Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

«Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία»: Εκδήλωση CapsuleT Travel και Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής

Οι τρέχουσες, αλλά και οι μελλοντικές ευκαιρίες για τεχνολογική αναβάθμιση των ξενοδοχείων συζητήθηκαν εκτενώς στην εκδήλωση «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία», που διοργάνωσαν ο Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στο ξενοδοχείο Airotel Stratos Vassilikos.

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής  ήταν να παρουσιαστούν στα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης νέες λύσεις και έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών των ξενοδοχείων, αλλά και για την αναβάθμιση υπηρεσιών προς τον πελάτη.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.newstourism.gr

The post «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία»: Εκδήλωση CapsuleT Travel και Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής appeared first on etravelnews.gr.

CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator: Νέες τεχνολογίες στη φιλοξενία

Οι τρέχουσες αλλά και οι μελλοντικές ευκαιρίες για τεχνολογική αναβάθμιση των ξενοδοχείων συζητήθηκαν εκτενώς στην εκδήλωση “Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία”, που διοργάνωσαν ο Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στο Ξενοδοχείο ‘Airotel Stratos Vassilikos’. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να παρουσιαστούν στα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης νέες λύσεις και έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές για την βελτιστοποίηση των λειτουργιών των ξενοδοχείων αλλά και για την αναβάθμιση υπηρεσιών προς τον πελάτη.

Εννέα (9) startup εταιρίες που έχουν διακριθεί μέσα από το πρόγραμμα επιτάχυνσης του CapsuleΤ, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες νέες υπηρεσίες και προϊόντα και απάντησαν σε ερωτήματα των ξενοδόχων για τις νέες τάσεις στις τεχνολογικές λύσεις για τα ξενοδοχεία.

Ο Επιταχυντής του ΞΕΕ, CapsuleT, συμπληρώνοντας σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του και έχοντας ολοκληρώσει έξι κύκλους επιτάχυνσης (acceleration program) και τέσσερις νεανικούς διαγωνισμούς ιδεών (Idea Platform), έχει πλέον στους «απόφοιτους» των προγραμμάτων του μια πλειάδα νεοφυών επιχειρήσεων με καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις για τον τουριστικό κλάδο.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί μέσα από τα προγράμματά του στην εξεύρεση λύσεων και τεχνολογικών εργαλείων που συμβάλλουν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων της χώρας αλλά και στη κάλυψη των τρεχόντων αναγκών του ξενοδοχείου και των στελεχών του.

Το άρθρο CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator: Νέες τεχνολογίες στη φιλοξενία εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Η απόλυτη ηρεμία σε ένα υπέροχο και οικονομικό ψαροχώρι μόλις δύο ώρες από την Αθήνα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα Μέθανα προτάθηκαν πέρυσι από τους New York Times ως ένας από τους 52 must προορισμούς της χρονιάς που μας πέρασε.

Στη χερσόνησο των Μεθάνων λοιπόν, στον κόλπο της Επιδαύρου, υπάρχει ένα καλά προστατευμένο, μικρό γραφικό λιμανάκι, το Βαθύ, το οποίο απέχει από την Αθήνα μόλις 2 ώρες με το αυτοκίνητο και ενδείκνυται τόσο για μια μικρή εξόρμηση όσο και για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές.

Η ηρεμία που επικρατεί στον μικρό οικισμό αντανακλάται στη μικρή προβλήτα με τα ταβερνάκια, με τα ολόφρεσκα θαλασσινά και την αναζωογονητική μυρωδιά του ιωδίου που αναδύεται από τη γαλάζια θάλασσα. Μια βόλτα στην προβλήτα περιμετρικά του λιμανιού, ανάμεσα στα δίχτυα των ψαράδων και τις ατελείωτες γατούλες που αλωνίζουν περιμένοντας τον ιδανικό μεζέ, θα σας μεταδώσει όλη αυτή την ηρεμία που έχει ανάγκη ο οργανισμός ώστε να πράξει το απαραίτητο restart που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Γύρω από το μικρό λιμανάκι είναι χτισμένα τα σπίτια του χωριού, τα οποία καταλήγουν μέχρι τη θάλασσα, ενώ αρκετά κοντά στο Βαθύ βρίσκεται το χωριό Καμμένη Χώρα που είναι χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στον κρατήρα του ηφαιστείου των Μεθάνων, ο οποίος μάλιστα είναι επισκέψιμος.

Το υπέροχο νησί που το εισιτήριο κοστίζει λιγότερο από 3 ευρώ και θα φτάσετε σε μόλις 40 λεπτά

Ο χαρακτήρας του χωριού, σπάνιο μεν, υπέροχο δε, έχει κρατηθεί στις μέρες μας αναλλοίωτος, θυμίζοντάς μας ξέγνοιαστες ημέρες παρελθόντος.
Όσο μάλιστα η ώρα περνάει και το βράδυ παίρνει τη σκυτάλη της ημέρας, τότε τα πάντα αλλάζουν όψη. Οι φανοστάτες δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο λιμάνι και η περατζάδα κατά μήκος της προβλήτας αλλάζει χρώμα, παίρνοντας το πορφυρό χρώμα της δύσης του ηλίου…

Μπορεί λοιπόν να βρεθείτε μονάχα για λίγες ώρες στο Βαθύ σε μια σύντομη εξόρμηση σας, όμως να θυμάστε πως κάποια στιγμή θα ξαναβρεθείτε σίγουρα εκεί αναζητώντας όλα αυτά που τόσο απλόχερα σας προσφέρει αυτός ο μοναδικός οικισμός…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άγνωστο νησί – ησυχαστήριο του Αιγαίου με τους 3 μόνιμους κατοίκους και τον υπέροχο οικισμό

The post Η απόλυτη ηρεμία σε ένα υπέροχο και οικονομικό ψαροχώρι μόλις δύο ώρες από την Αθήνα first appeared on Travel-Inspiration.gr.

Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής: Ανακοίνωση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα

Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), για τις ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, που τέθηκε σε διαβούλευση, για τα πνευματικά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση της η ΕΞΑΑΑ τονίζει ότι αν τελικά οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού εφαρμοστούν, πολλά ξενοδοχεία μάλλον θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους,

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΞΑΑΑ

Με έκπληξη ακούσαμε και διαβάσαμε όσα αφορούν στις νέες ρυθμίσεις Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού – που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται ότι στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί «ποσόστωση στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο», δηλαδή στο εξής θα μας επιβάλλεται «διά νόμου» ποια μουσική θα ακούγεται («με ποσόστωση») στα ξενοδοχεία.

Να υποθέσουμε πως ο Ξενοδόχος δεν έχει δικαίωμα να έχει προτιμήσεις / επιχειρηματική επιλογή για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στους χώρους της μονάδας του;

Και ότι χρειάζεται από το κράτος καθοδήγηση και «επιβολή»;

ΚΑι δεν αποτελεί αυτό, άραγε, κρατικό παρεμβατισμό;

Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να λάβουμε λίστα προτιμώμενων ελληνικών τραγουδιών που θα ακούγονται στις μονάδες -με βάση τις επιλογές του Υπουργείου;

Οι ρυθμίσεις αυτές παραπέμπουν… σε άλλες εποχές.

Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι και σήμερα η Πολιτεία και το Υπ. Πολιτισμού, επιμελώς αποφεύγει τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου που να ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών.

Παρά την απουσία αυτού του πλαισίου, ο ξενοδοχειακός κλάδος μέσω του ΞΕΕ, οδηγήθηκε σε επιμέρους συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ.

Μάλιστα έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ, με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών.

Αναμέναμε λοιπόν από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα παρέμβει, ώστε κατ’ αρχήν να εξορθολογιστούν, οι σχετικές χρεώσεις και να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ.

Αν αυτού ενημερωθήκαμε για «ποσόστωση»… στη δημόσια μουσική!

Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν σε βάρος και των δικαιούχων, και των πελατών, και των επιχειρήσεων, καθώς πολλές ξενοδοχειακές  επιχειρήσεις μάλλον θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, παρά να εφαρμόσουν για μια ακόμα φορά μια ρύθμιση, που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον σκοπό που εξυπηρετεί.

Αν ο λόγος για την «επιβολή» αυτή, είναι η προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής μουσικής και των ελληνικών τραγουδιών, να υπενθυμίσουμε σε όλους πως από πλευράς ειδικά των ξενοδοχείων, αποτελεί «αξίωμα» να προβάλλουμε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Και την αναδεικνύουμε ποικιλοτρόπως στους επισκέπτες, καθώς αναγνωρίζουμε πλήρως τη σύνδεσή της με το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση, δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα επικρατήσει η λογική.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα αυτής της ρύθμισης ακολουθώντας το δρόμο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

The post Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής: Ανακοίνωση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα appeared first on etravelnews.gr.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα του 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα της νέας χρονιάς για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης που συγκεντρώνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με την GBR Consulting.

Ο Ιανουάριος του 2024 «έκλεισε» με μέση πληρότητα 52,8%, έναντι 51,2% του 2023.

Αν και ο Ιανουάριος παραδοσιακά δεν αποτελεί έναν μήνα αυξημένης τουριστικής κίνησης για την Αθήνα, αλλά και ενδεικτικό για τη συνολική πορεία της νέας τουριστικής χρονιάς, η οποία τώρα ξεκινά, οι γενικότερες τάσεις δείχνουν πως η Αθήνα μάλλον αρχίζει να κερδίζει τον επισκέπτη και εκτός περιόδου αιχμής.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.newstourism.gr

The post Θετικά τα πρώτα μηνύματα του 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας appeared first on etravelnews.gr.

Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής: Tο 2023 έτος «ορόσημο» για την Αθήνα

Tο 2023 αποτέλεσε έτος «ορόσημο» για το αεροδρόμιο και την πόλη της Αθήνας, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από 7 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό, σε σύγκριση με 6,4 εκατομμύρια το 2019 (+10%), το οποίο ήταν και το προηγούμενο έτος αναφοράς.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών προήλθε από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι σταθερά θετική πορεία παρουσίασαν και αγορές, όπως οι Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνολική εμπειρία των τουριστών.

Αντίθετα, η ικανοποίηση των τουριστών έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια από τη χαμηλότερη βαθμολογία 7,7 το 2017 σε 8,4 το 2022 και το 2023.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην «Ετήσια Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών», από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.newstourism.gr

The post Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής: Tο 2023 έτος «ορόσημο» για την Αθήνα appeared first on etravelnews.gr.

53η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού

Τα στοιχεία Κίνησης και Απόδοσης των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2023 καθώς και μια σειρά από συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο για τη δυναμικότητα της Αττικής σε μονάδες και κλίνες, όσο και για τη συνολική πορεία του προορισμού μεσοπρόθεσμα – σε όλη του την επικράτεια – ήταν το βασικό πλαίσιο της 53ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη, 14/12) στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza, παρουσία της  Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, των Προέδρων ΞΕΕ & HOTREC Αλέξανδρου Βασιλικού και ΠΟΞ Ιωάννη Χατζή, του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΣΕΤΕ Αλέξανδρου Θάνου, της Προέδρου ΙΤΕΠ Κωνσταντίνας Σβύνου, Προέδρων κλαδικών Ενώσεων και Επαγγελματικών Φορέων της Αθήνας, εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, των ξενοδόχων της Αθήνας και πλήθους προσκεκλημένων, ενώ την έναρξη των εργασιών χαιρέτησε η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, εξαίροντας το πολύχρονο έργο και τις δράσεις της Ένωσης.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Στην εκδήλωση, παρουσιάσθηκαν από τον Stefan Merkenhof – managing Consultant / GBR Consulting τα έως σήμερα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας Έρευνας benchmarking που διενεργεί η ΕΞΑΑΑ σχεδόν επί 20ετία, συγκεντρώνοντας στοιχεία κίνησης και απόδοσης (μέση πληρότητα, μέση τιμή δωματίου, έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, κ.ά.) σε συνδυασμό με τα στοιχεία δυναμικότητας σε μονάδες και κλίνες, τις αφίξεις στον προορισμό, τον ανταγωνισμό, αλλά και τη βαθμολογία των ίδιων των επισκεπτών για τα ξενοδοχεία διαμονής και τις εμπειρίες τους από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Merkenhof κατά την παρουσίαση του, η πληρότητα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την τάση του 2019.

Το Νοέμβριο η πληρότητα μειώθηκε 2% σε σύγκριση με το 2019, σε ένα περιβάλλον αυξημένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς.

Η Μέση Τιμή Δωματίου (το ADR), αυξήθηκε σημαντικά, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Συνολικά, το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (το RevPAR), αυξήθηκε 27% με βάση τα στοιχεία μέχρι και το Νοέμβριο σε σύγκριση με το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις ανταγωνίστριες πόλεις στη Μεσόγειο, η Αθήνα έχει καλή θέση σε πληρότητα σε σύγκριση με τις πόλεις του ανταγωνισμού και είναι κοντά από πλευράς ADR στην Κωνσταντινούπολη και στη Μαδρίτη, αλλά πολύ φθηνότερη από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.

Σε σύγκριση με το 2019, όλες αυτές οι πόλεις είχαν χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας το 2023, αλλά σημαντικά υψηλότερες τιμές δωματίων:

Η Κωνσταντινούπολη σημείωσε μείωση πληρότητας συγκρίνοντας το 2023 με το 2022 / YTD Οκτώβριος, αλλά με αύξηση 9% στο ADR.

Η Ρώμη ξεπέρασε όλες τις ανταγωνιστικές πόλεις της Μεσογείου με αύξηση 22% στο ADR το 2023 έναντι του 2022 και 61% το 2023 έναντι του 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στα διεθνή luxury brands.

Η Βαρκελώνη σημείωσε πιο μέτρια αύξηση πληρότητας και ADR και το ίδιο ισχύει και για τη Μαδρίτη

 

Προσφορά & ικανοποίηση

Στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής παρατηρείται συνεχής αύξηση ξενοδοχείων φτάνοντας τις 697 μονάδες και 34.686 δωμάτια βάσει των στοιχείων Οκτωβρίου του 2023 του ΙΤΕΠ. Η αύξηση αφορά κυρίως στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Όσον αφορά στα δωμάτια 1 και 3 αστέρων, αυτά παραμένουν σταθερά, ενώ τα 2 αστέρων μειώνονται.

Οι περισσότερες νέες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου υπάρχουν 294 ξενοδοχεία που προσφέρουν 18.254 δωμάτια, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνα και φυσικά και εκτός κέντρου.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επενδύουν και αναβαθμίζουν τις μονάδες τους, βλέπουμε νέα concepts, τοπικές και εθνικές αλυσίδες να επεκτείνονται και επίσης διεθνείς επενδυτές να μπαίνουν στην αγορά, συχνά σε συνδυασμό με διεθνή ξενοδοχειακά brands.

Tο 82% των δωματίων ξενοδοχείων 5 αστέρων της Αττικής είναι μέρος μιας τοπικής, εθνικής και / ή διεθνούς αλυσίδας.

Τα 4 αστέρων έχουν μερίδιο 40%. Στην Αττική επί του παρόντος έχουμε 18 διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες με 34 brands, χωρίς τις μονάδες που είναι σε εξέλιξη.

Οι επισκέπτες είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με βαθμό 8,8. Η σχέση ποιότητας / τιμής είναι 8,4 στα 10.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα με όσα λαμβάνουν χώρα στη βραχυχρόνια μίσθωση, αυτή από μια ανύπαρκτη αγορά το 2009/2010, έχει εξελιχθεί αυξητικά μέσα σε 13 χρόνια σε περισσότερες από 14.000 ενεργές μονάδες μόνο στο κέντρο, (σε σύγκριση με τα 18.000 δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο).

Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει γίνει ένας ώριμος τομέας με σημαντικό μέγεθος, ο οποίος θα πρέπει να ρυθμίζεται και να ελέγχεται όπως κάθε άλλος κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας.

Η Αθήνα είναι μια ελκυστική πόλη, ένας must see προορισμός με ικανοποιημένους τουρίστες.

Η πόλη έχει όλα τα στοιχεία: Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, ελκυστικές γειτονίες, εστιατόρια και bars, εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και συνέδρια, δραστηριότητες, παραλίες & κοντινά νησιά και πολιτισμό. Ρεκόρ επισκεψιμότητας καταγράφηκε στην Ακρόπολη.

Το 56% επέλεξε την Αθήνα για τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον και οι συγκεκριμένοι επισκέπτες ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι με 9,1 στα 10.

Όσον αφορά το θέμα «ασφάλεια», τη κατάσταση στις πλατείες και τα πεζοδρόμια, και τη δημόσια καθαριότητα, η μελέτη έδειξε ότι τα ποσοστά ικανοποίησης έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτές οι αξιολογήσεις είναι ένας μέσος όρος και εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό πού βρίσκεται το ξενοδοχείο. Ορισμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν σοβαρά προβλήματα που δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

 

Αειφορία: Τη λαμβάνουν υπόψη τους οι επισκέπτες;

Φέτος διερευνήθηκε και σε ποιο βαθμό οι επισκέπτες της Αθήνας κατά το σχεδιασμό ενός ταξιδιού τους, λαμβάνουν υπόψη τους τα θέματα αειφορίας.

Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον: Το 43% δεν ασχολείται με θέματα αειφορίας όταν σχεδιάζει το ταξίδι του. Περίπου 34% σχεδιάζει με βάση την αειφορία, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν του δημιουργεί κάποια δυσκολία. Μόνο το 23%, ήτοι 1 στους 4 λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αειφορία.

Ζήτηση & υπερτουρισμός (;) Η περίπτωση της Βαρκελώνης.

Μέχρι και τον Οκτώβριο οι διεθνείς αφίξεις μη κατοίκων στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν 10% σε σύγκριση με το 2019 και 28,4% σε σύγκριση με το 2022 με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ.

Την περίοδο 2012 έως το 2019 αυξήθηκε η ζήτηση με σύνθετο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 14%.

Η Αθήνα λοιπόν είναι ένας ελκυστικός προορισμός με μεγάλη ζήτηση. Με βάση αυτούς τους αριθμούς σημειώνουμε ότι κάποιοι μιλούν και για υπερτουρισμό στην Αθήνα.

Ωστόσο, συγκρίνοντας, το μέγεθος αγοράς της Αθήνας με της Βαρκελώνης, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των κατοίκων της δεύτερης πιστεύει ότι ο τουρισμός είναι επιβλαβής (βέβαια το μέγεθος της τουριστικής αγοράς της Βαρκελώνης είναι πολύ μεγαλύτερο).

Η πόλη της Βαρκελώνης διαθέτει, (2022), 454 ξενοδοχεία και 76.091 κλίνες σε σύγκριση με τον κεντρικό τομέα Αθήνας που διαθέτει 292 μονάδες και 34.165 κλίνες.

Ο αριθμός των κλινών στον ευρύτερο προορισμό Βαρκελώνη (σε σύγκριση με την Αττική) ήταν αντίστοιχα 142.804 και 66.802 το 2022.

Όσον αφορά στις αφίξεις, η πόλη της Βαρκελώνης κατέγραψε 7.000.000 στα ξενοδοχεία της, (ενώ η Αθήνα 2,9) και 18 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (έναντι 6.000.000 της Αθήνας).

Το μήνυμα είναι το εξής: Για να μην φτάσουμε στο επίπεδο της Βαρκελώνης με παράπονα από κατοίκους, η Αθήνα χρειάζεται σχεδιασμό και στρατηγική, και να αποφασίζουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε.

Από πλευράς ΕΞΑΑΑ τονίσθηκε η αναγκαιότητα να διερευνηθεί σε βάθος το νέο περιβάλλον σε τουριστικά καταλύματα κάθε είδους καθώς επιδρά στο προφίλ του προορισμού, στη συνολική ζήτηση και στις τιμές των ξενοδοχείων στη βιωσιμότητα -κατ’ επέκταση- των επιχειρήσεων και φυσικά στη συνολική προσφερόμενη ποιότητα αλλά και στις προσδοκίες του τουριστικού κόσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ Ευγένιος Βασιλικός επεσήμανε πως «βρισκόμαστε πραγματικά στο σημείο, που πρέπει να αποφασίσουμε για τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης (και) σε νέα καταλύματα / νέες κλίνες – με βάση το μοντέλο που επιθυμούμε για την αυριανή Αθήνα, τους στόχους ποιότητας στην προσφορά, τις επιθυμητές τιμές στα καταλύματα και στον προορισμό κ.λπ. Οι ανισότητες, οι αδικίες, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η υποστήριξη των παρανόμων καταλυμάτων (ξενοδοχεία που δηλώνουν ξενοδοχεία χωρίς να είναι) μας βρίσκει διαχρονικά αντίθετους. Και το εκφράζουμε συνεχώς… Το δε όραμα ενός ενιαίου προορισμού που θα προβάλλεται διεθνώς, προϋποθέτει και καλές υποδομές παντού, ταχεία πρόσβαση στα τουριστικά σημεία και σίγουρα μια λογική «αποκέντρωσης» και «διάχυσης» των τουριστικών επενδύσεων και των τουριστικών δραστηριοτήτων (και των κλινών) και εκτός κέντρου».

Από την Πρόεδρο της Ένωσης Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς προτάθηκε η δημιουργία ενός Ενιαίου φορέα για τη διαχείριση των εγγενών αδυναμιών του προορισμού και το συντονισμό ή την προώθηση των απαιτούμενων έργων που θα προωθήσουν την συνολική αναβάθμισή του, αλλά και την «εξίσωση» όλων των επιμέρους προορισμών σε κρίσιμα θέματα που επιδρούν στην τουριστική προσφορά, ενώ, έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη η πρόταση που εξέφρασε η Πρόεδρος ΕΞΑΑΑ να διερευνηθεί ο τρόπος που στο εξής η Αθήνα και τα νησιά της θα προβάλλονται ως ενιαίος προορισμός στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς:

«Εκτιμώ πως έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε όλοι μαζί μια συζήτηση, μια κίνηση «προς τα εμπρός» για την Αθήνα και για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε αυτό το λεπτό θέμα της ονομασίας ή καλύτερα της προβολής του προορισμού με μια νέα ονομασία. Προσωπικά, έχω ήδη επιλέξει πως στο εξής θα χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη έκφραση «Η Αθήνα και τα νησιά της», καθώς πιστεύω πως αντιπροσωπεύει και εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτή την ολότητα και τη διαχρονικότητα που εκπέμπει ο προορισμός ιστορικά, πολιτιστικά, τουριστικά – και την αντιλαμβάνεται καλύτερα πιστεύω ο επισκέπτης – ή ο υποψήφιος επισκέπτης.  Σίγουρα είναι στο χέρι των ειδικών τόσο από πλευράς του marketing, του ΕΟΤ, του Υπουργείου Τουρισμού κ.λπ. όσο και  της πολιτείας- σε σχέση με τα όρια παρέμβασης του marketing – η εύρεση του ιδανικού λεκτικού με τα οποία θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε αυτή την αίσθηση του ενιαίου προορισμού στους πολίτες όλου του κόσμου  – προς όφελος φυσικά όλων των επιμέρους προορισμών».

The post 53η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού appeared first on etravelnews.gr.

Κεφαλογιάννη: Η Αττική στους κορυφαίους προορισμούς

H παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας έχει συμβάλει ώστε η Αθήνα και η Αττική να συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον δυναμικών προορισμών σε διεθνές επίπεδο, τόνισε η υπουργός τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην 53η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η καθιέρωση της Αθήνας και της Αττικής ως προορισμών παγκόσμιας απήχησης, είναι ένα άριστο παράδειγμα της συνεργασίας της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων τουρισμού.

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε η κυρία Κεφαλογιάννη, ήταν αποτέλεσμα της αξιοποίησης των εφοδίων που προσέφερε το υπουργείο τουρισμού πριν από δέκα χρόνια και τα οποία προετοίμασαν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας, που είχε πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Αναφέρθηκε επίσης στην επενδυτική άνθιση του κλάδου στην Αττική που αποτελεί πλέον, όπως είπε, επιλογή ορισμένων από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους παγκοσμίως.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Κεφαλογιάννη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης και προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών.

Παρά τις σύνθετες προκλήσεις, τόνισε η υπουργός και την αλληλουχία σοβαρών κρίσεων, ο ελληνικός τουρισμός έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στα θετικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Επισήμανε επίσης πως στο Υπουργείο Τουρισμού γίνεται εντατική προσπάθεια προκειμένου να τεθούν ισχυρά θεμέλια για το αύριο του ελληνικού τουρισμού και τη δημιουργία των συνθηκών για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης με πυξίδα τη βιωσιμότητα, με γνώμονα το μέτρο, την ισορροπία και φυσικά τη διαφύλαξη και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

The post Κεφαλογιάννη: Η Αττική στους κορυφαίους προορισμούς appeared first on Passenger.

❌
❌