Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου

Στα τέλη του Οκτώβρη του 2023 ολοκληρώθηκε η πολυετής υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου. Από το 2019, η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν τέσσερεις ερευνητικές αποστολές σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια, πηγές, μαρτυρίες και αναφορές στο νησί της Κάσου, από την Ιλιάδα του Ομήρου μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκαν συνολικά δέκα ναυάγια καθώς και σημαντικά μεμονωμένα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται ενδεικτικά από την προϊστορία (3000 π.Χ.), την Κλασική περίοδο (460 π.Χ.), τα Ελληνιστικά (100 π.Χ. έως 100 μ.Χ.) και τα Ρωμαϊκά χρόνια (200 π.Χ. – 300 μ.Χ.), τη Βυζαντινή περίοδο (800- 900 μ.Χ.), έως και ευρήματα από τη μεσαιωνική και οθωμανική περίοδο.

Τα ευρήματα καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, ενώ πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικές ανελκύσεις αρχαιολογικών αντικειμένων, η μελέτη των οποίων προσφέρει νέες πληροφορίες και αρχαιολογικά δεδομένα, πτυχές της ιστορίας της Κάσου αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Βυθισμένα κατάλοιπα αρχαίων πλοίων με εμπόρευμα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αφρική και τα παράλια της Μικράς Ασίας ήρθαν στο φως από μια διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών και καθηγητών, καταδυόμενων αρχαιολόγων, ιστορικών, αρχιτεκτόνων, τοπογράφων, συντηρητών, γεωλόγων, βιολόγων, εργατοτεχνιτών, μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών ερευνητών και άλλων ειδικών.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2023 με την πραγματοποίηση της τέταρτης ερευνητικής αποστολής μεταξύ 10 και 26 Οκτωβρίου, η οποία επικεντρώθηκε στην τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, λήφθηκαν περισσότερες από 20.000 υποβρύχιες φωτογραφίες, οι οποίες αξιοποιήθηκαν για τη μελέτη και τη σύνθεση ψηφιακών απεικονίσεων των ναυαγίων και των ευρημάτων, παρέχοντας πληθώρα πρωτογενών δεδομένων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η ενδελεχής μελέτη του υλικού σε βάθη από -20μ. έως και -47μ. έφερε στο φως μοναδικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: ισπανικός αμφορέας τύπου Dressel 20 με σφράγισμα στη λαβή του που χρονολογείται μεταξύ 150-170 μ.Χ., αγγεία πόσης, φιάλες τύπου terra sigillata, οι οποίες ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή με Αφρικανική προέλευση, λίθινη άγκυρα της Αρχαϊκής περιόδου, καθώς και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά τεκμήρια. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η χαρτογράφηση και βαθυμετρία του υφάλου Κάσου-Καρπάθου και της περιοχής του Καρπαθολιμνιώνα, με τη χρήση ηχοβολιστικού μηχανήματος πλευρικής σάρωσης. Τέλος, εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα ναυαγίου της νεότερης περιόδου, πιθανόν της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ξύλινο σκάφος με μεταλλικά στοιχεία, το μέγεθος του οποίου υπολογίζεται στα 25μ.-30μ.

Αξίζει να αναφερθεί η υποβρύχια έρευνα στην Κάσο αποτέλεσε το θέμα μίας πρωτότυπης κινηματογραφικής παραγωγής της AORI FILMS με τίτλο «Κατάδυση στην Ιστορία του Αιγαίου», διαθέσιμη σε ελληνική και αγγλική εκδοχή στο https://kasosproject.com/. Η ταινία έχει ήδη επιλεγεί για συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα κορυφαίων, διεθνών φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών, μεταξύ των οποίων τα Τhe Archaeology Channel International Film Festival στην Αμερική και Firenze Archeofilm Festival στην Ευρώπη.

Η αποτίμηση της συνολικής έρευνας, εμπλουτισμένη με πρωτότυπες μελέτες από ιστορικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές και άλλους επιστήμονες θα αποτελέσουν το αντικείμενο ξενόγλωσσου συλλογικού τόμου που προγραμματίζεται να εκδοθεί στα τέλη του 2024 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τον Ιούνιο του 2024,
προγραμματίζεται η επέκταση της έρευνας στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, η οποία αποτελεί ενιαίο γεωγραφικό σύνολο με την Κάσο.

Το ερευνητικό έργο (2019-2023) χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής, την MaP Ltd, τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, τον Carton Hoye, το Baltic Exchange Charitable Foundation, την ΤΕΚΑΛ ΑΕ, την REVOIL ΑΕΕΠ, την Trip Tailors ΟΕ αλλά και ιδιώτες.

Παράλληλα η έρευνα υποστηρίχτηκε από τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου, τις εταιρείες Asso.subsea, HELLENiQ ENERGY, Blue Star Ferries, Apnea, MaP, Ελληνικά Καλώδια, Aquatec, Eurobrokers, αλλά και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ναυτικό Μουσείο Νορβηγίας (Norwegian Maritime Museum).

The post Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου appeared first on Passenger.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις πιο ευτυχισμένες και πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου

Η έκθεση του Global Mind Project ‘Mental State of the World’ έχει μερικά αποκαλυπτικά ευρήματα για φέτος…

Η πανδημία είχε σίγουρα κάποιες μόνιμες επιπτώσεις στον τρόπο κοινωνικοποίησης, στον τρόπο λειτουργίας των χώρων εργασίας μας και στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, αλλά αποδεικνύεται ότι είχε έναν αρκετά σημαντικό και διαρκή αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η τέταρτη ετήσια έκθεση «Νοητική κατάσταση του κόσμου» του Global Mind Project (που διεξήχθη από τη Sapien Labs ) αποκαλύπτει πόσο δυστυχισμένοι είμαστε όλοι από το 2020 και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά.
Για τον τελευταίο γύρο έρευνας, 419.175 άτομα από 71 διαφορετικές χώρες απάντησαν σε μια ανώνυμη διαδικτυακή έρευνα. Η αξιολόγηση στοχεύει να βρει το πηλίκο ψυχικής υγείας ενός ατόμου (MHQ), το οποίο αξιολογεί 47 πτυχές της ψυχικής υγείας, σε έξι κύριες κατηγορίες: διάθεση και προοπτική, κοινωνικός εαυτός, ορμή και κίνητρα, σύνδεση νου-σώματος, γνώση και προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα.

Η έρευνα συλλέγει επίσης πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τη δυναμική με την οικογένεια και τους φίλους και τα προσωπικά τραύματα. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι άνθρωποι βαθμολογήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε ένα φάσμα, από ακμάζοντες έως ταλαιπωρημένοι.

Ποιες χώρες είχαν τον υψηλότερο μέσο όρο MHQ; Λοιπόν, η Δομινικανή Δημοκρατία διεκδίκησε την πρώτη θέση, όπου ο μέσος όρος MHQ είναι 91 στα 300, αλλά ακολούθησε στενά η Σρι Λάνκα που σημείωσε 89 και η Τανζανία που σημείωσε 88.

Αλλά δεν έχει παντού τόσο υψηλή βαθμολογία… Πολύ πιο κάτω στο άλλο άκρο του διαγράμματος είναι το Ουζμπεκιστάν , το οποίο έχει ένα πολύ κακό μέσο MHQ 48, και ακολουθεί στενά το Ηνωμένο Βασίλειο , το οποίο έχει μόνο 49. Παρακάτω οι λίστες με τις δέκα πιο ευτυχισμένες και δυστυχισμένες χώρες του κόσμου.

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

  1. Δομινικανή Δημοκρατία
  2. Σρι Λάνκα
  3. Τανζανία
  4. Παναμάς
  5. Μαλαισία
  6. Νιγηρία
  7. Βενεζουέλα
  8. Ελ Σαλβαδόρ
  9. Κόστα Ρίκα
  10. Ουρουγουάη
Εναέρια άποψη drone του θέρετρου της Καραϊβικής Bavaro, Punta Cana, Δομινικανή Δημοκρατία
Εναέρια άποψη drone του θέρετρου της Καραϊβικής Bavaro, Punta Cana, Δομινικανή Δημοκρατία

Οι δέκα πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο

  1. Ουζμπεκιστάν
  2. Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Νότια Αφρική
  4. Βραζιλία
  5. Τατζικιστάν
  6. Αυστραλία
  7. Αίγυπτος
  8. Ιρλανδία
  9. Ιράκ
  10. Υέμενη
Πανόραμα του ιστορικού κέντρου της Khiva (Ουζμπεκιστάν) - Ichan-Kala (εσωτερική πόλη). Σε πρώτο πλάνο είναι το μαυσωλείο του Pahlavan Mahmoud
Πανόραμα του ιστορικού κέντρου της Khiva (Ουζμπεκιστάν) – Ichan-Kala (εσωτερική πόλη). Σε πρώτο πλάνο είναι το μαυσωλείο του Pahlavan Mahmoud

Δείτε επίσης

The post Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις πιο ευτυχισμένες και πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου appeared first on Travelstyle.

Πως οι αεροπορικές βγάζουν δισεκατομμύρια από τις αποσκευές

Η IdeaWorksCompany, κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλών για τα βοηθητικά έσοδα αεροπορικών εταιρειών, και η CarTrawler, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος B2B λύσεων ενοικίασης αυτοκινήτων και λύσεων κινητικότητας στον ταξιδιωτικό κλάδο, υπολόγισαν σε πρόσφατη μελέτη ότι τα βοηθητικά έσοδα στις αερομεταφορές έφτασαν τα 117,9 δισ. δολ παγκοσμίως για το 2023. Μόνο το κομμάτι των εσόδων από αποσκευές ανέρχεται σε 33,3 δισ. δολ.

Τα τέλη αποσκευών για την πρώτη αποσκευή που γίνεται check-in αποτελούν τακτική πηγή εσόδων για αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική. Για τους παγκόσμιους αερομεταφορείς, αυτά συνήθως συνδέονται με τους ναύλους “Basic”. Για τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους (LCC), τα τέλη αποσκευών συνήθως χρεώνονται σε όλους τους καταναλωτές.baggage_chartΤα τέλη για τις παραδοτέες αποσκευές ξεκίνησαν αρχικά ως οικονομική αναγκαιότητα για τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες που αναζητούσαν οικονομική ανακούφιση από το τεράστιο άλμα των τιμών των καυσίμων κατά τη διάρκεια του πετρελαϊκού σοκ του 2007 και του 2008. Μέσα σε λίγους μήνες, οι μεγάλοι αερομεταφορείς στις ΗΠΑ πέρασαν από τη συμπεριλήψη στον ναύλο δύο αποσκευώ, στη χρέωση για την πρώτη αποσκευή. Έκτοτε, οι χρεώσεις για παραδοτέες αποσκευές έχουν υιοθετηθεί από αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες στην Ασία περιλαμβάνουν μια παραδοτέα αποσκευή με όλους τους ναύλους επιβατών (το ίδιο ισχύει και στην Αφρική). Οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ είναι 100% απρόθυμοι να προσθέσουν τέλη αποσκευών σε όλες τις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Τα υπερατλαντικά δρομολόγια είναι η εξαίρεση όπου τα τέλη αποσκευών είναι πολύ διαδεδομένα. Τα τέλη αποσκευών έχουν επίσης γίνει ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της κατηγορίας των μεταφορέων χαμηλού κόστους.

Τα έσοδα από τα τέλη αποσκευών αντιπροσώπευαν εδώ και καιρό τη μεγαλύτερη κατηγορία βοηθητικών εσόδων των αεροπορικών. Ωστόσο, αυτό άρχισε να αλλάζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες υιοθέτησαν τα τέλη για τις καθορισμένες θέσεις – κάτι που ήταν αποδεκτή πρακτική για τις LCC για μια δεκαετία. Η ταχύτητα με την οποία οι παγκόσμιοι αερομεταφορείς πρόσθεσαν αυτές τις χρεώσεις ήταν εκπληκτική. Το να κάθεσαι κοντά στο μπροστινό μέρος της καμπίνας έγινε θέμα προσωπικής επιλογής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ομοίως, η επιλογή θέσης με επιπλέον χώρο για τα πόδια έγινε ένας ελκυστικός τρόπος για τη δημιουργία περισσότερο προσωπικού χώρου. Και οι δύο συνήθειες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της πανδημίας και τα παγκόσμια έσοδα από τις θέσεις αυτές μπορούν τώρα άνετα να συγκριθούν με τα +30 δισ. δολ. που παράγονται από τις αποσκευές.

Οι καταναλωτές αντέδρασαν στα τέλη αποσκευών θέλοντας να μεταφέρουν περισσότερες τσάντες στην καμπίνα για να αποφύγουν τις χρεώσεις. Οι ταξιδιώτες λατρεύουν την άνεση των carry-on αποσκευών και τις φορτώνουν ακόμη και στην καμπίνα αεροπορικών εταιρειών που δεν χρεώνουν τις παραδοτέες αποσκευές. Για όλες τις αεροπορικές εταιρείες αυτό έχει γίνει μια επιχειρησιακή πρόκληση και ένα ευαίσθητο σημείο για τους πελάτες. Πολλές εταιρείες περιορίζουν τις χειραποσκευές στα 7 κιλά  και επιτρέπουν ένα πρόσθετο προσωπικό αντικείμενο, όπως πορτοφόλι ή τσάντα φορητού υπολογιστή που μπορεί να χωρέσει κάτω από το κάθισμα.

Οι ναύλοι “Basic” έχουν γίνει ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες για να ανταγωνίζονται τις LCC μέσω προσφοράς χωρίς περιθώρια κέρδους. Αυτό ώθησε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τις πολιτικές μεταφοράς για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν το ναύλο τους από τη χαμηλότερη βασική οικονομική τιμή σε έναν λιγότερο περιοριστικό οικονομικό ναύλο. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές που αγοράζουν βασικούς ναύλους “Economy” σε Avianca, Etihad, LATAM, SAS Scandinavian και United περιορίζονται σε ένα προσωπικό αντικείμενο ως τη μοναδικό τους χειραποσκευή. Η επιβολή αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι μια πρόκληση. Η United απαιτεί ακόμη από τους “Basic” ταξιδιώτες να περνούν πρώτα από γκισέ στο αεροδρόμιο πριν λάβουν την κάρτα επιβίβασης.

baggage_chart

Οι LCC ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να πληρώνουν για παραδοτέες αποσκευές και εδώ φαίνεται ότι έχουν κερδίσει το παιχνίδι. Οι παγκόσμιοι αερομεταφορείς γνωρίζουν πλέον ότι η άντληση αυτών των εσόδων απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η απροθυμία των αεροπορικών εταιρειών σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μπορεί να αντανακλά την παραδοχή αυτών των δυσκολιών. Ίσως ο κλάδος πλησιάζει τα όρια να δανειστεί κανόνες του παιχνιδιού από τις LCC, με τα a la carte τέλη. Ή ίσως είναι μια αναγνώριση ότι η αλλαγή των μακροχρόνιων πολιτικών για τις αποσκευές μπορεί να δημιουργήσει μη ελκυστικά αποτελέσματα για την επωνυμία της αεροπορικής και τη λειτουργίας της. Τα βοηθητικά έσοδα δεν πρέπει ποτέ αντιπροσωπεύουν μια ενιαία λύση στην οποία όλοι οι αερομεταφορείς επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη αντιγράφοντας απλώς κάθε στοιχείο του μοντέλου των LCC.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Aileen McCormack, Chief Commercial Officer της CarTrawler, δήλωσε: “Η παγκόσμια εκτίμηση της CarTrawler για τα έσοδα από τέλη αποσκευών  υπογραμμίζει τη μεταβαλλόμενη δυναμική των ροών εσόδων των αεροπορικών εταιρειών. Τα τέλη αποσκευών, κάποτε κυρίαρχα, τώρα μοιράζονται τη σκηνή με τα έσοδα από τις επιλεγμένες θέσεις, αντανακλώντας αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα παγκόσμια έσοδα από τα τέλη αποσκευών είναι σχεδόν 1 εκατ. δολ . πάνω, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό, το 2019”.

Το άρθρο Πως οι αεροπορικές βγάζουν δισεκατομμύρια από τις αποσκευές εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

❌
❌