαϊτζή, ιατρός και Ναταλία Δεληγιώργη, Life Coach.

Το άρθρο Ο αθλητικός τουρισμός στο “μικροσκόπιο”, στο συνέδριο Sports Tourism & Sustainable Destinations εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

ΚΕ.Π.ΚΑ.: Αποζημιώσεις 3.554,20 ευρώ από αεροπορικές εταιρείες το 8μηνο του 2023

To οκτάμηνο του 2023, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχθηκε συνολικά 2.018 καταγγελίες – παράπονα καταναλωτών. Με 48.307,42 ευρώ αποζημιώθηκαν τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. με τη μεσολάβησή μας, στις επιχειρήσεις, που τους είχαν δημιουργήσει προβλήματα.

Η ποσοστιαία ανάλυση των παραπόνων – καταγγελιών είναι:

Α/Α Κατηγορία Αριθμός  Ποσοστά
1 Ελαττωματικά προϊόντα- εγγυήσεις 424 21,01
2 Πωλήσεις από απόσταση 402 19,92
3 Πάροχοι τηλεπικοινωνιών 318 15,76
4 Πάροχοι Φυσικού αερίου 244 12,09
5 Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας 154 7,63
6 Τουριστικές υπηρεσίες 152 7,53
7 Εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια  56 2,78
8 Ινστιτούτα – Γυμναστήρια 56 2,78
9 Ακατάλληλα τρόφιμα 42 2,08
10 Αεροπορικές μεταφορές 30 1,47
11 Πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών 20 0,99
12 Τραπεζικές υπηρεσίες 18 0,89
13 Υπεραστικές μεταφορές 16 0,79
14 Ασφαλιστικές υπηρεσίες 14 0,69
15 Υπερβολικές απαιτήσεις καταναλωτών 14 0,69
16 Πάροχοι Νερού 10 0,50
17 Νοθεία -κλοπή καυσίμων 10 0,50
18 Προκαταβολές 8 0,40
19 Σούπερ μάρκετ 8 0,40
20 Ακίνητα 6 0,30
21 Ακτοπλοϊκές μεταφορές 6 0,30
22 Υπηρεσίες από ελεύθερους επαγγελματίες 4 0,20
23 Αστικές υπηρεσίες 2 0,10
24 Δημόσιες υπηρεσίες 2 0,10
25 Αυξήσεις τιμών 2 0,10
ΣΥΝΟΛΟ 2018 100,00

Μέσα στο α’  8μηνο του 2023, το Κέντρο δέχθηκε 172 καταγγελίες, 1.764 παράπονα, 82 ερωτήματα καταναλωτών.

Το σύνολο σχεδόν των καταγγελιών λύθηκε, προς όφελος των Καταναλωτών, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. στους προμηθευτές. Οι καταναλωτές – μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν, με τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., με το ποσό 48.307,42 των ευρώ. Αναλυτικά από:
  •  Αντικατάσταση ελαττωματικών προϊόντων: 11.346,20 ευρώ
  • Επιστροφή χρημάτων από δημόσιες υπηρεσίες: 8.738,32 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου 7.527,60 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: 5.842,68 ευρώ
  • Ακυρώσεις συμβάσεων πωλήσεων, από απόσταση: 5.665,84 ευρώ
  • Ακυρώσεις συμβολαίων ινστιτούτων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων: 3.588 ευρώ
  • Αποζημιώσεις από αεροπορικές εταιρείες: 3.554,20 ευρώ
  • Επιστροφές χρεώσεων και ακυρώσεις συμβολαίων παρόχων τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών: 1.810,58 ευρώ
  • Αποζημιώσεις από τουριστικές υπηρεσίες: 234 ευρώ

Το άρθρο ΚΕ.Π.ΚΑ.: Αποζημιώσεις 3.554,20 ευρώ από αεροπορικές εταιρείες το 8μηνο του 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Η ΕΤΑΠ Πάφου ενισχύει την προσβασιμότητα στις παραλίες της

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ Πάφου), στο πλαίσιο των ενεργειών της για μετατροπή της επαρχίας σε “έξυπνο” τουριστικό προορισμό, ενισχύει περαιτέρω τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης της προσβασιμότητας στις θάλασσες της επαρχίας. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται στο ετήσιο σχέδιο δράσης για ενέργειες που σχετίζονται με την ανάληψη της Πάφου του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023 και υποστηρίζεται οικονομικά από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΤΑΠ, παραδόθηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ, κ. Κυριάκο Δρουσιώτη, τρία πλωτά αναπηρικά για τις ανάγκες των δημόσιων παραλιών των κοινοτήτων Πωμού, Αργάκας και Τίμης. Τα αμαξίδια παραλήφθηκαν από τους προέδρους των τριών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ο κ. Δρουσιώτης επεσήμανε ότι για τις παραλίες Τίμης και Πωμού είναι επίσης σε εξέλιξη η κατασκευή ραμπών και άλλων υποδομών για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ στην παραλία Αργάκας οι σχετικές υποδομές αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024.

Το άρθρο Η ΕΤΑΠ Πάφου ενισχύει την προσβασιμότητα στις παραλίες της εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

ΟΛΠ Α.Ε.: «Εταιρεία της χρονιάς» στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang παρέλαβε εκ μέρους της εταιρείας το βραβείο για την τιμητική διάκριση «Company of the Year», κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 17-20 Σεπτεμβρίου.

Το βραβείο δόθηκε στην ΟΛΠ Α.Ε. για τη εκτεταμένη συμβολή του λιμένος Πειραιώς στον τομέα των μεταφορών της χώρας και σε συνδυασμό με την επίτευξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ρεκόρ στην ιστορία της, τη χρονιά που πέρασε.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang, κατά την παραλαβή του βραβείου επεσήμανε την υλοποίηση από την ΟΛΠ Α.Ε. στοχευμένων επενδύσεων, που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχή λειτουργία του λιμένος Πειραιά, αναφορικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών. Επίσης, τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά της ΟΛΠ Α.Ε. στην εθνική οικονομία, με φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές άνω των 70 εκατ. ευρώ το 2022 και εκτιμώμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, σε ποσοστό περίπου 1,56%, ενώ τέλος εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για το σύνολο των εργαζομένων στον λιμένα, οι οποίοι με τη μεγάλη τους εμπειρία και αφοσίωση αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της συνεχούς επιτυχίας του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Το Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο διοργανώθηκε για έκτη φορά φέτος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα του Τεχνικού/Κατασκευαστικού και Μεταφορικού Κλάδου της χώρας.

Το άρθρο ΟΛΠ Α.Ε.: «Εταιρεία της χρονιάς» στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Η υγεία των εργαζομένων στο επίκεντρο του Υπουργείου Τουρισμού

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη με τον ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Dr. Joao Breda.

Με αφορμή την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, ο κ. Breda δήλωσε την πρόθεσή του να συνδράμει το Υπουργείο Τουρισμού στις δράσεις του.

Επιπλέον, δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με την κ. Κεφαλογιάννη για θέματα που αφορούν στην υγεία των εργαζομένων του Τουρισμού, στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών και στη συνεργασία με άλλες χώρες στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, κα. Έλενα Ράπτη.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Joao Breda για τον νόμο 4859/22 για τις μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, του οποίου ήταν εισηγήτρια, και τη συμβολή του στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Συζήτησαν για τις πτυχές του Ιατρικού Τουρισμού που η Ελλάδα σήμερα προσφέρει με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, μεταξύ άλλων: η πλαστική και αισθητική χειρουργική, η μεταμόσχευση μαλλιών, οι οδοντιατρικές θεραπείες, οι ορθοπεδικές θεραπείες, καθώς και τομέας του τουρισμού ευεξίας( well being).

Επιπροσθέτως, ο κ. Joao Breda ενημερωθηκε από την Υφυπουργό για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Τουρισμού, και το ποσό των 28 εκατομμυρίων που θα επενδυθούν στον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Επίσης, παρέλαβε το αίτημα του γραφείου του Π. Ο. Υ στην Αθήνα, για τη διοργάνωση στην Ελλάδα του Πρώτου Συμβουλίου της Συμμαχίας για τον Τουρισμό Υγείας του Π.Ο.Υ.

Τέλος, η υπουργός και ο κ. Breda επιβεβαίωσαν τη συνεργασία του Π. Ο.Υ με το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο του σχεδιασμού των πρωτοβουλιών στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλαδα και συζήτησαν για το σχεδιαζόμενο νεο θεσμικό πλαίσιο που προετοιμάζεται.

Επίσης, συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσία του γενικού γραμματέα κ. Μύρωνα Φλουρή, και του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδιας Ελληνικού Εμπορίου κ. Γιώργου Καρανικα, ο οποίος συνοδευόταν απο την Αντιπροσωπεία ΕΣΕΕ. Σκοπός της συνάντησης να συζητηθούν και να υλοποιηθούν κοινές δράσεις μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και ΕΣΕΕ με στόχο την ανάδειξη και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και της οικονομίας, ζητήματα άμεσα συνυφασμένα με τον Τουρισμό με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως το όραμα του Υπουργείου Τουρισμού για αυτή την τετραετία είναι ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός τουρισμός, σε έναν από τους σημαντικοτερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομιας ενώ παράλληλα ο κ. Καρανίκας, συμφώνησε σε μια κοινη προσπάθεια αγαστής συνεργασίας Εμπορίου και Τουρισμού, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που θα καταστήσει το τουριστικό προϊόν ελκυστικό και ανταγωνιστικο όχι μόνο στις τοπικές αλλά και παγκόσμιες αγορές.

Το άρθρο Η υγεία των εργαζομένων στο επίκεντρο του Υπουργείου Τουρισμού εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Κάθε μέτρο πρέπει να είναι ανταποδοτικό

Συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κώστα Χατζηδάκη η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με θέμα την ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνολικά, τόσο στη βάση των νέων συνθηκών και προκλήσεων από την κλιματική κρίση, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όσο και με γνώμονα την ανάγκη ρύθμισης της τουριστικής αγοράς, που άρρηκτα συνδέεται με την ομαλή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα στο πλαίσιο του πολύ καλού κλίματος συζήτησής μας”, δήλωσε η υπουργός, “συμφωνήσαμε ότι κάθε μέτρο που επηρεάζει το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει να συμβάλει ανταποδοτικά στην προσπάθεια ανταπόκρισής μας στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την κλιματική κρίση και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων μας με όρους βιωσιμότητας.

Το σύνθετο αυτό τοπίο, άλλωστε, είναι που μας οδηγεί να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική για το μέλλον του ελληνικού Τουρισμού με το βλέμμα στραμμένο στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να τοποθετήσουμε το δικό μας τουριστικό προϊόν ως ένα από τα πλέον ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά.”

Το άρθρο Όλγα Κεφαλογιάννη: Κάθε μέτρο πρέπει να είναι ανταποδοτικό εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

1. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελεί σίγουρα ένα εκ των δημοφιλέστερων κτιρίων της Θεσσαλονίκης, ίσως και σήμα κατατεθέν της μαζί με τον Λευκό Πύργο. Πλέον το Μέγαρο διακρίνεται στο “παλιό” και στο “καινούριο”, το μεν πρώτο πιο κλασικό και το δεύτερο πιο μοντέρνας αισθητικής. Το έργο παραδόθηκε το 2000 με το κτίριο Μ1, όπως ονομάζεται, να αναδεικνύει τον βυζαντινό παρελθόν και διεθνή χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Δέκα χρόνια αργότερα παραδόθηκε και το κτίριο Μ2, το οποίο αποτελεί έργο του γνωστού Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι. Το πιο πρόσφατο κτίριο του Μεγάρου αποτυπώνει το μοντέρνο αρχιτεκτονικό ρεύμα. Στο χώρο του Μεγάρου στεγάζεται και η Μουσική Βιβλιοθήκη καθώς και το Μουσείο Μουσικών Οργάνων.

2. Μύλοι Αλλατίνη

  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -
  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Σχετικά κοντά στο Μέγαρο και κατευθυνόμενοι ανατολικά συναντάμε το ιστορικό κτίριο των Μύλων Αλλατίνη. Το κτίριο χρονολογείται από το 1890 και σχεδιάστηκε από των Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για την ιταλο-εβραϊκή οικογένεια Allatini. Ήδη από το 1883 οι αδελφοί Αλλατίνη είχαν εγκαταστήσει στο ίδιο σημείο τον«Kυλινδρόμυλο Αλλατίνη», ο οποίος καταστράφηκε το 1898 ολοσχερώς από μία μεγάλη πυρκαγιά. Βέβαια, το 1900 ο Ποζέλι ανέλαβε να τον αναστηλώσει, μεγαλύτερο σε σχέση με πριν. Έκτοτε έως και τη δεκαετία το 80′ οι μύλοι συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τον ιταλο-τουρκικό πόλεμο και την πυρκαγιά του 51′. Το 1971 ο χώρος των μύλων κρίθηκε ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ενώ το 1991 ολόκληρο το βιομηχανικό οικόπεδο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 90′ ο χώρος, αν και επικίνδυνος, αποτελούσε δημοφιλές μέρος συνάντησης των νέων και εφήβων της περιοχής. Το τελευταίο ίσχυε τουλάχιστον μέχρι και το 2015, όταν ένα κορίτσι 15 χρονών έχασε τη ζωή του καθώς το δάπεδο του τρίτου ορόφου κατέρρευσε. Η δεκαπεντάχρονη έπεσε από ύψος τριών ορόφων πεθαίνοντας ακαριαία. Η ημέρα εκείνη σημάδευσε τη Θεσσαλονίκη και κάθε χρόνο την ίδια μέρα παρατηρούνται φαναράκια και μπουκέτα λουλουδιών έξω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο.

3. Βίλα Αλλατίνη

  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -
  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Στην οικογένεια Αλλατίνη επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας άνηκε και η ομώνυμη Βίλα Αλλατίνη, η οποία επίσης αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Η Βίλα οικοδομήθηκε το 1898 στην τότε συνοικία των “Εξοχών” και προοριζόταν για εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνη. Ανά τα χρόνια η Βίλα αξιοποιήθηκε διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα από το 1909 έως το 1911 φιλοξένησε τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β’, το 1926 στέγασε για ένα έτος την τότε νεοσύστατη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια του Ελληνο -ιταλικού πολέμου από το 1940 έως το 1941 χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο. Τα πιο πρόσφατα χρόνια από το 1979 αποτέλεσε την έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2011 έδρευε εκεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πλέον τα περισσότερα τμήματα της Περιφέρειας έχουν μεταφερθεί κοντά στο Λιμάνι, ενώ μόνο λίγα εναπομείναντα φιλοξενούνται στο χώρο της βίλα μέχρι και σήμερα.

4. Βίλα Μπιάνκα ή Σάλα Μπιάνκα

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Παραμένοντας στην περιοχή των “Εξοχών” στη συμβολή των οδών Σφούλη και Όκγας συναντούμε την Κάζα Μπιάνκα, η οποία αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι και χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Ιταλοεβραίο βιομήχανο Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ. Η Βίλα Μπιάνκα έλαβε το όνομα τη από τη σύζυγο του Ντίαζ, την Ελβετίδα Blanche ή Bianca Meyer, στην οποία και πρόσφερε το συγκεκριμένο αρχοντικό ως δώρο για το γάμο τους. Αυτή η κατοικία αν και χτίστηκε και δόθηκε ως δώρο αγάπης κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα φιλοξένησε την τραγική ιστορία αγάπης της εβραίας κόρης του Ντίαζ, Αλίνε, με τον τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του ελληνικού στρατού, Σπύρο Αλιμπέρτη. Το ζευγάρι παρά τις αντιδράσεις κατέφυγε στην Αθήνα, όπου και ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, αφού βέβαια η Αλίνε βαπτίστηκε χριστιανή. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ζευγάρι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ανακόπτοντας τις σχέσεις του με την οικογένεια της Αλίνε. Βέβαια, παρά αυτή τη θετική έκβαση, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ανάγκασε τον Ντίαζ και την οικογένεια του να καταφύγουν στην Ιταλία όπου και σκοτώθηκαν από άντρες της SS. H Αλίνε και ο Σπύρος, οι μόνοι επιζώντες, συνέχιζαν να διαμένουν στη Βίλα και μετά το τέλος του πολέμου. Η αγάπη τους άνθιζε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 60′, όταν έφυγαν από τη ζωή και οι δύο με ένα χρόνο διαφορά, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στη Βίλα Μπιάνκα. Αυτή η νεοκλασική κατοικία, ενθύμιο της παλαιότερης αίγλης της οδού Όλγας, δεσπόζει έως και σήμερα φιλοξενώντας τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και ως καφέ-μπάρ.

5. Συνοικία Ουζιέλ

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Στην ευρύτερη περιοχή και προς την Καλαμαριά δέος προκαλεί η Συνοικία Ουζιέλ, ένα συγκρότημα 28 νεοκλασικών κατοικιών επί της οδού Παπανδρέου. Η συνοικία αποτελεί έργο του εργολάβου Δαβίδ Ουζιέλ και του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ και οικοδομήθηκε το 1927. Η περιοχή αποτελούσε για εποχή αρκετά προνομιούχος, καθώς ήταν ήσυχη μακριά από τη φασαρία του κέντρου, αλλά και όμορφη γεμάτη από πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικές κατοικίες και ανθοστολισμένες αυλές. Οι μονοκατοικίες αποτελούσαν αρκετά ευρύχωρες για την εποχή στα 85-90 τμ. Το 1980 τα οικήματα κρίθηκαν ως διατηρητέα και ακόμα και σήμερα οι περισσότερες μονοκατοικίες κατοικούνται. Το 2016 ο O μηχανικός Γρηγόρης Μπινόπουλος ανέλαβε να αναπαλαιώσει μία από τις βίλες της συνοικίας, η οποία αν και αρκετά δύσκολη διαδικασία και λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και των ιδιαίτερων κατασκευαστικών υλικών, σίγουρα αποζημιώθηκε από το αποτέλεσμα.

  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -
  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

6. Βίλα Μορπούργο / Ζαρντινίδη (νυν Ιβάν Σαββίδη)

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Η Βίλα Μορπούργο / Ζαρντινίδη χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, λίγο πριν το 1906, και έχει αλλάξει αρκετούς ιδιοκτήτες αλλά και λειτουργείες ως κτίριο. Η αρχική ιδιοκτήτρια της βίλας, επίσης έργο του Βιταλιάνο Ποζέλι, ήταν η ιταλό-εβραία Φανή Ουζιέλ, σύζυγος του Μωυσή Μορπούργο (γιος της Ραχήλ Αλλατίνι και διευθυντή του μύλου Αλλατίνι). Μέτα το θάνατο της Φανής Ουζιέλ, η βίλα κληροδοτήθηκε στον γιό της Γεώργιο Μορπούργο το 1948. Μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου η βίλα δεσμεύτηκε από το ελληνικό κράτος ως εχθρική (Ιταλική) περιουσία και φιλοξένησε για λίγο το ΠΙΚΠΑ. Το 1952 αγοράστηκε από τον Νικόλαο Ζαρντινίδη, πολιτικό και υπουργό Δημοσίων έργων επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή 1977-1980 και αντιπρόσωπο της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat στη Βόρεια Ελλάδα. Η βίλα αποτέλεσε και “κρυψώνα” του Καραμανλή για μερικά χρόνια. Το 1984 η βίλα Morpurgo και η γειτονική συνοικία Ουζιέλ χαρακτηρίζονται με υπουργική απόφαση ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία. Στην πορεία στον χώρο του κτιρίου φιλοξενήθηκε από το 2001 το κέντρο ο κέντρο τέχνης Villarte καθώς και το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, καθώς και καφέ-μπαρ στον ισόγειο χώρο του κτιρίου. Από το 2011 και έπειτα το κτίριο έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο και έχει αφεθεί στην τύχη του. Το 2015 αγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ανέλαβε το έργο αποκατάστασης και αξιοποίησης με κόστος 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.

7. Μεταξουργείο Μπενουζίλιο

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Στην περιοχή της Πυλαίας συναντάμε ένα εκ των πρώτων και παλαιότερων βιομηχανικών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη. Το παλιό μεταξουργείο Μπενουζίλιο κτίσθηκε περίπου το 1886 αν και μέχρι το 1920 λειτουργούσε ως κεραμοποιείο. Από τις αρχές έως και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα αποτελούσε ένας από τους πιο περιζήτητους χώρους εργασίας καθώς ήταν ένα από τα ελάχιστα μεταξουργεία που είχαν επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων. Το Μπενουζίλιο έπαψε τη λειτουργεία του προς τα τέλη του 20 ου αιώνα και έκτοτε έχουν υπάρξει προτάσεις και προσπάθειες για τη μετατροπή του σε λαογραφικό μουσείο.

  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -
  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

8. Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Επί της οδού Παπαναστασίου κοντά στη στάση του Ο.Α.Σ.Θ. “Ευκλείδης” συναντούμε το παλιό Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, για το οποίο υπήρχαν συζητήσεις ήδη από το 1907, ενώ το έργο παραδόθηκε το 1910. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το νοσοκομείο λειτουργούσε με Ρώσους γιατρούς, ενώ την εποπτεία του διατηρούσε ο γαλλικός στρατός. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση εγκαταστάθηκαν σε αυτό Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρωσία. Από το 1925 έως και το 1975 στον χώρο του νοσοκομείου φιλοξενήθηκε η δημόσια “Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική”, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Δημόσιο Μαιευτήριο”. Μέχρι και το 1983 το κτίριο παρέμεινε εγκαταλελειμμένο, όταν και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Από το 1984 η  Εφορεία Δημοσίων Κτημάτων ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου ώστε να στεγαστεί εκεί Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Το έργο διήρκησε δέκα χρόνια μέχρι και το 1994 καθώς μέχρι και σήμερα στεγάζεται εκεί το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας .

9. Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Η ΥΦΑΝΕΤ πλέον είναι γνωστή ως κοινωνική κατάληψη, ενώ στο χώρο της διοργανώνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πάρτυ. Από τα μέσα του 2000 έχει παρατηρηθεί ότι από αρκετούς χρησιμοποιείται και ως ένας αυτοσχέδιος χώρος διαμονής παρά το γεγονός ότι έχει κριθεί διατηρητέο. Βέβαια, η αν και η σύγχρονη κατάσταση του κτιρίου κεντρίζει το ενδιαφέρον των θεσσαλονικιών, η ιστορία του κτιρίου μετρά πάνω από 100 χρόνια. Ήδη από το 1905 το το τότε εργοστάσιο λειτουργούσε ως υφαντουργείο, ενώ το 1925 έλαβε το όνομα “ΥΦΑΝΕΤ”. Το 1936 έφτασε να αποτελεί 550 εργαζόμενους. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταπολεμικά το εργοστάσιο απασχολούσε 1300 εργαζόμενους, καθιστώντας το ένα εκ των πιο επιτυχημένων και κερδοφόρων βιομηχανιών στα Βαλκάνια. Την ανοδική πορεία του διέκοψε, όμως, μια μεγάλη πυρκαγιά το 1951, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εργοστασίου. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι ζημιές της πυρκαγιάς δεν κατάφεραν να επιδιορθωθούν, οδηγώντας στο οριστικό κλείσιμο της ΥΦΑΝΕΤ ΤΟ 1964.

  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -
  • 10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

10. Γενί Τζαμί

10 από τα πιο σημαντικά κτίρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -

Το Γενί Τζαμί, το οποίο κτίστηκε το 1902, αποτελεί και αυτό έργο του  Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Κτίστηκε στη σημερινή οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30 με σκοπό να εξυπηρετήσει ως χώρος λατρείας των Ντομνέδων δηλαδή των Εβραίων που είχαν εξισλαμιστεί. Από τη Μικρασιατική Καταστροφή φιλοξένησε αρκετούς πρόσφυγες, ενώ από το 1925 έως το 1963 αξιοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο προαύλιο χώρο του κτιρίου διατηρούνται εκθέματα της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων.

Οι 5 πιο ινσταγκραμικοί προορισμοί της Ελλάδας για το φθινόπωρο

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από όμορφους προορισμούς που γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακοί όταν έρχεται το φθινόπωρο και η φύση οργιάζει με τα απίθανα χρώματά της. Τοπία βγαλμένα από πίνακες ζωγραφικής που αξίζει να τα επισκεφτούμε αλλά και να τα φωτογραφίσουμε.

Μετέωρα

Οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων έχουν μια μοναδική και ξεχωριστή ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου. Αν δεν έχεις επισκεφτεί αυτό το μαγευτικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, τότε το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή καθώς η φύση είναι σε όλο της το μεγαλείο. Οι βράχοι «αιωρούνται» ανάμεσα στα χρώματα της φθινοπωρινής βλάστησης και μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή μια πεζοπορία θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή.

Πάπιγκο

Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αναφέρεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και δίπλα του βρίσκεται και το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο. Το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός. Όταν φτάνει το φθινόπωρο, το τοπίο γίνεται εκπληκτικό και δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοφωτογραφίσει. Τα πέτρινα σπίτια με τις καμινάδες να καπνίζουν και τα πεσμένα χρυσοκόκκινα φύλλα στα πλακόστρωτα σοκάκια είναι ένα τοπίο που δεν πρέπει να χάσετε.

Πορταριά

Η Πορταριά είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου. Αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής και χαρακτηριστικό στοιχείο της Πορταριάς είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες κάνοντας την Πορταριά δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές. Αν θέλεις όμως να απολαύσεις και να φωτογραφίσεις  ένα αυθεντικό πηλιωρίτικο τοπίο, επέλεξε το φθινόπωρο για την εξόρμηση σου.

Δημητσάνα

Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου του Νομού Αρκαδίας.  Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός  και είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία σε υψόμετρο 946 μέτρων. Εκεί θα δείτε πολλά αρχοντικά, παραδοσιακούς ξενώνες και κτίρια, πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφες πλατείες και πανέμορφα μαγαζάκια με χρωματιστά παράθυρα. Κάνε έναν περίπατο και σίγουρα θα βρεις πολλές γραφικές γωνιές για μία καταπληκτική φωτογραφία.

Μονεμβασιά

Η Μονεμβάσια είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου στο Νομό Λακωνίας. Αν και μερικοί θεωρούν ότι είναι αποκλειστικά καλοκαιρινός προορισμός, η φύση έχει αντίθετη άποψη. Η μελαγχολία και το γκρίζο τοπίο του φθινοπώρου κάνουν αυτό το μέρος ακόμα πιο γοητευτικό. Τα πέτρινα τείχη του κάστρου αποκτούν μία άλλη ομορφιά δίπλα στα αγριεμένα κύματα.

5 Χώρες με τις πιο ιδιαίτερες σημαίες

1. ΜΠΕΛΙΖ

Η Εθνική σημαία της Μπελίζ καθιερώθηκε την ημέρα που η ίδια έγινε ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1981. Οι κόκκινες λωρίδες στο πάνω και στο κάτω μέρος προστέθηκαν στο σχέδιο αργότερα, μετά την ανεξαρτησία της. Ίσως η πιο η ιδιαίτερη σημαία καθώς είναι η μόνη χώρα η οποία έχει 12 χρώματα δηλαδή τρία παραπάνω από όσα έχουν οι υπόλοιπες.

5 Χώρες με τις πιο ιδιαίτερες σημαίες -

2. ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

5 Χώρες με τις πιο ιδιαίτερες σημαίες -
Η σημαία της Μοζαμβίκης καθιερώθηκε την 1η Μαΐου του 1983. Στη σημαία πέρα από τα χρώματα απεικονίζεται ένα βιβλίο ένα τσαπί και ένα καλάζνικοφ ΑΚ-47 , και αυτό την κάνει την μοναδική χώρα στο κόσμο που έχει στη σημαία της ένα τέτοιο σύγχρονο όπλο. Το βιβλίο συμβολίζει την εκπαίδευση , το τσαπί τη γεωργία και το καλάζνικοφ αποτελεί σύμβολο της αποφασιστικότητας του έθνους για προστασία της ελευθερίας του.

3. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

5 Χώρες με τις πιο ιδιαίτερες σημαίες -
Η σημαία της Νότιας Κορέας αποτελείται από 3 μέρη: ένα λευκό φόντο, ένα κυανέρυθρο ταεγκεούκ στο κέντρο και 4 μαύρα τριγράμματα, ένα σε κάθε γωνία της σημαίας. Τα τέσσερα τριγράμματα προέρχονται από το κινεζικό βιβλίο Ι Τσίνγκ, εκπροσωπώντας τις 4 κινέζικες βασικές αρχές για το σύμπαν, δηλ. Αρμονία, Συμμετρία, Ισορροπία, Στρογγυλότητα ωστόσο είναι συνδεδεμένα και με τις 4 εποχές και είναι τοποθετημένα στη σημαία ως εξής: «Παράδεισος» (καλοκαίρι) επάνω αριστερά, «Νερό» (φθινόπωρο) πάνω δεξιά, «Γη» (χειμώνας) κάτω δεξιά και «Φωτιά» (άνοιξη) κάτω αριστερά.

4. ΝΕΠΑΛ

5 Χώρες με τις πιο ιδιαίτερες σημαίες -
Η σημαία του Νεπάλ καθιερώθηκε το 1962 και είναι η μοναδική κρατική σημαία στο κόσμο όπου το σχήμα της δεν είναι ορθογώνιο. Αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πολεμικών επισειόντων μετά συμβόλων της παλαιάς δυναστείας των Ράνα. Το κόκκινο χρώμα αποτελεί σύμβολο του γενναίου πνεύματος του λαού της χώρας και οι μπλε άκρες συμβολίζουν την ειρήνη και την αρμονία.

5. ΔΟΜΙΝΙΚΑ

5 Χώρες με τις πιο ιδιαίτερες σημαίες -
Προσοχή! Αναφερόμαστε στη Δομινίκα και όχι στη Δομινικανή δημοκρατία. Πολλοί είναι αυτοί που τα μπερδεύουν. Η Δομινίκα ή Ντομίνικα είναι μια μικρή νησιώτικη χώρα όπου βρίσκεται μεταξύ των νήσων της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης. Το φόντο της σημαίας είναι πράσινο ενώ στο κέντρο υπάρχει ένας κόκκινος κύκλος που απεικονίζει έναν παπαγάλο που είναι και το εθνικό πτηνό της χώρας καθώς συμβολίζει την θέληση του λαού να πετύχει τους στόχους του. Τα αστέρια γύρω από τον παπαγάλο συμβολίζουν τις 10 ενορίες της χώρας ενώ οι τρείς γραμμές συμβολίζουν ξεχωριστά την Αγία Τριάδα.

Πότε να επισκεφτώ το Μαρόκο;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Μαρόκο είναι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ή νωρίς την άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος). Ο καιρός είναι ζεστός, αλλά θα αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες της καύσωνα και των κρύων νυχτών. Όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξετε να επισκεφτείτε, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο Μαρόκο . Ναι, μπορεί να είναι πολύ ζεστό το καλοκαίρι, αλλά τι γίνεται με τις ακτές που μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρα και τα γαλήνια βράδια που μπορείτε να απολαύσετε;

Ναι, ο χειμώνας στα βουνά μπορεί να προσφέρει σχεδόν χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά τι γίνεται με τις πιο δροσερές εμπειρίες στη Σαχάρα, τα μικρότερα πλήθη και τις φθηνότερες τουριστικές τιμές; Υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον προγραμματισμό της περιπέτειάς σας στο Μαρόκο.

Πότε να επισκεφτώ το Μαρόκο; -

Πότε να επισκεφτώ τη Σαχάρα

Πιθανώς φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ή αρχές άνοιξης (Μάρτιος-αρχές Απριλίου). Με την καυτή ζέστη το καλοκαίρι και την κατακόρυφη πτώση των νυχτερινών θερμοκρασιών το χειμώνα, η αποφυγή αυτών των ακραίων φαινομένων θα κάνει την έρημο για εσάς πιο άνετη. Οι ενδιάμεσες εποχές μπορούν να προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για να βγείτε στα άνυδρα τοπία, αλλά έχετε κατά νου ότι συμβαίνουν απροσδόκητες αμμοθύελλες στην έρημο, ειδικά τον Απρίλιο, και δεν είναι ευχάριστο να τις πιάσετε. Όποια ώρα κι αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στη Σαχάρα, φροντίστε να ντυθείτε προσεκτικά για να προστατεύσετε το δέρμα και το πρόσωπό σας από τον ήλιο και την στροβιλιζόμενη άμμο. Τα σωστά ρούχα θα σας βοηθήσουν επίσης στο να σας κρατήσουν ζεστούς τη νύχτα, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν σημαντικά, ακόμη και τους θερμότερους μήνες.

Πότε να απολαύσω την ακτή

Οι ταξιδιώτες συρρέουν στην ακτογραμμή μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν τέλειο καιρό στην παραλία. Οι θερμοκρασίες του νερού γύρω από την Ταγγέρη αγγίζουν συχνά τους ιδανικούς 25°C τον Αύγουστο, κατάλληλες συνθήκες για κολύμπι, παρέα με τους ντόπιους και γλέντι με ψητά θαλασσινά στην προκυμαία. Αυτή μπορεί να μην είναι η εικόνα του Μαρόκου που έχετε στο μυαλό σας, αλλά σίγουρα είναι γραφική.

Πότε να επισκεφτώ το Μαρόκο; -

Πότε έχει λιγότερους τουρίστες

Το Μαρόκο είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά σε ορισμένα μέρη του χρόνου παρατηρείται μεγαλύτερο πλήθος. Τα τουριστικά σημεία της ενδοχώρας όπως το Μαρακές, η Φες και το Chefchaouen βιώνουν τις πιο πολυσύχναστες στιγμές τους το φθινόπωρο και την άνοιξη, χάρη στις ζεστές αλλά ευχάριστες θερμοκρασίες. Οι παράκτιες περιοχές της Ταγγέρης και της Εσαουίρα είναι πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις θαλάσσιες αύρες να ξεπερνούν τις υψηλές θερμοκρασίες και την επιλογή απλώς να βουτήξεις στον ωκεανό αν έχεις υπερθερμανθεί! Οι ορεινές περιοχές και η Σαχάρα είναι επίσης δημοφιλείς το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Πότε έχει λιγότερη ζέστη

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, αλλά το Μαρόκο μπορεί να ζεσταθεί πολύ. Για όσους δεν αισθάνονται άνετα με τις υψηλές θερμοκρασίες, η αποφυγή αυτού του ταξιδιού στα μέσα του καλοκαιριού είναι προφανώς μια καλή ιδέα. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40°C και για μερικούς ανθρώπους είναι άβολο να ταξιδεύουν και να βλέπουν τα αξιοθέατα, ειδικά στην ενδοχώρα, σε αυτόν τον τύπο καιρού. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε αν σας αρέσει ο ζεστός –αλλά όχι πολύ ζεστός– καιρός είναι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος–Νοέμβριος) ή η άνοιξη (Μάρτιος–Μάιος).

Πηγή: intrepidtravel.com

❌
❌