Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

Η πιο άγνωστη θαλασσινή σπηλιά του Αιγαίου, με τη μικρή παραλία και θέα τον ουρανό

Η  Σπηλιά της Συκιάς βρίσκεται στη Δυτική Μήλο, πολύ κοντά στο μοναδικό Κλέφτικο, και τα κρυστάλλινα νερά της αντικρίζουν καθημερινά τον καταγάλανο ουρανό του Αιγαίου.

Τώρα βέβαια, θα με ρωτήσεις και με το δίκιο σου…

-Πως γίνεται μια σπηλιά να κοιτά τον ουρανό;

Φημολογείται λοιπόν, πως η οροφή της σπηλιάς κατέρρευσε έπειτα από σεισμό, ανοίγοντας μια “τρύπα” στον ουρανό, η οποία με το πέρασμα των χρόνων διαμορφώθηκε σε έναν ολοστρόγγυλο και άκρως εντυπωσιακό φυσικό φεγγίτη, οπότε… ορίστε η απάντησή σου…

Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι πολύ κοντά στο άνοιγμα της οροφής βρίσκεται μια συκιά… τόσο απλό, μα συνάμα τόσο ιδιαίτερο.

Ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει τη σπηλιά μόνο δια θαλάσσης, όμως από την είσοδό της μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό της μονάχα τα μικρότερα σκάφη. Στο βάθος της, βρίσκεται μια μικρή παραλία με βότσαλα και άμμο, ενώ τα πεντακάθαρα καταπράσινα νερά της είναι πραγματικά πολύ παγωμένα. Γιατί μπορεί το φως της ημέρας να εισέρχεται στη σπηλιά δημιουργώντας μια πανδαισία χρωμάτων στο εσωτερικό της, όμως οι ακτίνες του ήλιου αγγίζουν την επιφάνεια της θάλασσας ελάχιστες ώρες της ημέρας.

Πολύαιγος, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Βρίσκεστε λοιπόν στο υπέροχο νησί της Αφροδίτης, ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν για αυτό… οπότε ανάμεσα σε όλα όσα θα δείτε στη Μήλο, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη  Σπηλιά της Συκιάς… θα μείνετε πραγματικά εντυπωσιασμένοι από το φυσικό της κάλλος μα και από την σπάνια ομορφιά της…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

The post Η πιο άγνωστη θαλασσινή σπηλιά του Αιγαίου, με τη μικρή παραλία και θέα τον ουρανό first appeared on Travel-Inspiration.gr.

Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο: Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα

Αυτή την τόσο εορταστική περίοδο έθιμα και παραδόσεις βρίσκουν ευκαιρία να αναβιώσουν και, έτσι, να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Πέρα από τα έθιμα που τηρούνται σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν κάποια που τηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και που αποτελούν το χαρακτηριστικό στοιχείο τους.

Το έθιμο με το “αμίλητο νερό”, Μυτιλήνη

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μυτιλήνη και με το γύρισμα του χρόνου από όλες τις γωνιές της πόλης ξεκινούν παρέες με κατεύθυνση τη μικρή εκκλησιά της Παναγιάς της Φανερωμένης, στη βόρεια πλευρά της πόλης. Οι βρύσες στο κέντρο της εκκλησιάς τρέχουν ασταμάτητα νερό, με το οποίο οι πιστοί αφού προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγιάς με το Χριστό στην αγκαλιά που παίζει σαν τόπι τη γη, «νίβονται», βρέχουν δηλαδή το πρόσωπο τους. Στη συνέχεια γεμίζουν με «αγίασμα» το νερό, δηλαδή από τις βρύσες, το σκεύος που έχουν μαζί τους (πήλινο παλιότερα) και με ένα λιόκλαδο μέσα ή ένα κλαδί από μυρτιά οδεύουν στο σπίτι τους για το «ποδαρικό».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το «ποδαρικό» είναι αυτός που μεταφέρει το νερό να το κάνει χωρίς να μιλήσει. Να ‘ναι δηλαδή το νερό «αμίλητο».

Το τάισμα της βρύσης, Κεντρική Ελλάδα

Οπως και στη Μυτιλήνη έτσι και σε κάποιες περιοχές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση “για να κλέψουν το άκραντο νερό”. Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ’ όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την “ταΐζουν”, με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Στη συνέχεια ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, “κλέβουν νερό” και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Κρήτη Το έθιμο της “καλής χέρας”

Μικρά παιδιά επισκέπτονται νονούς, παππούδες, θείους για να τους κάνουν το ποδαρικό και να «εισπράξουν» την «καλή χέρα». Σήμερα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας η επίσκεψη συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί. Ωστόσο παλαιότερα, η «καλή χέρα» ήταν ένα σπιτικό γλύκισμα που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες.

Το χτύπημα της καμπάνας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στην ύπαιθρο, «φέρνει» μικρούς και μεγάλους μετά την εκκλησία να παίρνουν ο κάθε ένας από μια πέτρα, να κάνουν το σταυρό τους και να την πηγαίνουν μέχρι το σπίτι. Το σπάσιμο του ροδιού αλλά και της ασκελετούρας (άγριο φυτό που μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι ) αποτελούν για τους κρητικούς ιδιαίτερα σημεία αναφοράς. Ακόμα και σήμερα σε πολλά κρητικά σπίτια τα παιδιά κρεμάνε στο τζάκι μια άδεια κάλτσα με την προσμονή το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς να βρουν μέσα σε αυτή το δώρο που περιμένουν από τον Άγιο Βασίλη.

«Σούρβαλα-Σούρβαλα» και «αλμυρή βασιλόπιτα», Έβρος

«Σούρβαλα-Σούρβαλα» (κάλαντα της Πρωτοχρονιάς) διαλαλούσαν οι μικροί καλαντιστές την προηγούμενη της έλευσης του νέου χρόνου, στις γειτονιές των χωριών του Έβρου, τραγουδώντας «Άγιους Βασίλης έριτι απού την Καισαρεία, απού την Καισαρεία, βαστάει πένα κι χαρτί, χαρτί κι καλαμάρι?». Το βράδυ της τελευταίας μέρας του χρόνου ομάδες νέων καλαντιστών, ανύπανδρων ή αρραβωνιασμένων, επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού και εύχονταν υγεία και ευημερία στους νοικοκύρηδες που τους αντάμειβαν δεόντως.

Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των πρωτοχρονιάτικων εθίμων έχει και το φαγητό το οποίο, στον Έβρο συνδέεται με τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Χαρακτηριστική είναι η τυρόπιτα, η εβρίτικη «αλμυρή βασιλόπιτα», που μεταξύ των φύλλων της έκρυβε, εκτός από το γνωστό σε όλους νόμισμα, διάφορα ξυλαράκια το καθένα με τον δικό του συμβολισμό (η κρανιά για την υγεία, το σουσάμι για την πληθώρα των αγαθών και της παραγωγής κ.α.) ενώ μέσω των συμβόλων γίνονταν και οι αναθέσεις των εργασιών του νέου έτους, π.χ. αυτός που τύχαινε το άχυρο θα φρόντιζε το στάβλο κ.ο.κ. Την Πρωτοχρονιά ετοιμάζεται και το ζυμωτό ψωμί «κεντημένο» περίτεχνα με σχέδια της αγροτικής παραγωγής, το οποίο ο νοικοκύρης κρατά στον αέρα καλώντας τους υπόλοιπους να κόψουν ένα κομμάτι με το χέρι, σύμβολο υγείας και τύχης.

Οι Μωμόγεροι, Δράμα

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας απαντάται το έθιμο των Μωμόγερων, που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η ονομασία τους προέρχεται από το «μίμος» ή το «μώμος» και το «γέρος», και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων, ή στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, και έχουν τη μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι, προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.

Οι κολόνιες, η “στρίνα” και το έθιμο του «καλωσορίσματος», Κέρκυρα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κέρκυρα αναβιώνει το έθιμο «της κολόνιας». Η παράδοση του εθίμου θέλει τους νέους και τους ηλικιωμένους να ραίνουν με κολόνια όλους όσους συναντούν, γνωστούς και άγνωστους και να εύχονται «καλή αποκοπή», δηλαδή να αποχωριστούν με το καλό τον παλιό χρόνο.

Στη Βόρεια Κέρκυρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς εξελίσσεται το έθιμο του «καλωσορίσματος». Το έθιμο θέλει οι γεροντότεροι του χωριού να ξυπνάνε από τα χαράματα και να είναι οι πρώτοι που θα καλωσορίσουν το νέο έτος. Οι ηλικιωμένοι βγαίνουν στα παράθυρα, ή στις αυλές τους και αγναντεύοντας τα βουνά και κυρίως τον Παντοκράτορα, το πιο ψηλό βουνό της Κέρκυρας, λένε τους στίχους «Καλημέρα σας βουνά και καλή πρωτοχρονιά, σαν τα βουνά να είμαι γερός, σαν την θάλασσα ξυπνός και σαν τα θαλασσοκύματα να κάνω τα θελήματα…»

Το έθιμο της στρίνας αναβιώνει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε όλο το νησί. Πρόκειται για το μεγάλο «μποναμά» που θα πάρουν τα παιδιά από όλους τους συγγενείς τους. Οι ρίζες της «στρίνας» προέρχονται από τα Βυζαντινά χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για το νόμισμα των καλαντιστών που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν «ευαρχισμός» ή «Στρίνα», από το λατινικό strena. Στα λατινικά σημαίνει αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς. Οι Κερκυραίοι διατηρούν το έθιμο δίνοντας χρήματα στα παιδιά ως δώρο για το νέο χρόνο.

Μπουλιστρίνα και κάλαντα από τους τσοπάνηδες, Δωδεκάνησα

Την Πρωτοχρονιά ποδαρικό στα σπίτια των χωριών, κυρίως στη Ρόδο και στην Κω, έκαναν, στα παλιά χρόνια, τα μικρά παιδιά. Έπαιρναν μία πέτρα την οποία τοποθετούσαν σε κάθε σπίτι για το ποδαρικό ή ένα ρόδι το οποίο έσπαγαν στην είσοδο της πόρτας για την αφθονία στο σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν την μπουλιστρίνα τους, που ήταν κυρίως γλυκά και σπανίως χρήματα.

Ένα  έθιμο που διατηρείται έως σήμερα στη Λέρο είναι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Το βράδυ της παραμονής οι τσοπάνηδες του νησιού βγαίνουν με τσαμπούνες και λένε σε παραλλαγή τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, μέχρι το πρωϊ. Σε κάθε σπίτι οι τσοπάνηδες ζητούν από τους ιδιοκτήτες να τραγουδήσουν ένα τραγούδι αγαπημένου προσώπου που έφυγε από τη ζωή ή είναι μακριά.

Στους Λειψούς την Πρωτοχρονιά, με το που θα μπει ο νέος χρόνος, οι νέοι του νησιού πηγαίνουν στα σπίτια με εικόνες Αγίων για το ποδαρικό.

Το «κοφτανέσι», Δερβιτσάνη Ηπείρου

Το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όλες οι οικογένειες της Δερβι(η)τσάνης στη Βόρεια Ήπειρο κάθονταν μαζεμένες κοντά στο τζάκι, αφού πρώτα έβαζαν πολλά ξύλα για να θερμανθεί το σπίτι.

Έπειτα ο αρχηγός της οικογένειας, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο παππούς, έπαιρνε το «κοφτανέτσι», ένα είδος φυτού με αγκάθια και με τη σειρά έριχνε από ένα φύλλο να καεί σε μια πυρακτωμένη μαυρόπλακα, λέγοντας το όνομα απ’ το κάθε μέλος του σπιτιού. Αν το φύλλο έτριζε και πηδούσε προς τα πάνω, αυτό σήμαινε ότι το νέο έτος για το συγκεκριμένο μέλος θα ήταν τυχερό.

Στο τέλος έριχναν όλο το «κοφτανέτσι» στη φωτιά. Την Πρωτοχρονιά φρόντιζαν οι πάντες να είναι εύθυμοι και γελαστοί, για να τους πάει όπως έλεγαν όλη η χρονιά χαρούμενα. Ένα έθιμο πολύ διαδεδομένο μέχρι σήμερα είναι και εκείνο της Βασιλόπιτας, η οποία φτιαχνόταν από χοιρινό κρέας στο οποίο μέσα τοποθετούνταν το νόμισμα.

Επίσης την Πρωτοχρονιά γινόταν και οι επισκέψεις στους συγγενείς και υποχρεωτικά έπρεπε όταν πλησιάζανε στην πόρτα του σπιτιού των συγγενών τους, να μπαίνανε με το δεξί πόδι για να τους πάνε όπως έλεγαν, όλα «δέξα».

Οι καλοί και οι κακοί οιωνοί, Κυκλάδες

Οι Κυκλαδίτες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την Πρωτοχρονιά, αλλά και να έρθει στην αυλή τους περιστέρι. Αν όμως πετάξει πάνω από το σπιτικό τους κοράκι τούς βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους περιμένουν συμφορές.

Σε όλα τα Κυκλαδονήσια, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι νέοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα. Με τα χρήματα που μαζεύουν στήνουν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Το «πάντρεμα» της φωτιάς είναι ένα ακόμη έθιμο των νησιών και σκοπό έχει την ενίσχυση των δεσμών του ζευγαριού. Στο Γλινάδο της Νάξου, τοποθετούν σταυρωτά δυο ξύλα στη φωτιά, για να είναι το ανδρόγυνο ευτυχισμένο, ακριβώς όπως ζευγαρώνουν τα ξύλα.

Ονομαστά είναι τα σιφνέικα κάλαντα, αυτοσχέδια στιχουργήματα που σχολιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το έθιμο του «κάβου», στο χωριό Τριπόταμος της Τήνου. Κάθε Χριστούγεννα ένας κάτοικος του χωριού παίρνει στο σπίτι του την εικόνα της γέννησης του Χριστού, παίρνει δηλαδή τον «κάβο της χρονιάς». Αυτό σημαίνει ότι για όλο το χρόνο έχει κάποιες υποχρεώσεις: να φροντίζει την εκκλησία, να τη διατηρεί καθαρή, να κρατάει το καντήλι της πάντοτε αναμμένο. Με την έλευση των επόμενων Χριστουγέννων, οφείλει να ετοιμάσει κοινό τραπέζι, το τραπέζι της «αδελφοσύνης», για όλο το χωριό. Επίσης, στη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία θα πρέπει να μοιράσει στους συγχωριανούς του κεριά από καθαρό κερί μέλισσας.

Στη Σέριφο, ένα έθιμο μετρά πολλά χρονιά ζωής και αναβιώνει κάθε Χριστούγεννα. Όλοι οι άνδρες του νησιού πηγαίνουν στον παπά για να του ευχηθούν και να του δώσουν κάποιο φιλοδώρημα και με αυτόν τον τρόπο να «φλερτάρουν»-όπως λέγεται-τον παπά.

The post Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο: Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα appeared first on Passenger.

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι με άρωμα Κυκλάδων – Πως γιορτάζουν τα νησιά;

Τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική γιορτή για πολλούς και αυτό γιατί προκαλεί μόνο θετικά συναισθήματα, όπως χαρά και οικογενειακή θαλπωρή. Πως γιορτάζει όμως τα Χριστούγεννα ο κάθε τόπος; Μπορεί να νομίζετε ότι τα έθιμα είναι πανομοιότυπα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Έτοιμοι να ανακαλύψετε τις παραδόσεις και τα χριστουγεννιάτικα έθιμα των Κυκλάδων;

Σύρος

Οι Συριανοί θεωρούν το νησί τους ως την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και αυτό γιατί την ”Καλή Βραδιά”, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων, οι καθολικοί κάτοικοι, κυρίως της συριανής υπαίθρου και της Άνω Σύρου, μετά από την εκκλησία, επιστρέφουν στα σπίτια τους και τρώνε ψάρι και κουνουπίδι.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, ντυμένα με την παραδοσιακή συριανή φορεσιά, περιέρχονται στους δρόμους της Ερμούπολης κρατώντας το στολισμένο παραδοσιακό καραβάκι και ψάλλουν τα συριανά και τα τηνιακά κάλαντα. Το καραβάκι συμβολίζει την πλεύση του ανθρώπου προς την καινούργια ζωή μετά τη γέννηση του Χριστού.

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην πλατεία Μιαούλη

Σίφνος

Στη Σίφνο τα παραδοσιακά Σιφνέικα κάλαντα είναι αυτοσχέδιες δημιουργίες στην τοπική διάλεκτο οι οποίες συνδέονται άμεσα με την θρησκευτική ζωή και ψέλνονται από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι συνθέσεις αυτές αναδεικνύουν το ταλέντο του δημιουργού, εκφράζουν συναισθήματα και σχολιάζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Στη Σίφνο το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελείται, κατά βάση, από χοιρινό κρέας παστό ή στο φούρνο και από Χριστόψωμα ζυμωμένα με γλυκάνισο.

Αμοργός

Στην Αμοργό, ανήμερα τη Πρωτοχρονιά, σερβίρουν τον ”κοφτό”, ένα μείγμα από σιτάρι, κρεμμύδι, τυρί τριμμένο, λάδι και νερό για να πάει καλά η σοδειά.

 

Φάτνη στην Αμοργό / Φωτογραφία amorgosnews

Σαντορίνη

Ιδιαίτερο για την Ελλάδα έθιμο υπάρχει στην Σαντορίνη όπου οι νοικοκυρές ετοιμάζουν πουτίγκα καθώς και τα Ιταλικά ζυμαρικά Νιόκι.

Επίσης, Στη Σαντορίνη υπάρχει ένα παλιό έθιμο, από τη βυζαντινή εποχή, όπου όλοι οι μαθητές δημοτικού σχολείου δίνουν την ”Καληχέρα” στο δάσκαλό τους και φυσικά τα κάλαντα τους.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σαντορίνη

Σέριφος

Στη Σέριφο, ένα έθιμο μετρά πολλά χρονιά ζωής και αναβιώνει κάθε Χριστούγεννα. Όλοι οι άνδρες του νησιού πηγαίνουν στον παπά για να του ευχηθούν και να του δώσουν κάποιο φιλοδώρημα και με αυτόν τον τρόπο να ”φλερτάρουν” όπως λέγεται, τον παπά.

Ανάφη

Στην Ανάφη, τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές παρασκευάζουν και προσφέρουν το ”κουφέτο”, γλυκό του κουταλιού από ασπρισμένα αμύγδαλα και κομμάτια κοκκινωπής κολοκύθας τα οποία σιγοβράζουν μέσα σε μέλι. Την Πρωτοχρονιά ψήνουν στον ξυλόφουρνο το αναφιώτικο ‘‘ζαφοριστό” ψωμί από κρόκο με ιδιαίτερη γεύση ζαφοράς και με έντονο κίτρινο χρώμα.

Τήνος

Στην Τήνο, το ”Τραπέζι της Αδελφότητας” είναι ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο το αναβιώνει στο παραδοσιακό χωριό του Τριποτάμου κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου. Οι οικογένειες του χωριού αναλαμβάνουν κάποιες δεδομένες υποχρεώσεις προς τον ενοριακό ναό του χωριού, τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ο αρχηγός της οικογένειας η οποία ορίζεται υπεύθυνη ονομάζεται ”κάβος” και υποχρεώνεται να διατηρεί αναμμένο, όλο το χρόνο, το καντήλι μπροστά από την εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Πρέπει επίσης να διατηρεί καθαρή την εκκλησία, να αναλαμβάνει τα έξοδα της λειτουργίας των Χριστουγέννων και την προμήθεια κεριών, καθώς και μιας μεγάλης λαμπάδας από γνήσιο κερί μέλισσας. Το μεσημέρι των Χριστουγέννων ο «κάβος» παραθέτει γεύμα στο σπίτι του μόνο για τους άνδρες του χωριού και τον ιερέα της ενορίας. Οι προσκεκλημένοι φέρνουν μαζί τους, μέσα σε μία πετσέτα, το ψωμί, το πιρούνι, το κουτάλι και το κρασί τους. Το επίσημο αυτό γεύμα χαρακτηρίζεται από την αφθονία των εδεσμάτων και τη γενναιοδωρία του ”κάβου” ο οποίος προσφέρει στους συνδαιτυμόνες σούπα μοσχαρίσια, κρεμμυδάτο κοκκινιστό κρέας, κρέας βραστό και ντολμάδες.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Τήνο το 2019

Πάρος

Το Σταυρόψωμο, ήταν καρβέλι με κορδονένιο σταυρό κι ένα καρύδι στη μέση. Την παραμονή των Θεοφανείων το ευλογούσε ο παπάς που φώτιζε το σπίτι. Αν δεν περνούσε ο παπάς το ράντιζε με αγιασμό, το σταύρωνε και το έκοβε ο νοικοκύρης, μοιράζοντας το πρώτο κομμάτι στα ζωντανά.

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, κανείς όμως δεν το έχει ξεχάσει. Παράδοση αποτελεί το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι των νησιών μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου το κατασκεύαζαν. Με υλικά της εποχής που μπορούσαν να εξοικονομήσουν, από μαραγκούδικο ρετάλια, από μπακάλικο κάποιο γκαζοντενεκέ, καλάμια, κομμάτια ύφασμα και ότι άλλο σκεφτόντουσαν, ακόμα και ξεκούφωμα κομμάτι ξύλου ή κορμού, γίνονταν στα χέρια τους η λεγόμενη καράβα.

Στολισμένο καραβάκι σε σοκάκι της Πάρου

Νάξος

Στα χωριά της Νάξου και τις δώδεκα ημέρες των εορτών καίει άσβεστο ένα ξύλο στο τζάκι, το”χριστοκούτσουρο”, τη στάχτη του οποίου θα ρίξουν αργότερα για ευλογία σε φυτά και ζώα.

Στο Γλινάδο της Νάξου , υπάρχει ένα έθιμο που σκοπό έχει την ενίσχυση των δεσμών του ζευγαριού: το ”πάντρεμα” της φωτιάς. Τοποθετώντας σταυρωτά δυο ξύλα στη φωτιά, για να είναι το ανδρόγυνο ευτυχισμένο, ακριβώς όπως ζευγαρώνουν τα ξύλα. Ένα παραδοσιακό γαστρονομικό έθιμο της Νάξου είναι γεμιστό κατσίκι με διάφορα χορταρικά και ρύζι, το οποίο παρασκευάζεται και προσφέρεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ζυμώνονται επίσης τα Χριστόψωμα με σταφίδες και καρύδια, τα οποία έχουν στο κέντρο ένα ολόκληρο καρύδι με το τσόφλι του και ένα σταυρό από ζυμάρι.

Χριστουγεννιάτικος στολισμός στη Νάξο

Μύκονος

Τα Χριστούγεννα, τα στενά δρομάκια της Μυκόνου μοσχοβολούν από τις δίπλες, τα φοινίκια, τους κουραμπιέδες και τα Χριστόψωμα που ψήνονται στο φούρνο. Στα χωριά ζυμώνουν και ψήνουν ένα επιπλέον Χριστόψωμο το οποίο μοιράζουν στα ζώα του σπιτιού. Εκτός από τα γλυκίσματα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν λαρδί χοιρινό με χόρτα ή λάχανο, το οποίο συμβολίζει την αφθονία, κρέας ψητό στον φούρνο, κρεμμυδόπιτα με ντόπια ”τυροβολιά” και μελόπιτα με τυροβολιά, μέλι και κανέλα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ομάδα ”καλαντιστάδων” του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, με την παραδοσιακή ”καράβα” και το φαναράκι στα χέρια, περιφέρεται στην Χώρα ψάλλοντας τα Μυκονιάτικα και τα παραδοσιακά Δηλιανά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Με τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα θα καλωσορίσει τους πιστούς το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά, μετά την πρώτη λειτουργία του χρόνου. Ο Δήμος Μυκόνου στη συνέχεια προσκαλεί τους δημότες στην κοπή της βασιλόπιτας στην αίθουσα της Κοινότητας στην πλατεία της Άνω Μεράς στις 11:00.

Το Δημαρχείο Μυκόνου στολισμένο

Άνδρος 

Τα Χριστούγεννα στην Άνδρο παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και περνά τα έθιμα από την μία γενιά στην άλλη. Οι Χριστουγεννιάτικες συνήθειες ξεκινούν από τις 6 Δεκεμβρίου, εφόσον ο Αγ. Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών, στις παρακλήσεις τους οι πιστοί ζητούν να περιβάλλει τους ξενιτεμένους ναυτικούς και με την ευλογία του να φτάσουν σώοι στα σπίτια τους.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Γαύριο Άνδρου

Στην Κύθνο τα Χριστούγεννα φτιάχνουν χριστόψωμο αρωματισμένο με γλυκάνισο και μαστίχα. Στην Κίμωλο στα γλυκά των Χριστουγέννων πρωταγωνιστούν τα ξεροτήγανα ή δίπλες, με άφθονο μέλι και κανέλα. Στη Μήλο μαζί με τα διάσημα κουφέτα είναι και η εποχή για τα πιταράκια με φρέσκο δυόσμο, και πίτες με Μυρώνια και καυκαλήθρες. Στην Αντίπαρο φτιάχνουν τα κουλούρια της πρωτοχρονιάς αρωματισμένα με μαστίχα και τα γιορτινά τραπέζια μοσχοβολούν από το μοναδικό θυμάρι των Κυκλάδων.

The post Χριστουγεννιάτικο ταξίδι με άρωμα Κυκλάδων – Πως γιορτάζουν τα νησιά; appeared first on Passenger.

Happy Traveller στις Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλεια, Σχοινούσα, Δονούσα) | Ολόκληρο επεισόδιο

Στην Ηρακλειά θα δούμε τους βασικούς οικισμούς του νησιού, τις πιο όμορφες παραλίες, το παλιό κάστρο και την εντυπωσιακή σπηλιά του Κύκλωπα καθώς και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Θα γνωρίσουμε ντόπιους και θα πάμε με βάρκα στη νότια πλευρά για να δούμε το διάσημο όρμο της Αλιμνιάς με το βυθισμένο αεροπλάνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Στη Σχοινούσα θα περπατήσουμε στην γραφική χώρα, θα επισκεφθούμε πολλές από τις ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, θα δούμε όμορφα εκκλησάκια, θα θαυμάσουμε κυκλαδίτικους ανεμόμυλους και θα δοκιμάσουμε τις τοπικές γεύσεις.

Στη Δονούσα θα κάνουμε βόλτα στον κεντρικό οικισμό, θα περπατήσουμε ως την παραδεισένια παραλία Κέδρος και στη συνέχεια με το αυτοκίνητο θα φτάσουμε ως το τέλος του δρόμου, στην Καλοταρίτισσα με το γραφικό χωριό, την απίστευτα όμορφη παραλία και την ταβέρνα με το παραδοσιακό φαγητό. Το πρώτο μέρος του ταξιδιού μας στις μικρές Κυκλάδες θα ολοκληρωθεί στην παραλία τρυπητή της Δονούσας με την εντυπωσιακή σπηλιά – τρύπα στον βράχο!

Happy Traveller στις Μικρές Κυκλάδες, δες το εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

The post Happy Traveller στις Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλεια, Σχοινούσα, Δονούσα) | Ολόκληρο επεισόδιο first appeared on Happy Traveller.

Happy Traveller στα Κουφονήσια | Ολόκληρο επεισόδιο

Συνεχίζουμε το καλοκαιρινό μας ταξίδι στις Κυκλάδες και επόμενος προορισμός τα παραδεισένια Κουφονήσια. Από τους πιο hot προορισμούς των τελευταίων χρόνων. Φτάνουμε με το πλοίο στο λιμάνι και αμέσως αντικρίζουμε την πισινάτη παραλία Άμμος μπροστά στον κεντρικό οικισμό, μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Θα εξερευνήσουμε από άκρη σ΄άκρη το μικροσκοπικό Άνω Κουφονήσι, θα περπατήσουμε στα σοκάκια της χώρας για να μιλήσουμε με ντόπιους. Θα πάμε στο ψηλότερο σημείο του νησιού να δούμε τη θέα. 

Θα θαυμάσουμε το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία χωρίς σκεπή. Θα φτάσουμε σε σημεία με εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, θα βουτήξουμε στη φυσική πισίνα και θα πάμε πεζοπορία για να φτάσουμε ως το Μάτι του Διαβόλου, την εντυπωσιακή σπηλιά με την τρύπα που μοιάζει με κρατήρα και από μέσα βγαίνει το νερό της θάλασσας. 

Θα κάνουμε μπάνιο και θα φάμε στον Φοίνικα, θα μπούμε σε φουσκωτό για να πάμε να δούμε από κοντά το Κέρος και με καΐκι θα πάμε στο Κάτω Κουφονήσι για βόλτα και φαγητό. Μαγευτικά νερά, εντυπωσιακά βράχια, σπηλιές, ευχάριστοι άνθρωποι, καλό φαγητό. Το ελληνικό καλοκαίρι στα καλύτερά του. 

Happy Traveller στα Κουφονήσια, δες το εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

The post Happy Traveller στα Κουφονήσια | Ολόκληρο επεισόδιο first appeared on Happy Traveller.

❌
❌