Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdaytravel

Διαδικτυακές Κριτικές. Σύμμαχος ή εφιάλτης;

Το νέο βιβλίο του Ιωάννη Ν. Πρωτοπαπαδάκη,Διαδικτυακές Κριτικές. Σύμμαχος ή εφιάλτης;’ διαπραγματεύεται την εποχή του διαδικτύου και τη φήμη των εταιρειών σε αυτό, ως μιας άλλης μορφής κριτικής, κατά το λεγόμενο ‘από στόμα σε στόμα’ – word of mouth- με την ταχύτητα, αμεσότητα και διασπορά που προσφέρει το διαδίκτυο ως το νέο και αποτελεσματικότερο μέσο διαχείρισης, τόσο της φήμης όσο και της κριτικής που ασκείται  ‘μέσα σε αυτό’ – on line.

Οι άυλες υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου χρειάζονται την επιδραστικότητα των αξιολογήσεων, καθώς ο επισκέπτης δεν έχει άποψη πριν την κατανάλωση αυτών, ενώ οι κριτικές λειτουργούν για τους ενδιαφερόμενους πελάτες ως social proof για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των διαφόρων επιχειρήσεων.

Η διαδικτυακή φήμη της εκάστοτε εταιρείας, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ξενοδοχεία, άλλα καταλύματα, τουριστικά γραφεία ή/και εστιατόρια, αποτελεί πλέον ένα μετρήσιμο περιουσιακό στοιχείο, εφόσον όλες οι λεπτομέρειες και πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδικτυακό εταιρικό προφίλ, στις μηχανές αναζήτησης και κρατήσεων, προϊδεάζοντας επί πολλάκις τις κρατήσεις για τις επερχόμενες εμπειρίες των ταξιδιωτών.

Το βιβλίο ‘Διαδικτυακές Κριτικές. Σύμμαχος ή εφιάλτης;’ ασχολείται με τις κριτικές (reviews) ή αξιολογήσεις στο διαδίκτυο, για το πόσο σημαντικές είναι αυτές, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης των εταιρειών, για το αν απαντάμε και γιατί, και το πως πρέπει να απαντάμε ανάλογα με την κριτική (θετική / αρνητική και ανάμεικτη).

Πρόκειται για ένα πρακτικό εργαλείο, με πληθώρα παραδειγμάτων, που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη φήμη σας και κατ’ επέκταση την κερδοφορία σας. Ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να δείτε τις κριτικές ως σύμμαχο και όχι ως εφιάλτη, αντιμετωπίζοντας τα συνήθη λάθη που γίνονται όταν απαντάτε σε μια κριτική, να διαχειριστείτε τις fake κριτικές αλλά και τις παράλογες κριτικές και φυσικά, πως πρέπει πάντοτε να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να αποτυπώνουν την εμπειρία τους με μια κριτική αξιολόγηση.

Το άρθρο Διαδικτυακές Κριτικές. Σύμμαχος ή εφιάλτης; εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Τεχνολογικές καινοτομίες στον τουρισμό: Διερευνώντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις

Το βιβλίο επιδιώκει να δώσει μια σφαιρική εικόνα των ραγδαίων εξελίξεων και τάσεων της τεχνολογικής ανάπτυξης, εξοικειώνοντας τον αναγνώστη με τις απεριόριστες δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που συνοδεύουν κάθε καινοτομία.

Tο νέο βιβλίο στον χώρο του τουρισμού με τίτλο “Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στον τουρισμό. Εφαρμογές, συστήματα και e-επιχειρείν”, των Ιάσων Κουφοδόντη, Χρήστο Μελά, Δημήτριο Ρίγγα, Ελένη Χριστοπούλου, συνδέει την επιστημονική πολυδιάσταση του τουριστικού φαινομένου με την επιχειρηματική και φυσικά την καθαρά τεχνολογική του διάσταση.

Στο κατώφλι της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν συνεχώς τον τουριστικό χάρτη, αποτελούν δε το όχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού παρέχοντας ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των προορισμών, επιδρώντας στη δομή και τη διάρθρωση της παγκοσμιοποιημένης τουριστικής αγοράς και λειτουργώντας ως φορέας διαμόρφωσης μιας νέας εμπειρίας για τον τουρίστα.

Τα κεφάλαια του βιβλίου, 16 τυπωμένα και 2 διαδικτυακά – για να εμπλουτίζεται με τρέχουσες εξελίξεις και νέες πληροφορίες – παρέχουν στον αναγνώστη ποικιλία υλικού και καλύπτουν όλες τις πλευρές του αντικειμένου, από την ιστορική αναδρομή και την τρέχουσα κατάσταση ως τις αναμενόμενες μελλοντικές εφαρμογές. Η κατανόηση του αντικειμένου οδηγεί στην απόκτηση πολύτιμης γνώσης, χρήσιμης για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα.

Το βιβλίο απευθύνεται στον φοιτητή, στον επιχειρηματία και σε οποιονδήποτε θέλει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά μιας νέας εποχής που ανατέλλει στον τουρισμό μέσα από την κατανόηση του ρόλου που παίζουν οι νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για ένα εργαλείο μάθησης το οποίο προσαρμόζεται στις προσωπικές και επιχειρηματικές ανάγκες κατανόησης και χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Το άρθρο Τεχνολογικές καινοτομίες στον τουρισμό: Διερευνώντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Καταδυτικός τουρισμός, το «μαργαριτάρι» της Μεσογείου

Οι εναλλακτικές  και ειδικές μορφές του τουρισμού που αναπτύσσονται ραγδαία ανά την υφήλιο, επικεντρωμένες στους φυσικούς και ‘ανθρωπογενείς πόρους’ των προορισμών, συνθέτουν το νέο βιώσιμο τουριστικό προϊόν καθώς διασφαλίζουν την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, με άξονα ανάπτυξης την αειφορική ευαισθητοποίηση του τουρίστα. Το κίνητρο για το ταξίδι και τις ιδιαιτερότητές του στην οργάνωση και παροχή υπηρεσιών, βάση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, των υποδομών και των  προσφερόμενων εξειδικευμένων παροχών, χαρακτηρίζουν τις ειδικές μορφές τουρισμού. Πρόκειται για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, όπου η προσφορά έγκειται σε βιώσιμη διαχείριση της φέρουσας ικανότητας του προορισμού και η ζήτηση προσφέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά αυτού.

Τα καταδυτικά πάρκα, οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ναυάγια – μνημεία των 50 ετών και άνω από τη βύθισή τους – και τα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα συνθέτουν το παζλ δράσης του καταδυτικού τουρισμού. Οι ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές έχουν ως σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού για λόγους αναψυχής, άσκησης, γνώσης και εμπειριών. Με κίνητρο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις καταδύσεις, οι τουρίστες αναζητούν τον προορισμό που προάγει την περιβαλλοντική διαχείριση και προσφέρει ένα επαυξημένο και διευρυμένο τουριστικό προϊόν, με μοναδική πρόταση σε ενάλια αποθέματα, ποιοτικά ασφαλή ύδατα και πιστοποιημένα κέντρα καταδύσεων καθώς και αξιόλογα καταλύματα, εστίαση, εύκολη πρόσβαση και αξιοθέατα.

Ενόσω η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αναζητά προϊόντα που αντιτίθενται στο φαινόμενο του παράκτιου υπερτουρισμού, οι νέες τάσεις για την καταδυτική δραστηριότητα στην υφήλιο παρουσιάζονται αυξανόμενες καθώς, κάθε χρόνο πιστοποιούνται σχεδόν 1 εκατομμύριο δύτες ενώ στο σύνολο οι ενεργοί δύτες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε πάνω από 9 εκατομμύρια, δημιουργώντας έτσι μεγάλη ζήτηση σε καταδυτικούς προορισμούς (DEMA, 2024, Kieran, 2021). Ο καταδυτικός τουρισμός ως ποιοτικός, υψηλής ημερήσιας δαπάνης και πολυήμερης διαμονής συνδυαζόμενος με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού δύναται να προσφέρει θετικές επιδράσεις στους προορισμούς αφού δημιουργείται άμεσος και πολλαπλασιαστικός οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος καθώς συνθέτονται οι τρεις παραγωγικοί τομείς της οικονομίας: πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής και έτσι κινητοποιείται ο παραγωγικός ιστός, αναζωογονείται οικονομικά η τοπική κοινωνία, αμβλύνεται η εποχικότητα, ενισχύεται η μέση κατά κεφαλή ημερήσια τουριστική δαπάνη των επισκεπτών και μειώνεται η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ελλάδα, μια χώρα πλούσια σε ενάλιο κάλλος, συμμετέχει ενεργά στην  συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια τάση της καταδυτικής δραστηριότητας και σύνθεσης εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων: από τους υλικούς και άυλους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους που διαθέτει, ως τους ανθρώπινους πόρους που διακρίνονται από επάρκεια γνώσεων, εκπαίδευσης, εξοπλισμού και υποδομών. Οι μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί, όπου ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός ανθεί, καλύπτουν  σήμερα το 1/3 της τουριστικής κίνησης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες της Μεσογείου αποτελούν ασφαλείς προορισμούς για καταδυτικό τουρισμό, άλλες ώριμων όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος που μπορούν να δώσουν παραδείγματα καλών πρακτικών, αλλά και αναπτυσσόμενων όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Κροατία που δυναμικά αναπτύσσουν και επενδύουν στο καταδυτικό τουριστικό προϊόν τους. Η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τη δυναμική αυτή τάση και προχώρησε με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργώντας το Εθνικό Δίκτυο Καταδυτικών Προορισμών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των δυνητικών επισκεπτών στους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, στα Σύγχρονα Ναυάγια και τα σημεία οικολογικού ενδιαφέροντος και τέλος, συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού το Εθνικό Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού και προτάθηκε η ίδρυση Καταδυτικού Επιμελητηρίου. Αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου στο ναυάγιο της Περιστέρας μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων που χαρακτηρίζεται από άποψη σπουδαιότητας ως ο «Παρθενώνας των ναυαγίων» τον Ιούνιο του 2021 και το υπό κατασκευή Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Η απόφαση Αρ.3000.0 / 31173 / ΦΕΚ 2968 /Β /05.05.2023 για τη βελτίωση της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου, την ανάπτυξη του κλάδου των καταδύσεων αναψυχής και των περιηγήσεων επιφανείας αφορά όλη την ελληνική επικράτεια και είναι κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων.

Η κα Κιαχίδου Εριέττα, Οικονομολόγος, Υπ. Διδ., Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μας αναλύει το προφίλ του δύτη: «Ο «δύτης – επισκέπτης» χαρακτηρίζεται από την ενεργητική του στάση στον τουρισμό. Στα «διαστήματα επιφανείας» του (δηλ. τα υποχρεωτικά «διαλείμματα» μεταξύ του μέγιστου αριθμού καταδύσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι δύτες στο χρονικό διάστημα της παραμονής τους στον προορισμό), αναζητά δημιουργικούς τρόπους να αλληλοεπιδράσει με τον ντόπιο πληθυσμό, ενώ είναι πολύ επικοινωνιακός και μοιράζεται την εμπειρία του από τον τόπο όπου καταδύεται με την παγκόσμια ‘καταδυτική κοινότητα’. Διαφημίζει τον προορισμό μέσω των social media με εικόνες και περιγραφές ρωτώντας και πληροφορώντας την ‘καταδυτική κοινότητα’  για τα υπόλοιπα στοιχεία του τουριστικού προϊόντος όπως καταλύματα, εστίαση, ευκολία πρόσβασης και ασφάλεια. Καθώς ο καταδυτικός τουρισμός δύναται να συνδυαστεί με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως τον οινοτουρισμό, το γαστρονομικό και πολιτισμικό τουρισμό, αλλά και να γίνει πολυθεματικός εμπλουτισμένος με άλλες εναλλακτικές προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως επίσκεψη σε υδατοκαλλιέργειες, παρατήρηση υπό εξαφάνιση ειδών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, κατάδυση με σκάφανδρα, γευσιγνωσία σε υποβρύχια κάβα, κ.ά., δημιουργείται η μοναδική καταδυτική εμπειρία. Σε πρωτογενή έρευνά μου που πραγματοποιήθηκε το 2021 σε διεθνείς και ελληνικές ομάδες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις καταδύσεις, που επιβεβαίωσε τη δευτερογενή μου έρευνα και τις διεθνείς μελέτες, διαπιστώθηκε πως το 61% του μέσου δύτη αποτελείται από άντρες, ενώ το 39% είναι γυναίκες και η μέση ηλικία της πλειοψηφίας είναι 35-54 ετών. Το μορφωτικό επίπεδο των περισσοτέρων δυτών είναι ανώτερο έως ανώτατο κατά 79,6% και η επαγγελματική τους απασχόληση βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα κατά 69,7%. Συνήθως ταξιδεύουν με την οικογένεια και τους φίλους τους. Πρόκειται για έναν ποιοτικό, υψηλής κατά κεφαλήν ημερήσιας δαπάνης επισκέπτη που αναζητά και αξιολογεί την προσφορά της καταδυτικής εμπειρίας στους υποψήφιους προορισμούς.»

Συνοψίζοντας η κα Κιαχίδου αναφέρει: “Ο καταδυτικός τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης. Είναι επιτακτική ανάγκη, η Πολιτεία με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις προοπτικές που δίνονται στο μεσογειακό θαλάσσιο χώρο, όπου λαμβάνει χώρα το 1/3 της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Ο ακρογωνιαίος λίθος που θα στηριχθεί η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού πρέπει να είναι η συνέργεια των φορέων που είναι αρμόδιοι, χωρίς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη μνεία στους ειδικούς του κλάδου των καταδύσεων στην Ελλάδα, που είναι οι πλέον κατάλληλοι για να καθοδηγήσουν και να υποστηρίξουν αυτό το μεγάλο εγχείρημα, ως βιώσιμη και προσοδοφόρα πνοή στο χαρτοφυλάκιο του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος.”

Το άρθρο Καταδυτικός τουρισμός, το «μαργαριτάρι» της Μεσογείου εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Η Θεσσαλονίκη των λογοτεχνών: Πολιτιστικές διαδρομές στα ίχνη των Ιωάννου και Βαφόπουλου

Book cover

Στο βιβλίο ‘Η Θεσσαλονίκη των λογοτεχνών: Πολιτιστικές διαδρομές στα ίχνη των Ιωάννου και Βαφόπουλου’, της συγγραφέως Δήμητρας Σιδηροπούλου – Ρεΐζη, η πόλης της Θεσσαλονίκης προσεγγίζεται μέσα από τα κείμενα των λογοτεχνών Γιώργου Ιωάννου και Γιώργου Βαφόπουλου. Πρόκειται για μια αναδρομή στα λογοτεχνικά τους έργα με στόχο την εύρεση αναφορών στην πόλη και την ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων της, όπως το αστικό τοπίο, τα μέρη που επισκέπτονται και περιγράφουν οι λογοτέχνες, ο χαρακτήρας και τα μνημεία της πόλης. Απώτερος στόχος του βιβλίου είναι η χάραξη πολιτιστικών διαδρομών, ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος, στα ίχνη των λογοτεχνών: μέσα από τον σχεδιασμό των αντίστοιχων πολιτιστικών διαδρομών και του αφηγήματος που τις συνδέει αναδεικνύεται ένας νέος πόλος πολιτιστικής και τουριστικής έλξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης που συμβάλει στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, με ανθρωπιστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Πρώτη διαδρομή για τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή του Γ. Ιωάννου: μια πρόταση περιπατητικής διαδρομής, η οποία αποτυπώνει τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές της πόλης που εξερευνεί κανείς περπατώντας για να πλάσει τις αφηγήσεις του Ιωάννου στους δρόμους, όπου το αστικό τοπίο είναι για αυτόν μια ανεξάντλητη πηγή μνήμης, παράδοσης και βιωμάτων. Στο έργο του Βαφόπουλου προτείνεται η δεύτερη περιήγηση στον ιστό της πόλης αναδύοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής στην οποία έζησε και την επίδραση των βιωμάτων του στη συγγραφική του λειτουργία. Οι διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις στις περιγραφές της ίδιας πόλης, μέσα από τα λογοτεχνικά γραφόμενα των δύο συγγραφέων, αναδεικνύονται έμπρακτα μέσα από τις δύο αυτές περιηγήσεις.

Οι πολιτιστικές διαδρομές αυτών των δύο περιηγήσεων, είναι μια εμπειρία μετάβασης στο ανοίκειο, μια συνάντηση με την καρδιά του λογοτεχνικού ελληνισμού και τις πνευματικές αξίες της Θεσσαλονίκης, που προάγουν την περπατησιμότητα, ως βασική παράμετρο της βιώσιμης κινητικότητας και το συμμετοχικό περπάτημα, συνδέοντας τα σημεία – σταθμούς στη ζωή των λογοτεχνών, μετουσιωμένα σε ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν. Η νοηματοδότηση των πολιτιστικών διαδρομών με την αναβίωση των αφηγημάτων των δύο αυτών λογοτεχνών και το ταξίδι στα μέρη που περπάτησαν οι ίδιοι σε προγενέστερη εποχή, περνάει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του έργου τους στην αιωνιότητα.

Το άρθρο Η Θεσσαλονίκη των λογοτεχνών: Πολιτιστικές διαδρομές στα ίχνη των Ιωάννου και Βαφόπουλου εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Ο συνεδριακός τουρισμός μπαίνει στον εθνικό σχεδιασμό marketing

hapco

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι για το Υπουργείο Τουρισμού στην πρώτη γραμμή, ενώ στο σχέδιο μάρκετινγκ για το 2024 εστιάζουν σε συγκεκριμένες θεματικές μορφές τουρισμού μεταξύ
των οποίων και ο συνεδριακός τουρισμός και τα ταξίδια κινήτρων επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη , κατά την ομιλία της  στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών, Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), με κεντρικό θέμα “The Future is Now”.

rapti

“Ο συνεδριακός τουρισμός δημιουργεί και αυξάνει τη ζήτηση ταξιδιωτικών υπηρεσιών με επιπλέον διαμονές, μετακινήσεις  ξεναγήσεις, εκδρομές, γεύματα / δείπνα, ενισχύει τους τζίρους” πρόσθεσε η κα Ράπτη τονίζοντας πως η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο υπολογίζεται στα 1.639 ευρώ, παρουσιάζοντας αυξητική τάση. Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελλείψεις και συγκεκριμένα στην ανάγκη για νέες υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερων διοργανώσεων. “Έτσι, θα πετύχουμε το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Αποτελεί ένα πάγιο αίτημά σας και το υποστηρίζουμε”, δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ακινήτου του Taekwondo στο Φάληρο από την ΕΤΑΔ, όπου με την προκήρυξη του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, η οποία βρίσκεται ήδη σε ισχύ, δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου.

Στο υπουργείο Τουρισμού η ενίσχυση του Συνεδριακού Τουρισμού έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού αποτελεί μία από τις προτεραιότητες. “Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στην περιοχή, και όχι μόνο στο κέντρο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια. Πάντα, αυτό που μας απασχολεί είναι να είναι σε αρμονία με τις τοπικές πόλεις. Οποιαδήποτε μορφή τουρισμού δεν πρέπει να αναπτύσσεται μακριά από τους ίδιους τους πολίτες”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρής στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο. Όπως ο ίδιος εξήγησε “το ερώτημα είναι τι τουρισμό θέλουμε, πότε τον θέλουμε, γιατί τον θέλουμε και τι μας αφήνει. Άρα στο πλαίσιο μιας τέτοιας ανάπτυξης, θεωρούμε ότι είναι ένα σημείο που μπορεί να διαφοροποιηθεί, η Θεσσαλονίκη είναι βαλκανικό κέντρο, και γεωγραφικά και πολιτιστικά και επιχειρηματικά”.

lygnou

Η πρόεδρος του HAPCO & DES, κα Σίσσυ Λυγνού

Η πρόεδρος του HAPCO & DES κα Σίσσυ Λυγνού υπογράμμισε ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει:

  1. Έως και 7 φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία απ’ότι ο μαζικός τουρισμός
  2. Ευνοεί περισσότερα από 50 επαγγέλματα
  3. Δίνει τη λύση στην εποχικότητα και την απασχόληση
  4. Προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου και προβάλλει την χώρα διεθνώς.

“Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξέλιξη της επιστήμης, την προάσπιση της υγείας, τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης μέσω της φιλοξενίας συνεδρίων στην χώρα μας, προβάλλοντας την Ελλάδα ως hub μάθησης και υψηλού επιπέδου. Προβάλλει τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας” επισήμανε στην ομιλία της η κα Λυγνού. ‘Έχουμε καταγράψει και αναδείξει τι δεν μπορεί να προσελκύσει η χώρα και ποιες είναι οι απώλειες για την εθνική οικονομία και ανάπτυξη. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως ετησίως χάνουμε αμέτρητες διεθνείς διοργανώσεις και εταιρικά events που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων δημιουργώντας άμεσο τζίρο στην χώρα έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και πολλαπλάσια άλλα οφέλη” επισήμανε η κα Λυγνού. Καταλήγοντας, η πρόεδρος του HAPCO & DES τόνισε ότι σημαντικό σταθμό στην ιστορία του παρόντος Συνδέσμου και της νέας θητείας αυτού, αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ HAPCO & DES, This is Athens Convention & Visitors Bureau και Thessaloniki Convention Bureau, για τη δημιουργία του Greek Meetings Alliance, της εθνικής συνέργειας για την ανάδειξη και ανάπτυξη της εθνικής Βιομηχανίας Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2023.

Απουσία μεγάλων συνεδριακών εγκαταστάσεων

Στην απουσία των μεγάλων συνεδριακών εγκαταστάσεων, στις απαραίτητες συνέργειες, αλλά και στην ανάδειξη και άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός της Θεσσαλονίκης, στάθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας κα Βίκυ Χατζηβασιλείου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νικόλαος Τζόλλας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης καθηγητής κ. Βασίλης Γάκης και η τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κοζάνης κα Καλιόπη Βέττα, ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau κ. Πρόδρομος Μοναστηρίδης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Θάνος και ο πρόεδρος της Fedhatta κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης.

HAPCO

Στο πλαίσιο του συνεδρίου “The Future is Now” στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές, μεταξύ άλλων μίλησαν o Ori Lahav, CEO Kenes Group και Immediate p. President- IAPCO μίλησε για τις μελλοντικές τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν στο συνεδριακό τουρισμό, ο Avinash Chandarana FLPI Global Learning and Development Director, MCI Group, που αναφέρθηκε στους τομείς της αυτοβελτίωσης και της αυτοανάπτυξης (personal development, talent experience and engagement) και η κα Έφη Κουβελή, Regional Manager Europe ICCA (International Congress & Convention Association).

Το άρθρο Ο συνεδριακός τουρισμός μπαίνει στον εθνικό σχεδιασμό marketing εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

❌
❌