Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Yesterday — 27 March 2024Main stream

Παντσανέλα: Η σαλάτα που λατρεύουν οι Ιταλοί

Μία από τις ωραιότερες ιταλικές σαλάτες! Η ιταλική σαλάτα panzanella με φρέσκια ή ψημένη ντομάτα, είναι μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων η οποία συνοδεύει υπέροχα τα κυρίως πιάτα σας ή τρώγεται σαν ελαφρύ γεύμα με ένα κρεμώδες τυρί.

Υλικά Συνταγής

  • 6-8 πομοντόρια (μακρόστενες ντομάτες) μικρά κομμένα στη μέση (ή ανάμεικτες ντομάτες)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 4 φέτες ψωμί
  • 3 χρωματιστές πιπεριές πράσινη – κόκκινη και κίτρινη
  • 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
  • λίγη κάπαρη
  • λίγες ελιές
  • φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • λίγη ρόκα
  • μικρά φύλλα
  • Για το ντρέσινγκ
  • 2-3 ντοματίνια τριμμένα
  • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι ή ξύδι από κρασί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μυστικά για τη σαλάτα panzanella

-Η panzanella μπορεί να γίνει και με φρέσκες ντομάτες, χωρίς να είναι ψημένες.

-Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να ψήσετε είναι τα καρέ ψωμιού. Το ψωμί πρέπει να είναι της χθεσινής ημέρας.

-Εναλλακτικά, αν αποφασίσετε να μην ψήσετε τις ντομάτες και να μην ανάψετε φούρνο, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε καρέ και να το ροδίσετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει το ψωμί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

-Στην panzanella μπορείτε να βάλετε όποιο λαχανικό σας αρέσει, όπως κρεμμύδι, αγγούρι κλπ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την ιταλική σαλάτα panzanella ! Έχω δοκιμάσει ακόμα και panzanella με σάλτσα αντζούγιας και είναι υπέροχη.

-Προαιρετικά μπορείτε να τρίψετε και μια σκελίδα σκόρδο στις ντομάτες

-Αν κάνετε panzanella με ωμά λαχανικά, κόψτε τις ντομάτες σε μπολ, ραντίστε με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο και πασπαλίστε λίγο αλάτι. Αφήστε τα υλικά να μαριναριστούν για 5-10’ να κατεβάσουν τους χυμούς τους.

-Η σάλτσα της σαλάτας που γίνεται από χυμό της φρέσκιας ντομάτας με ελαιόλαδο και αλάτι είναι πραγματικά με βουτιές. Αν οι ντομάτες δεν είναι αρκετά ζουμερές, τότε τρίψτε μια ντομάτα για να πάρετε τους χυμούς της για το ντρέσινγκ.

-Κλασικά η panzanella σερβίρεται με μοτσαρέλα φρέσκια ή φρέσκο τυρί μπουράτα. Όμως και με ένα κρεμώδες τυρί είναι πραγματικά τέλεια. Μην παραλείψετε το βασιλικό γιατί ο συνδυασμός είναι μοναδικός.

(συνταγή: argiro.gr)

The post Παντσανέλα: Η σαλάτα που λατρεύουν οι Ιταλοί appeared first on Passenger.

Before yesterdayMain stream

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Παρόλα αυτά, η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως εξαίρεση στην οποία επιτρέπεται να φάμε ψάρι.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί.

Γιατί όμως σύμφωνα με το έθιμο καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο;

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί. Στην ηπειρωτική χώρα, που δεν βρεχόταν από θάλασσα, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές. Ετσι ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση. Επιπλέον, η φθηνή τιμή του τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό σε όλους, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση για τους πολυάριθμους πιστούς, που τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά μπακάλικα.

Η σκορδαλιά ήρθε να “ελληνοποιήσει” το συγκεκριμένο φαγητό και ίσως να κρατήσει την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα από το πολύ αλάτι του μπακαλιάρου.

The post Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου appeared first on Passenger.

Αλιάδα: Η Κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς

Η διαφορά της κεφαλλονίτικης αλιάδας από τη σκορδαλιά που συναντάμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι γίνεται αποκλειστικά με σκόρδα και πατάτες, χωρίς ψωμί και χωρίς καρύδια. 

Η παραδοσιακή αλιάδα θέλει πολλά σκόρδα αλλά και μπόλικο λαδάκι για να γλυκάνει από την πολύ αψάδα.

Το πρώτο κοπάνισμα στο γουδοχέρι γίνεται με τα πολλά-πολλά σκόρδα και το αλάτι. Στη συνέχεια μεταφέρουν το μείγμα σ’ ένα πιάτο και βάζουν στο γουδί τις βρασμένες πατάτες. Εδώ είναι που χρειάζονται τα γερά μπράτσα αφού οι πατάτες θέλουν πολύ κοπάνισμα για να γίνουν αλοιφή.18

Εδώ πια έρχεται η σειρά του ζωμού από τον βρασμένο μπακαλιάρο ή από τα βρασμένα κόκαλα, πέτσες και ουρά, όπως στη συνταγή που σας δίνουμε. Μέσα στο γουδί βάζουμε το ζωμό μια κουταλιά από το μείγμα σκόρδο-αλάτι και 5 κουταλιές πολτό πατάτας. Καθώς κοπανάτε επαναλαμβάνεται τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα και να ανακατωθούν όλα σε μία ομοιόμορφη και λεία αλιάδα.

Μαζί με τα κομμάτια του βρασμένου και τηγανισμένου μπακαλιάρου στην Κεφαλονιά σερβίρεται και το νοστιμότατο Κοφίσι με το ιδιαίτερο άρωμά του (στοκφις=σκληρό ψάρι), ψάρι συγγενικό με τον μπακαλιάρο σε ξερή κατάσταση, το οποίο μουσκεύεται επί μέρες για να μαλακώσει κι απαιτεί και πολύωρο βράσιμο.

Η αλιάδα εκτός από τον μπακαλιάρο και το κοφίσι συνοδεύει υπέροχα κι άλλα ψάρια, βραστά, ψητά και τηγανιτά. Εξάλλου αναλόγως την εποχή η αλιάδα συνοδεύεται από διάφορα βραστά χόρτα όπως: κοκκινογούλια (παντζάρια), βλήτρα, (βλήτα), αμπελοφάσουλα, κάβολε (κουνουπίδια), μορόπουλα (κολοκύθια) κ.α.

Αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματος της αλιάδας έχει την παραδοσιακή του χροιά, που συνιστά ολόκληρη ιεροτελεστία. Κατ’ αρχήν χρειάζεται ένα μεγάλο και βαθύ πιάτο. Παλιά υπήρχαν τα λεγόμενα «πιάτα για την αλιάδα», ειδικά ξύλινα ή πήλινα πιάτα. Η πρώτη στρώση αποτελείται από μια ποσότητα βραστού και τηγανιτού μπακαλιάρου και κοφισιού, την οποία ραντίζει με χυμό λεμονιού. Από πάνω βάζουμε τα διάφορα χόρτα και τέλος όση αλιάδα θέλουμε.

Η αλιάδα καταναλώνεται σε κάθε κεφαλλονίτικο σπίτι την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων

Υλικά

1 φύλλο μπακαλιάρου παστού περίπου 1 κιλό

Για το κουρκούτι:

2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
αλάτι, ζάχαρη και άσπρο πιπέρι
νερό όσο πάρει

Για την Αλιάδα

4 πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
2-4 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο δυνατή τη θέλετε
3-4 κουταλιές ξίδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο ζωμό από τον μπακαλιάρο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε φέτες και τον βάζετε να ξαλμυριστεί σε μια λεκάνη γεμάτη κρύο νερό για 12-14 ώρες, ενώ αλλάζετε το νερό 3-4 φορές. Στη συνέχεια αφαιρείτε την πέτσα, τα κόκαλα και την ουρά του μπακαλιάρου, τα οποία βράζετε για 15′ σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό. Σουρώνετε τον ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη για τη σκορδαλιά.

Ετοιμάζετε το κουρκούτη. Μέσα σ’ ένα μπολ, διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό, και προσθέτετε λίγο από το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα, και αφήνετε το μίγμα να αφρίσει και να φουσκώσει. Ρίχνετε σε μία λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το προηγούμενο μείγμα. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά τόσο νερό, όσο χρειάζεται ώστε να πάρετε έναν λείο και παχύρρευστο χυλό. Αφήνετε τον χυλό να φουσκώσει.

Ετοιμάστε την αλιάδα

Χτυπάτε στο γουδί το σκόρδο, με λίγο αλάτι, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τις βρασμένες πατάτες και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά το ξίδι και το ελαιόλαδο, έως ότου γίνουν λεία. Στη συνέχεια προσθέτετε και τον ζωμό του ψαριού λίγο-λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει αλοιφή η αλιάδα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση, αν είναι απαραίτητο, με αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και ξίδι.

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μικρότερα κομμάτια, και βάζετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι για να ζεσταθεί. Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο, αφού πρώτα βουτήξετε τα κομμάτια του στο κουρκούτι που ετοιμάσατε. Αφού ροδίσει ο μπακαλιάρος και από τις δύο πλευρές, τον βγάζετε από το λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.

Tips

1.Σερβίρετε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδεύοντας με την αλιάδα και με διάφορα χορταρικά, όπως παντζάρια, κολοκυθάκια και βλίτα.

2.Για μεγαλύτερη επιτυχία φτιάξτε την αλιάδα σας παραδοσιακά, δηλ. κοπανώντας τα μίγματα λίγα-λίγα και εναλλάξ.

Και μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στην υπέροχη Κεφαλονιά για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή αλιάδα, αλλά και τα υπόλοιπα πεντανόστιμα πιάτα της!

συνταγή από cheftelemachus.blogspot.com

The post Αλιάδα: Η Κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς appeared first on Passenger.

5 στέκια στην Αθήνα για να γευτείτε νόστιμο μπακαλιάρο

Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Έτσι δεν είναι λίγες οι ψαροταβέρνες, και τα εστιατόρια που μας τον σερβίρουν είτε όλο τον χρόνο είτε ειδικά για την ημέρα της εθνικής γιορτής περιποιημένο και χρυσαφένιο!

Αν δεν γνωρίζετε την καταγωγή του εθίμου, μάθετε τα πάντα εδώ.

Παρακάτω θα βρείτε 5 στέκια για να κάνετε την ημέρα της εθνικής μας εορτής ξεχωριστή και πεντανόστιμη!

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Θα το βρείτε μέσα στην καρδιά της Πλάκας, και θα το αναγνωρίσετε αμέσως καθώς ξεχωρίζει από την παραδοσιακή του εμφάνιση! Υπέροχος μπακαλιάρος, είτε τηγανητός είτε ψητός, και καταπληκτική “αεράτη” σκορδαλιά. Οι κλασικές αυτές γεύσεις σίγουρα θα κάνουν την αργία της 25ης Μαρτίου ιδιαίτερα γευστική!

INFO

Κυδαθηναίων 41, Πλάκα

210 3225084

Υπερωκεάνιο

Η νησιώτικη καταγωγή του ιδιοκτήτη (από την Κίμωλο) φαίνεται στο μενού από την πρώτη στιγμή. Ο τηγανητός μπακαλιάρος και η σκορδαλιά είναι πάντα στον κατάλογό τους και την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική του.  Φοβερή γαριδομακαρονάδα, χταποδάκι, ψητή σαρδέλα πάνω σε ντομάτα, αχνιστά μύδια, κουτσομούρα, λαβράκι μαρινάτο και εξαιρετική παραδοσιακή κιμωλιάτικη λαδένια είναι μερικά από αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε στο Υπερωκεάνειον.

INFO

Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς

2104180030

Varoulko

Βρίσκεται σ΄ ένα από τα πιο όμορφα σημεία στην Αττική, μπροστά στη θάλασσα, στο γραφικό Μικρολίμανο με θέα την όμορφη μαρίνα και τον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Εκεί λειτουργεί εδώ και χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, μεσημέρι και βράδυ. Την ημέρα της 25ης Μαρτίου τιμούν το έθιμο και στην κουζίνα τους ετοιμάζουν τραγανό μπακαλιάρο στην πιο “κομψή” του εκδοχή.

INFO

Ακτή Κουμουνδούρου 54

Μικρολίμανο, Πειραιάς

210 5228400

Μαγεμένος Αυλός

Στα πιάτα του Αυλού πρωταγωνιστεί η παράδοση, η σπιτική φροντίδα και τα εκλεκτά, ολόφρεσκα υλικά. Ανάμεσα στα οικεία και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, οι σεφ του Αυλού εμπνέονται και βάζουν πινελιές απ’ τις δημοφιλέστερες γεύσεις της διεθνούς κουζίνας. Φυσικά την 25η Μαρτίου την τιμητική του έχει ο παραδοσιακός τηγανητός μπακαλιάρος μερακλίδικος, τραγανός και χρυσαφένιος με σκορδαλιά που χτυπιέται στο παλιό ξύλινο γουδί μέχρι να γίνει αφρός!

INFO

Αμύντα 4, Παγκράτι

21 0722 3195

Ατλαντικός

Ο “Ατλαντικός” ένα cult διαμαντάκι στην γειτονιά του Ψυρρή που δεν πρέπει να χάσετε! Το φαγητό είναι απίστευτο, οι  μερίδες μεγάλες και όλα φρέσκα και καλοψημένα. Εκτός από πεντανόστιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο θα βρείτε  εξαιρετική η φάβα με γαύρο, υπέροχη ποικιλία με τηγανητά καλαμαράκια, φοβερό τόνο σουβλάκι ψημένο με λαχανικά.

INFO

Αυλητών 7, Ψυρρή

2130330850

 

The post 5 στέκια στην Αθήνα για να γευτείτε νόστιμο μπακαλιάρο appeared first on Passenger.

Baba Ganoush: Η πιο διάσημη μελιτζανοσαλάτα με άρωμα… Ανατολής – Δείτε τη συνταγή

Η πιο διάσημη μελιτζανοσαλάτα του κόσμου, έρχεται από τον Λίβανο!

Δείτε πως να τη φτιάξετε!

Υλικά Συνταγής

3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
2 κ.σ ταχίνι
3 κ.σ ξίδι
λίγες σταγόνες λεμόνι
2-3 σκ. σκόρδο (κατά βούληση)
λίγη σκόνη τσίλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
αλάτι
ρόδι καθαρισμένο
πίτες αραβικές για το σερβίρισμα

Παραλλαγές για μελιτζανοσαλάτα

μαγιονέζα
γιαούρτι
καρυδόψιχα
φυστίκι Αιγίνης ψίχα
πιπεριά Φλωρίνης ψητή

Εκτέλεση

Για τη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα baba ganoush, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.

Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.

Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.

Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.

Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.

(συνταγή από argiro.gr)

The post Baba Ganoush: Η πιο διάσημη μελιτζανοσαλάτα με άρωμα… Ανατολής – Δείτε τη συνταγή appeared first on Passenger.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Τρία πράγματα είναι συνυφασμένα με την 25η Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η παρέλαση και ο… μπακαλιάρος σκορδαλιά! Η παράδοση επιβάλλει να πρωταγωνιστεί στο οικογενειακό τραπέζι την 25η Μαρτίου, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Αλλά γιατί τρώμε το συγκεκριμένο φαγητό αυτή την ημέρα;

Εσείς το γνωρίζατε γιατί σταματάμε την νηστεία της Σαρακοστής (όσοι νηστεύουν), την 25η Μαρτίου, ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Εορτής και τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

μπακαλιάρος σκορδαλιά

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Στην έναρξη της καθιέρωσης της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλεπόταν μάλιστα κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί.

Κατάλυση του λαδιού γίνεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό. Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία τελείται μόλις 10 φορές το χρόνο.

μπακαλιάρος σκορδαλιά

Το έθιμο του μπακαλιάρου

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Δείτε επίσης

The post Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου appeared first on Travelstyle.

Παραδοσιακή γαλατόπιτα με γεύση… Μάνης

Η Μανιάτικη γαλατόπιτα είναι αφράτη, σιροπιαστή και εξαιρετικά γευστική!

Υλικά

9 φύλλα κρούστας
100 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αμυγδαλόψιχα
1 κ.σ. κανέλα
100 γραμ. λιωμένο βούτυρο κρύο

Για την επάλειψη

2 αυγά
100 γραμ. ζάχαρη

Για την κρέμα

2 λίτρα φρέσκο γάλα
300 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
5 αυγά
50 γραμ. βούτυρο γάλακτος
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για την γαλατόπιτα Μάνης, παίρνουμε πρώτα ένα μπoλ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.

Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί. Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.

Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.

Στήνουμε τη γαλατόπιτα στο ταψί

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα κρούστας, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.

Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.

Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια τη γαλατόπιτας. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.

Μυστικό για υπέροχη γαλατόπιτα

Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το φύλλο και το διατηρούν κριτσανιστό.

Συνταγή: argiro

The post Παραδοσιακή γαλατόπιτα με γεύση… Μάνης appeared first on Passenger.

Κριθαρότο γαρίδας για μία γκουρμέ Καθαρά Δευτέρα – Δείτε τη συνταγή

Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που αρκετός κόσμος ψάχνει, αποτελώντας την πιο δημοφιλή θαλασσινή εκδοχή κριθαρότου. Και δικαίως, μια και όταν μαγειρευτεί σωστά αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο.

Υλικά για 4 άτομα

20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4 των 8-10 εκ. (με το συμπάθειο!)
1 φλυτζάνι κριθαράκι
1.3 λτ. ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεσαίο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
500 ml. τριμμένη ντομάτα
100 ml.μπύρα  ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
70 ml. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το κλείσιμο / σερβίρισμα
Αλάτι, Πιπέρι

Παρασκευή: 

Ακολουθείτε ακριβώς τα στάδια που περιγράψαμε στο προηγούμενο άρθρο περί τεχνικής κριθαρότου.

Α. Προεργασία:

Ετοιμάζετε τα λαχανικά.

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Ως ανταμοιβή βάζετε μια Grimbergen Blanche και πίνετε μια γουλιά, για να πάρετε τ’ απάνω σας να ασχοληθείτε με τις γαρίδες.

Καθαρίζετε τις φρέσκιες γαρίδες.

2. Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς.

3. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της. Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο.Ο μόνος λόγος γι’ αυτή την επέμβαση, είναι ότι συχνά υπάρχουν εκεί υπολείμματα άμμου, τα οποία όταν τρώτε την γαρίδα τα νιώθετε κάπως στη μπουκιά σας.

Ετοιμάζετε το ζωμό.

4. Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και το βράζετε. Προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, προσθέτετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι (για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας) και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Κλείνετε τη φωτιά, σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε τον ζωμό για το κριθαρότο.

Β. Σοφρίτο:

5. Τσεκάρετε το ρολόι σας ή βάλτε το χρονόμετρο του κινητού σας να αρχίσει να μετράει απ’ το μηδέν, για να συντονιστείτε απόλυτα με τις οδηγίες. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή και σε wok) σε φωτιά ¾, βάζετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν σε 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές). Ανακατεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.

Γ. Αργός Βασανισμός:

6. Στο 4º λεπτό προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο φούλ. Ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτετε την επόμενη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις διαδικασία που θα επαναληφθεί και θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.

7. Σε 3-4 λεπτά προσθέστε την Grimbergen Blanche (ή το λευκό κρασί) και συνεχίστε μετά με τον ζωμό. Στα επόμενα 2 λεπτά (στα μέσα σχεδόν της διαδικασίας), προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια. Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι στο 18º περίπου λεπτό από τότε που ξεκινήσατε (ή στο 14º από τότε που μπήκε το κριθαράκι μέσα).

Δ. Ένταξη Βασικού Υλικού:

8. Οι γαρίδες αυτού του μεγέθους σε τέτοια συνταγή θέλουν αυστηρά 2 λεπτά μαγείρεμα στο μάτι. Οτιδήποτε παραπάνω θα τις σκληρύνει και θα τις καταστρέψει ως υλικό. Έτσι τις ρίχνετε μέσα, στο 18ο λεπτό, όταν το κριθαράκι έχει σχεδόν γίνει, και τις γυρνάτε στο επόμενο απ’ την άλλη. Στο 20º λεπτό έχετε κλείσει τη φωτιά και έχετε αποσύρει το τηγάνι απ’ το μάτι. Οι γαρίδες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά απ’ τη θερμότητα του κριθαρότου και όταν σερβιριστούν θα είναι τέλειες.

Ε. Κλείσιμο:

9. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε. Στο κριθαρότο αυτό έχω επιλέξει να μην γίνει το χαρακτηριστικό κλείσιμο που θα βοηθήσει την κρεμώδη υφή, γιατί δεν βρίσκω ότι το χρειάζεται. Λειτουργεί μια χαρά ως σύνθεση και παραμένει ελαφρύ. Αν εσείς επιμένετε όμως, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια-δύο κουταλιές βούτυρο ή Arla cream cheese ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε μέσα στα 3 λεπτά αφ’ ότου το κριθαρότο ετοιμάστηκε. Μια δυο κουταλιές σε κάθε πιάτο από το τηγάνι. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πιατέλα ή κάποιο άλλο σκεύος σερβιρίσματος θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχετε ζεστάνει σε φούρνο στους 60º-80ºC για 10 λεπτά τουλάχιστον γιατί τα ζυμαρικά χάνουν γρήγορα θερμοκρασία σε επαφή με κρύα πορσελάνη. Φροντίστε να έχετε μύλο με πιπέρι στο τραπέζι γιατί το σηκώνει. Επίσης φροντίστε απαρεγκλίτως να έχετε και Grimbergen Blanche που ο χαρακτήρας της ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά και ειδικά τις λεπτές γεύσεις της συνταγής μας. Θα σας απογειώσει γευστικά το πιάτο!

Πηγή: caruso.gr

The post Κριθαρότο γαρίδας για μία γκουρμέ Καθαρά Δευτέρα – Δείτε τη συνταγή appeared first on Passenger.

Λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας – Δείτε τη συνταγή

Η Λαγάνα είναι ένα από τα πιο γευστικά Σαρακοστιανά πιάτα! Με αυτή τη συνταγή θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Συστατικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
σουσάμι

Μέθοδος εκτέλεσης

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά.

Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.

Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.

Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½ ώρα).

Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.

Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.

Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.

Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.

Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.

Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Συνταγή από akispetretzikis.com

The post Λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας – Δείτε τη συνταγή appeared first on Passenger.

Μπακαλιαρόπιτα: Το Αποκριατικό πιάτο της Κεφαλονιάς

Στην Κεφαλονιά αγαπάνε την μπακαλιαρόπιτα η οποία έχει την τιμητική της τις Απόκριες. Ωστόσο, λέγεται ότι τη συγκεκριμένη πίτα τη φτιάχνουν και στις 29 Αυγούστου του Ιωάννη του Προδρόμου, αλλά και την 25η Μαρτίου.

Δείτε τη συνταγή

Υλικά

1 φύλλο παστό μπακαλιάρο 1- 1 ½ κιλό
1 κούπα λάδι
2-3 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο επίσης τριμμένο
λίγο πιπέρι
αλάτι με πάρα πολύ προσοχή
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 μάτσο μάραθος ψιλ/νος
ρίγανη
1 πορτοκαλόφλουδα από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
2 φλ. καφέ ρύζι
1 κουτί πουμαρό τομάτα

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. καφέ γάλα
1 αυγό ολόκληρο
ελαιόλαδο για το άνοιγμα και λάδωμα των φύλλων
λευκό κρασί για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες.
Όταν γίνει αυτό, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 15 λεπτά να μαλακώσει και αφού πάρει μία βράση, τον ξεκοκκαλίσουμε.
ΤΟ Νερό ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ Πετάμε, κρατάμε 3-4 φλυτζάνια.
Πετάμε πέτσα και κόκκαλα, χωρίς να τον λιώσουμε, να υπάρχουν τα κομματάκια του.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι. Έπειτα ρίχνουμε και τον μπακαλιάρο και τον φέρνουμε βόλτα 2-3΄της ώρας.
Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την ντομάτα προσθέτοντας και το ζωμό για να βράσουν.
Ρίχνουμε και την πορτοκαλόφλουδα για να δώσει άρωμα μόνον για 2-3 λεπτά και μετά την πετάω.
Ρίχνουμε και τα μυρωδικά και το πιπέρι.
Ρίχνουμε και το ρύζι.
Περιμένουμε όλα τα υλικά να πιούνε το ζουμί τους όχι όμως και να στεγνώσουν.
Αν ο μπακαλιάρος δεν έχει ξαλμυρίσει καλά τότε δεν χρειάζεται αλάτι καθόλου η γέμιση.
Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει.
Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου.
Χωρίζουμε το σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Λαδώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο και απλώστε το έτσι που να καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού.
Αδειάστε πάνω τη γέμιση και στρώστε την ομοιόμορφα. Προσοχή να μην πέσει εδώ το ρύζι κι εκεί ο μπακαλιάρος.
Ανοίγουμε το άλλο φύλλο ίσια ίσια όσο η επιφάνεια της πίτας, απλώστε το από πάνω και γυρίστε τις άκρες γύρω γύρω για να κλείσει η πίτα.
Χαρακώστε την επιφάνεια με ένα μαχαιράκι, ραντίστε με λευκό κρασί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180β. γύρω στη μία ώρα ή μέχρι να γίνει το φύλλο χρυσορόδινο.

Ταξιδέψτε στην πανέμορφη Κεφαλονιά μαγειρεύοντας! Όμως μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της ως στο νησί για να δοκιμάσετε όλα τα πεντανόστιμα πιάτα της!

(Συνταγή από cookpad.com)

The post Μπακαλιαρόπιτα: Το Αποκριατικό πιάτο της Κεφαλονιάς appeared first on Passenger.

Σπιτικός χαλβάς με ταχίνι – Δείτε τη συνταγή

Ανακαλύψτε αυτή την υπέροχη συνταγή για ένα παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα!

Υλικά

Ζάχαρη 260 γρ.

10 γρ. γλυκόζη

450 γρ. ταχίνι

80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

1 βανίλια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και ξεκινάμε να ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν ετοιμάζουμε χαλβά με ταχίνι χρειάζεται προσοχή στα γραμμάρια των υλικών.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας.

Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δε σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Σε μία μπασίνα έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.

Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη ξεκινά το πιο σημαντικό βήμα. Φορώντας το ειδικό γάντι, προσθέτουμε με προσοχή (γιατί η καραμέλα είναι σε υψηλή θερμοκρασία) την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι.

Το μείγμα της καραμέλας το προσθέτουμε σταδιακά και όχι όλο με την πρώτη απόπειρα. Ρίχνουμε το μείγμα καραμέλας σε 2 διαδοχικές φάσεις, ανακατεύοντας συνεχώς.

Όταν έχουμε ολοκληρώσει την προσθήκη της καραμέλας στο μείγμα με το ταχίνι, ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν και όλα τα υλικά του χαλβά να ενωθούν και να «σφίξουν».

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και όταν τον σηκώνουμε τα υλικά του χαλβά με ταχίνι δεν σκορπίζονται. Πρέπει όλα τα υλικά να είναι ενωμένα και σε στερεή μορφή.

Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ ή σε οποιοδήποτε σκεύος της αρεσκείας μας. Σ΄ αυτό το στάδιο δίνουμε στο χαλβά το σχήμα που επιθυμούμε.

Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει στο σκεύος για 20-30 λεπτά. Ανάλογα πόσο «σφιχτός» θέλουμε να είναι ο χαλβάς, μπορούμε να τον αφήσουμε για περισσότερη ώρα. Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.

πηγή: magirevoikonomika

The post Σπιτικός χαλβάς με ταχίνι – Δείτε τη συνταγή appeared first on Passenger.

5 νόστιμες ψαρο-προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Για εσάς που δεν έχετε οργανώσει κάποια απόδραση από το κλεινόν άστυ για το τριήμερο, ετοιμάσαμε μία λίστα 5 μαγαζιά για να γιορτάσετε την Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακά και πάνω από όλα γευστικά! Όστρακα, ψαρικά, σαρακοστιανοί μεζέδες, λαγάνα και χαλβάς έχουν την τιμητική τους. Απολαύστε τα σε αγαπημένες ταβέρνες πλάι στο κύμα αλλά και στην πόλη και υποδεχθείτε με τον πιο απολαυστικό τρόπο τη Σαρακοστή.

Υπερωκεάνειον

Στην οδό Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, στον Πειραιά, το Υπερωκεάνειον σας περιμένει να σας ταξιδέψει στις θάλασσες των γεύσεων. Το μικρό και συνάμα γοητευτικό αυτό στέκι αποτελεί σταθερή αξία στην περιοχή για καλό φαγητό!

Φοβερή γαριδομακαρονάδα, χταποδάκι, αχνιστά μύδια, κουτσομούρα, λαβράκι μαρινάτο είναι μερικά από αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε στο Υπερωκεάνειον.

INFO

Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς

2104180030

Ρακί Μεζέ

Το παλιό, κοσμικό Καστελόριζο εδώ και κάποια χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε τσιπουράδικο και σας περιμένει στην Καλλιθέα γεμάτο ψαρο-εκπλήξεις!

Φρικασέ θαλασσινών, σαλιγκάρια της θάλασσας, μύδια, γαρίδες και καραβίδες, φρέσκια γόπα στα κάρβουνα, καλαμαράκια σκορδάτα θα αποζημιώσουν και τον πιο απαιτητικό ψαροφαγά.

INFO

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα

210 9429027

Απέραντο Γαλάζιο

Ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν τη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από το τραπέζι τους. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, πατάτες ολόφρεσκες, και πεντανόστιμα ψαράκια.

Το Απέραντο Γαλάζιο ή αλλιώς Ουζερί της Βάρκιζας θα το αναγνωρίσετε από τα μπλε τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα, και τις μυρωδιές που αναδίδει η κουζίνα.

INFO

Δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο της Βάρκιζας, 

210 9655951 

Ψαράκια και Θαλασσινά

Μια τεράστια ποικιλία από ολόφρεσκους, πεντανόστιμους ψαρομεζέδες θα γεμίσει το τραπέζι σας την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, ντομάτα & στακοβούτυρο , φιλετάκια πέρκας με κανταΐφι και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, το παριανό «λαδοβρόχι» με ξινομυζήθρα και φρέσκα μύδια πικάντικα με ντομάτα και ούζο.
INFO
Βάρκιζα, Λεωφ. Ποσειδώνος 14
210 9654138
Γλυφάδα, Κύπρου 60 
21 0898 3555
Κηφισιά, Ιλισίων 27
210 6203622
Χαλάνδρι, Κώστα Βάρναλη 5 
210 6855932

 

Μπαρμπουνάκι

Το μότο τους είναι “Ποιοτικό ψάρι για όλους”. Αν θέλετε μια αυθεντική και γευστική εμπειρία σε προσιτή τιμή, βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα, δείτε το μενού εδώ, και απολαύστε τις μοναδικές θαλασσινές γεύσεις που προτείνει ο Γιώργος Παπαϊωάννου.

INFO

Πατριάρχου Γρηγορίου & Πατριάρχου Ιωακείμ 2, Ν. Ερυθραία
210 8070 300

Λυκούργου 6 & Αγίας Βαρβάρας 66, Χαλάνδρι
210 6749 999

Χάρητος 39B, Κολωνάκι
210 7242 717

Πλατεία Μητροπόλεως 4
210 3247 700

Μ. Αλεξάνδρου 74, Νέα Σμύρνη
210 9359 500

Άγγελου Μεταξά 48, Γλυφάδα
210 9680 651

 

The post 5 νόστιμες ψαρο-προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα appeared first on Passenger.

Πόσο θα στοιχίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, το λεγόμενο σαρακοστιανό τραπέζι, ισχυρή ελληνική παράδοση, είναι γεμάτο με νηστίσιμα καλούδια με πρωταγωνιστές σίγουρα τη λαγάνα και τον ταραμά. Με εξαίρεση τα θαλασσινά που πλέον είναι συνηθισμένα στο σαρακοστιανό τραπέζι, θα λέγαμε ότι τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα είναι μάλλον “ταπεινά”, όπως οι ελιές, τα τουρσιά, τα φασόλια, ο χαλβάς κοκ αλλά οι τιμές τους πλέον δε συνάδουν με αυτό τον χαρακτηρισμό. Είδη πολυτελείας λοιπόν για φέτος τα σαρακοστιανά με τη σκυτάλη να κρατάει φυσικά η λαγάνα και ο ταραμάς, τα οποία σημειώνουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι έως και 110% ακριβότερα! Οι καταναλωτές βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για συγκρίσεις τιμών.

«Φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι. Στα ύψη η λαγάνα και ο ταραμάς.

Η εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος” έκανε το σχετικό ρεπορτάζ. Τι λένε στην εκπομπή ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος και ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας. Δείτε το απόσπασμα:

Έρευνα Αγοράς

“Πετάει” και το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος με τις τιμές σε θαλασσινά, λαγάνες και άλλα σαρακοστιανά να έχουν πάρει την ανηφόρα. Τα νηστίσιμα πωλούνται έως και 110% ακριβότερα από πέρσι και γι αυτό οι καταναλωτές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμους σύγκρισης τιμών. Σήμερα μπήκε σε εφαρμογή το καλάθι της Σαρακοστής με στόχο να ρίξει τις τιμές. Το OPEN αναζήτησε τις φτηνότερες τιμές σε Βαρβάκειο, σούπερ μάρκετ και συνοικιακά ιχθυοπωλεία και όπως φαίνεται οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν “βαθιά το χέρι στην τσέπη”

Ενδεικτικά: Στη Βαρβάκειο το χταπόδι κοστίζει ως 15€ το κιλό ενώ στο σούπερ μάρκετ το κατεψυγμένο χταπόδι από 15,7€ μέχρι 16,3€. Στη Βαρβάκειο τις γαρίδες θα τις βρείτε περίπου στα 12€ ενώ η τιμή στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία είναι πολύ μεγαλύτερη και στα σούπερ μάρκετ διπλάσια. Μεγάλη αύξηση που φτάνει στο 110% σε σχέση με πέρυσι σημειώνουν οι σαρακοστιανές σαλάτες. Ο ταραμάς που το 2023 στοίχιζε 1,10€ τώρα θα τον βρείτε από 1,8 μέχρι 3,79€! Αντίστοιχα και η μελιτζανοσαλάτα από 2,18€ τώρα κάνει 3,68€! Από την άλλη, ο καθιερωμένος χαλβάς επίσης καταγράφει μεγάλη αύξηση καθώς ενδεικτικά μια συσκευασία 400 γραμμαρίων χαλβάς με αμύγδαλο το 2023 κόστιζε 2,80€ και τώρα από 3,70 μέχρι 4,50€ ενώ αντίστοιχα μια ίδια συσκευασία (400γραμ.) αλλά με κακάο, από 2,36€ που ήταν πέρυσι τώρα φτάνει στα 3,85.

Αύξηση όμως σημειώνει και ο πρωταγωνιστής της ημέρας που δεν λείπει από κανένα τραπέζι, η λαγάνα. Το 2023 ήταν στα 2,80€ μέχρι 3€ ενώ φέτος αναμένεται μια αύξηση περίπου 1€ καθώς θα πωλείται από 3,70€ μέχρι 4,50€.

Δείτε τα ρεπορτάζ:

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα / αγορές την Καθαρά Δευτέρα

Υπάρχουν αναφορές ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενδεχομένως να ανοίξουν για λίγες ώρες και την Καθαρά Δευτέρα 2024, προκειμένου να διευκολύνουν τους καταναλωτές για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Προς το παρόν, επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Όμως, τα Lidl δεν αποκλείεται να κάνουν την πρώτη κίνηση, δεδομένου ότι ήδη έχουν διευρύνει το ωράριό τους, αλλά και έχουν ανακοινώσει ότι σε ορισμένες περιοχές θα ανοίγουν κάθε Κυριακή αλλά και αργία.
Από εκεί και πέρα, αναζητώντας τις ανακοινώσεις των σούπερ μάρκετ, διαπιστώνεται, ότι πέρσι το Market In είχε λειτουργήσει κανονικά -για λιγότερες ώρες- την περσινή Καθαρά Δευτέρα. Ειδικότερα, είχε ανακοινωθεί ότι πολλά καταστήματα ήταν ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα από τις 08:00 μέχρι τις 13:30. Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετά καταστήματα στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΑΒ Βασιλόπουλος πάντως έχει ανακοινώσει ότι θα είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ του την Καθαρά Δευτέρα 2024, με εξαίρεση δύο καταστήματα: Στην Σαντορίνη και στο Αεροδρόμιο.

Ο Σκλαβενίτης επίσης δεν θα λειτουργήσει.

Τι ισχύει με ανοιχτά μαγαζιά την Καθαρά Δευτέρα 2024

Τα εμπορικά καταστήματα δεν θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα.

Ανοιχτά θα είναι μεταξύ άλλων:

  • Αρτοποιεία
  • Οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής
  • ιχθυοπωλεία
  • Ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα

Τι ισχύει με τις αγορές
Η Βαρβάκειος αγορά θα λειτουργήσει από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι αργά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, η αγορά του Ρέντη θα είναι ανοιχτή από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Δείτε επίσης

The post Πόσο θα στοιχίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι appeared first on Travelstyle.

Η ΠΟΕΣΕ στην FOOD EXPO: Γνωριμία με 50.000 προϊόντα και εμπορικές συμφωνίες με hosted buyers από 80 χώρες

food-expo

Η ΠΟΕΣΕ συμμετείχε με περίπτερο στο εκθεσιακό γεγονός του κλάδου Τροφίμων και Ποτών, την Food Expo 2024, η οποία για 10η συνεχή χρονιά και με επιτυχία υποδέχθηκε χιλιάδες επαγγελματίες της οργανωμένης λιανικής και του χονδρεμπορίου, της φιλοξενίας και της μαζικής εστίασης, με στόχο αφενός μεν τη γνωριμία με 50.000 προϊόντα, αλλά και το κλείσιμο εμπορικών deals το διάστημα Σάββατο 9, Κυριακή 10 και Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Στην έκθεση συμμετείχαν 1.300 Έλληνες και ξένοι εκθέτες, με παραδοσιακά προϊόντα μοναδικής γεύσης και ποιότητας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με καινοτόμα προϊόντα που ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, με προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής διατροφικής αξίας που καλύπτουν κάθε διατροφική ανάγκη, με προϊόντα gourmet και delicatessen που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, με γαστρονομικές εκδηλώσεις, ομιλίες, workshops και γευσιγνωσία.

Στο επίκεντρο της έκθεσης ήταν οι χιλιάδες εμπορικές συμφωνίες που κλείστηκαν για πολλά ελληνικά προϊόντα που πλέον ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο και η δικτύωση ξένων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Το άρθρο Η ΠΟΕΣΕ στην FOOD EXPO: Γνωριμία με 50.000 προϊόντα και εμπορικές συμφωνίες με hosted buyers από 80 χώρες εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

Σπετζοφάι… και φύγαμε για Πήλιο

Σπετζοφάι ίσον Πήλιο και Πήλιο ίσον σπετζοφάι. Δείτε τη λαχταριστή συνταγή που θα σας ταξιδέψει.

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό φρέσκα λουκάνικα από βοδινό ή χοιρινό κρέας
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ντομάτες Σαντορίνης
4 μεγάλες πράσινες πιπεριές, χωρίς το κοτσάνι και τους σπόρους
3 ψητές πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες
¼ φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τα λουκάνικα, ένα-ένα κομμάτι. Τα κόβουμε σε στρογγυλές ή οβάλ φέτες του 1.3 εκ. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε τα λουκάνικα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν εσωτερικά.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 12 λεπτά.
Στο μεταξύ, κόβουμε τις πράσινες πιπεριές σε λωρίδες, πλάτους 2.5 εκ. Κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες πλάτους 2.5 εκ. και μετά στη μέση κατά μήκος ώστε να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τις πράσινες πιπεριές. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τις πράσινες πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να «κρατάνε» λίγο.

Προσθέτουμε τις κόκκινες πιπεριές και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Προσθέτουμε το λουκάνικο πάλι στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το ξύδι, τη ρίγανη και τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 12 με 15 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε ατομικά πιάτα. Συνοδεύουμε προαιρετικά με λίγη φέτα στο πλάι.

The post Σπετζοφάι… και φύγαμε για Πήλιο appeared first on Passenger.

Πώς το Καζακστάν έγινε το ανερχόμενο αστέρι στον γαστρονομικό χάρτη της Κεντρικής Ασίας

Είναι το Καζακστάν ο επόμενος μεγάλος γαστρονομικός προορισμός της Κεντρικής Ασίας;

Plov, Beshbarmak και νέα νομαδική κουζίνα: Η γαστρονομική σκηνή του Καζακστάν απολαμβάνει μια στιγμή με την «Neo Nomad cuisine» να παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας.

Παραδοσιακά, ένας ανεξερεύνητος προορισμός για διεθνείς ταξιδιώτες, το Καζακστάν προσφέρει στους περιπετειώδεις επισκέπτες άφθονο πολιτισμό, χιονισμένα βουνά και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Συνορεύοντας με τη Ρωσία στα βόρεια, την Κίνα στα ανατολικά και το Κιργιστάν στο νότο, η πολιτιστική της κληρονομιά είναι τόσο διαφορετική όσο και η γεωγραφία του. Οι επιρροές από τις νομαδικές παραδόσεις, τον ισλαμικό πολιτισμό και την ιστορία της σοβιετικής εποχής έχουν βοηθήσει στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Νουρ-Σουλτάν (παλαιότερα γνωστή ως Αστάνα), συμβολίζει τις φιλοδοξίες και τη σύγχρονη ανάπτυξη του Καζακστάν. Με τον φουτουριστικό ορίζοντα, τους αστραφτερούς ουρανοξύστες και την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, η Νουρ-Σουλτάν αποτελεί απόδειξη της ανάδειξης του Καζακστάν σε περιφερειακή οικονομική δύναμη.

Η παράδοση εξακολουθεί να είναι ουσιαστικό μέρος της χώρας και ο λαός του Καζακστάν, γνωστός για τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του, υπερηφανεύεται για τη νομαδική του κληρονομιά. Αντικατοπτρίζεται στα έθιμά τους και στην εξελισσόμενη κουζίνα τους.

Αυτή η χώρα έχει μια ανερχόμενη γαστρονομική σκηνή εμπλουτισμένη από τις νομαδικές παραδόσεις της. Εδώ, η κληρονομιά του Silk Road συνδυάζεται με καινοτόμες, μοντέρνες ανατροπές. Τα πιάτα αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακά, νομαδικά φαγητά που τρώγονται από φυλές που περιφέρονται στο σκληρό περιβάλλον των στεπών. Αυτή η κουζίνα αποτελείται από καιρό από βασικά προϊόντα όπως κρέας, ζύμη και κρεμμύδι, αλλά τώρα εξελίσσεται σιγά σιγά και εκσυγχρονίζεται διατηρώντας τα αυθεντικά στοιχεία του Καζακστάν.

Παραδοσιακά καζακικά πιάτα: Beshparmak, Manty, Baursak
Παραδοσιακά καζακικά πιάτα: Beshparmak, Manty, Baursak

Έχει το Καζακστάν την «πιο υποτιμημένη κουζίνα στον κόσμο»;

«Μάλλον είμαι πεπεισμένος ότι το Καζακστάν είναι η πιο υποτιμημένη κουζίνα στον κόσμο», λέει ο Kairat Sadvakassov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Καζακικού Τουρισμού.

Εκτός της χώρας, τα πιάτα και οι σπεσιαλιτέ του Καζακστάν πρέπει ακόμα να ανακαλυφθούν στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Σύμφωνα με τον Sadvakassov, η έλλειψη μετανάστευσης και η ρωσική κατοχή εμπόδισαν την εξάπλωση και την εξέλιξή της καθώς το επίκεντρο ήταν στη «συντήρηση του δικού μας πολιτισμού».

«Μας έμεινε πραγματικά παραδοσιακό φαγητό, το οποίο ήταν, πιθανότατα, στο επίπεδο αυτού που έτρωγαν οι πρόγονοί μας πριν από εκατοντάδες χρόνια… πολλές πρωτεΐνες, πολύ κρέας», προσθέτει ο Sadvakassov.

Παρά μια περίοδο στασιμότητας, η κουζίνα του Καζακστάν αυτή τη στιγμή κάνει προσπάθειες να αναβιώσει τα πιάτα προσθέτοντας μια μοντέρνα πινελιά.

Γνωστή ως «Neo Nomad cuisine», αυτή η σύγχρονη επανερμηνεία παραδοσιακών πιάτων γιορτάζει τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας, ενώ αγκαλιάζει τις σύγχρονες τεχνικές και τις μοναδικές γεύσεις.

Οι σεφ του Neo Nomad αντλούν έμπνευση από τοπικά υλικά και παραδόσεις, εμποτίζοντας κλασικά πιάτα με καινοτόμες ανατροπές και δημιουργικές παρουσιάσεις.

Τα εστιατόρια του Καζακστάν λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση

Αυτή η νέα εστίαση στην αναπτυσσόμενη γαστρονομική σκηνή του Καζακστάν αρχίζει να κερδίζει διεθνή αναγνώριση. Οι New York Times συμπεριέλαβαν πρόσφατα το Almaty -η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Καζακστάν και πρώην πρωτεύσουσα- στη διάσημη λίστα «52 Places to Go in 2024».

Ο συγγραφέας και φωτογράφος Craig Mod σημειώνει ότι η ποικίλη γαστρονομική σκηνή του Αλμάτι υπογραμμίζει την κατάστασή του ως πολιτιστικού κόμβου. Η Mod γράφει ότι η νεονομαδική κουζίνα, που επικεντρώνεται στο αλεύρι, το νερό και το κρέας, βρίσκεται στο επίκεντρο σε υπερσύγχρονα μαγαζιά όπως το Auyl και το Tör.

«Στο Lanzhou Noodle προσφέρεται κουζίνα από τη βορειοδυτική Κίνα και υπέροχος καφές στο Sensilyo Coffee ή στο JumpinGoat. – και Δοκιμάστε την PlatformA, μια μεγάλη αίθουσα φαγητού που άνοιξε πρόσφατα μέσα σε ένα Σοβιετικό Μοντερνιστικό κτίριο», προσθέτει ο Μοντ.

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, μπορείτε να επισκεφθείτε το διάσημο εστιατόριο Qazaq Gourmet, που έχει αναγνωριστεί στη λίστα «50 Best Discovery List».

«Αυτή η εκδήλωση σηματοδοτεί μια σημαντική αναγνώριση της εθνικής κουζίνας του Καζακστάν και της γαστρονομικής βιομηχανίας του Καζακστάν στην παγκόσμια σκηνή», λέει ο Sadvakassov.

Αυτή η διάκριση εδραιώνει τη θέση του Αλμάτι ως ασπίδας της ακμάζουσας τουριστικής σκηνής του Καζακστάν, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια πλούσια, πολυεπίπεδη εμπειρία με συναρπαστικές γαστρονομικές καινοτομίες.

Πέντε πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε από το Καζακστάν

Είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τη γαστρονομική σκηνή του Καζακστάν; Εδώ είναι τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε αν επισκεφτείτε αυτό το στολίδι της Κεντρικής Ασίας ή αν τα βρείτε αλλού.

Beshbarmak: Μια γαστρονομική εικόνα νομαδικής κληρονομιάς
Το Beshbarmak μεταφράζεται σε “πέντε δάχτυλα” στα Καζακικά επειδή οι νομάδες τρώνε παραδοσιακά αυτό το πιάτο με τα χέρια τους. Είναι ένα χορταστικό και χορταστικό γεύμα που ενσαρκώνει τη νομαδική κληρονομιά, την ανθεκτικότητα και το σεβασμό της χώρας για την κτηνοτροφία.

Το Beshbarmak διαθέτει συνήθως τρυφερά κομμάτια βρασμένου κρέατος, παραδοσιακά κρέας αρνιού ή αλόγου, που σερβίρονται πάνω από φαρδιά noodles. Το πιάτο συνοδεύεται συχνά από λεπτές φέτες κρεμμυδιών και γευστικό ζωμό, καθιστώντας το μια χορταστική επιλογή.

Παραδοσιακή εθνική καζακική κουζίνα – beshbarmak


Plov: Μια σύντηξη ρυζιού και μπαχαρικών
Το Plov, γνωστό και ως πιλάφι, είναι ένα αγαπημένο εθνικό πιάτο που αντανακλά την πολυπολιτισμική κληρονομιά και τη γαστρονομική ποικιλομορφία του Καζακστάν.

Αυτό το αρωματικό πιάτο με ρύζι μαγειρεύεται με τρυφερό κρέας, συχνά αρνί ή βοδινό, και αρωματικά μπαχαρικά, όπως κύμινο, κόλιανδρο και σκόρδο. Τα καρότα, τα κρεμμύδια και μερικές φορές τα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουν γεύση και πολυπλοκότητα στο πιάτο. Το Plov είναι βασικό πιάτο σε γάμους, γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπου συμβολίζει την αφθονία, την ευημερία και τις χαρές του κοινόχρηστου δείπνου.

Plov - Ουζμπεκικό παραδοσιακό πιάτο
Plov

Manty: Αλμυρά ζυμαρικά
Τα manty dumplings είναι ένα δημοφιλές street food και comfort food στο Καζακστάν.

Αυτά τα μεγάλα ζυμαρικά συνήθως γεμίζονται με κιμά αρνιού ή μοσχάρι, κρεμμύδια και αρωματικά μπαχαρικά και στη συνέχεια μαγειρεύονται στον ατμό.

Η ζύμη είναι πηχτή και χορταστική, δημιουργώντας το τέλειο δοχείο για την τρυφερή γέμιση κρέατος. Τα ζυμαρικά σερβίρονται συχνά με μια ξινή κρέμα ή μια πικάντικη σάλτσα με βάση την ντομάτα, προσθέτοντας μια έντονη αντίθεση στην πλούσια και αλμυρή γέμιση.

Manty - Παραδοσιακό πιάτο των λαών της Κεντρικής Ασίας
Manty – Παραδοσιακό πιάτο των λαών της Κεντρικής Ασίας

Shashlik: Ψητές απολαύσεις κατευθείαν από το μπάρμπεκιου
Το shashlik, το σουβλάκι και το ψητό κρέας, είναι ένα αγαπημένο πιάτο στο Καζακστάν – ειδικά το καλοκαίρι που οι υπαίθριες συγκεντρώσεις και τα μπάρμπεκιου είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι μαριναρισμένοι κύβοι αρνιού, μοσχάρι ή κοτόπουλου περνούν σε σουβλάκια και στη συνέχεια ψήνονται στη σχάρα σε ανοιχτή φωτιά μέχρι να γίνουν τρυφερά και ζουμερά. Η μαρινάδα, συνήθως ένα μείγμα από ξύδι, κρεμμύδια και μπαχαρικά, εμποτίζει το κρέας με έντονες και ζωηρές γεύσεις, ενώ το καπνιστό κάρβουνο από τη σχάρα προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα. Το shashlik σερβίρεται συχνά με ψωμί, ψητά λαχανικά και μια πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού.

Shish kebab ή shashlik, ψητά σουβλάκια,, παραδοσιακό γεωργιανό πιάτο
Shish kebab ή shashlik

Baursak: Μια γλυκιά και αλμυρή απόλαυση
Το Baursak, μικρές μπάλες τηγανητής ζύμης, είναι ένα παραδοσιακό καζακικό σνακ που απολαμβάνετε όλη την ημέρα.

Αυτά τα χρυσοκαφέ ψήγματα είναι τραγανά εξωτερικά και απαλά και αφράτα εσωτερικά. Η γλυκύτητα τους συνδυάζεται τέλεια με αλμυρά πιάτα. Το Baursak σερβίρεται συχνά με τσάι ή ως συνοδευτικό για κύρια γεύματα. Παρέχει μια ικανοποιητική τραγανή και εκρηκτική γεύση για …τους τολμηρούς.

Baursak μικρές μπάλες τηγανητής ζύμης

Δείτε επίσης

The post Πώς το Καζακστάν έγινε το ανερχόμενο αστέρι στον γαστρονομικό χάρτη της Κεντρικής Ασίας appeared first on Travelstyle.

Θρακιώτικος καβουρμάς: Ο μύθος πίσω από τον γευστικό μεζέ

Ο καβουρμάς είναι το γευστικό καμάρι της Θράκης, είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό σκεύασμα που το συναντάμε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και με πολλές παραλλαγές, αλλά και ως συνοδευτικό για το τσίπουρο.

Τρώγεται και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, και ο απλούστερος είναι ζεστός, για ν’ απελευθερώσει τα αρώματά του. Ονειρεμένο είναι και στο τηγάνι, με αυγά μάτια ή ομελέτα και μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές, αλλά και τραχανάτο για μία αλλιώτικη γευστική απόλαυση.

Ο μύθος για τον Θρακιώτικο καβούρμα:

Ο μύθος λέει ότι εκείνα τα χρόνια ζούσε μια πολύ φτωχή οικογένεια σε ένα χωριό της Θράκης. Ο πατέρας της οικογενείας ήταν βαριά άρρωστος και δεν μπορούσε να εργαστεί, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης για αυτούς να γίνονται ακόμα πιο άσχημες. Το υπόλοιπο χωριό γνώριζε την κατάσταση τους και τους βοηθούσε, έτσι λοιπόν όποιος έσφαζε ένα ζώο για να φάει η οικογένεια του φρόντιζε να πάει και ένα κομμάτι σε αυτήν την οικογένεια. Έξω από το σπίτι τους υπήρχε ένα καζάνι με νερό που έβραζε και πετούσαν εκεί τα κομμάτια που τους πήγαινε το χωριό. Ο πατέρας ήταν υπεύθυνος να κρατεί την φωτιά αναμμένη, ήταν άλλωστε το μόνο που μπορούσε να κάνει. Όταν η οικογένεια χρειαζόταν φαΐ πήγαιναν στο καζάνι έπαιρναν ένα κομμάτι κρέας και τρώγανε. Το καζάνι είχε μέσα διάφορα κρέατα, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο ότι έσφαζε ο καθένας δηλαδή.Οι μέρες περνούσαν έτσι για αυτούς ώσπου έναν βαρύ χειμώνα η κάρδια του πατερά τον πρόδωσε και …. η φωτιά έσβησε. Το καζάνι σταμάτησε να βράζει και πάγωσε όπως ήτανε. Μετά την κηδεία του όταν η οικογένεια χρειάστηκε φαΐ αναγκαστικά έφαγε από το παγωμένο βραστό μείγμα των κρεάτων που είχε μείνει. Από στόμα σε στόμα αυτό διαδόθηκε και άρχησαν πλέον να φτιάχνουν καβουρμά όλοι και έφτασε να τον έχουμε και μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζω εάν αυτή η ιστορία είναι αληθινή η όχι αλλά δεν το θεωρώ και απίθανο αναλογιζόμενος τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στα χωριά εκείνα.

Μία διαφορετική συνταγή και εύκολη για να απογειωθεί ο καβουρμάς είναι με ταλιολίνι:

Υλικά:

  • 500 γραμ. ταλιολίνι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 250 γραμ. καβουρμά ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον καβουρμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10΄. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα βράζουμε για 1΄-2΄ σε δυνατή φωτιά.

Αν είναι στεγνά, προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη μυζήθρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή: Argiro.gr

The post Θρακιώτικος καβουρμάς: Ο μύθος πίσω από τον γευστικό μεζέ appeared first on Passenger.

3 ελληνικοί καφέδες στη λίστα με τους καλύτερους του κόσμου – Ξεπέρασαν τον ιταλικό espresso!

Μια αξιοσημείωτη -και αναπάντεχη θα προσθέταμε- διάκριση ήρθε για τη χώρα μας από την παγκόσμια πλατφόρμα φαγητού και ποτού tasteatlas, η οποία ξεχώρισε τους καλύτερους καφέδες του κόσμου και 3 από αυτούς είναι ελληνικοί!

Οι καλύτεροι καφέδες στον κόσμο είναι… made in Greece!

Αν μέχρι στιγμής πιστεύατε ότι τους Ιταλούς στον καφέ δεν τους πιάνει κανείς… κάνετε λάθος! Το tasteatlas έρχεται να το διαψεύσει αυτό δημοσιεύοντας την λίστα με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο και σε αυτήν ανήκουν 3 ελληνικοί!

Οι αγαπημένοι μας, freddo espresso και freddo cappuccino και ο κλασικός και διαχρονικός φραπές της Ελλάδας, φιγουράρουν στην λίστα με τους καλύτερους καφέδες παγκοσμίως της Taste Atlas!
Μάλιστα ο freddo espresso βρέθηκε τρίτος παγκοσμίως και την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο freddo cappuccino! Από το τσαρτ με τις καλύτερες βαθμολογίες δεν θα μπορούσε να λείπει ο κλασικός φραπές, ο οποίος καταλαμβάνει την ένατη θέση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο εσπρέσο που είναι ιταλικός καφές βρέθηκε στην όγδοη θέση και ο original καπουτσίνο στην έκτη αφού η ελληνική “πατέντα” να σερβίρονται κρύοι απ’ότι φαίνεται κέρδισε το κοινό!

Για την ιστορία, την πρώτη θέση κατέλαβε ο καφές της Κούβας και τη δεύτερη ο καφές φίλτρου της Ινδίας. Η κατεξοχήν χώρα του καφέ, η Ιταλία, και πατρίδα του espresso, δεν εμφανίστηκε παρά στην 6η θέση με τον καπουτσίνο.

Δείτε επίσης

The post 3 ελληνικοί καφέδες στη λίστα με τους καλύτερους του κόσμου – Ξεπέρασαν τον ιταλικό espresso! appeared first on Travelstyle.

Τσικνοπέμπτη: 10 μαγαζιά στην Αθήνα για καλό κρέας – Αρνίσια παϊδάκια, προβατίνα και ότι άλλο «επιβάλλει» η μέρα!

Τσικνοπέμπτη και το επιβάλλει η μέρα! Ψητό κρέας έχει το μενού σήμερα, είτε ψήσουμε σπίτι, είτε πάρουμε delivery είτε πάμε σε ταβέρνα. Κάτι λοιπόν η μέρα, κάτι αν είστε καλοφαγάδες και λάτρεις του κρέατος, σίγουρα τα αρνίσια παϊδάκια και όλα τα παρεμφερή έχουν την τιμητική τους! Τι να πει άλλωστε κάποιος για τα ­παϊδάκια; Αυτονόητα δυνατό χαρτί στο “οπλοστάσιο” της σχάρας, από τις εμβληματικές ελληνικές γεύσεις, είναι κανονικό κρεατοφαγικό δόγμα!

Εδώ λοιπόν συγκεντρώσαμε 10 μαγαζιά της Αθήνας που σερβίρουν εξαιρετικό ψητό κρέας αν ψάχνετε τον κατάλληλο προορισμό για σήμερα και όχι μόνο! Και επειδή τελευταία στιγμή τώρα…μπορεί να μην βρείτε τραπέζι ή να έχετε κάνει ήδη τα πλάνα σας, κρατήστε τα στα υπόψη για επίσκεψη σε κάθε ευκαιρία!

Πάμε λοιπόν να σας ανοίξουμε την όρεξη!

1.ΡΕΜΟΥΤΣΙΚΟ (ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)

Ο Κώστας Δήμας μετέτρεψε από ανάγκη το 1982 το πατρικό του σπίτι με τους στάβλους στη Δάφνη σε ταβέρνα, η οποία με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Μπαίνοντας, φάτσα-κάρτα στην πόρτα, το ψυγείο με τα κρέατα και τα αραδιασμένα παϊδάκια σού δίνει το μήνυμα. Τα αρνίσια είναι πολύ περιποιημένα και τραγανά. Της προβατίνας ακόμη καλύτερα, με το σωστό ψήσιμο και το γευστικότατο κρέας τους.

2.Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (ΚΑΛΥΒΙΑ)

Ξεκίνησε σαν «Βλαχοπούλα» τη δεκαετία του ’60 από τον κτηνοτρόφο Αθανάσιο Ράπτη και μετονομάστηκε σε «Χριστόφορος» όταν ανέλαβε τα ηνία ο γιος του. Από τις πιο παλιές και διάσημες ταβέρνες των Καλυβιών, έχει εξελιχτεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα τεράστιο μαγαζί που το καλοκαίρι καθίζει χίλια και πλέον άτομα. Το παϊδάκι της προβατίνας του μεταξωτό και άψογα ψημένο και τα αρνίσια παϊδάκια του τραγανά και ζουμερά. Τα κρέατα έρχονται κυρίως από τη Μυτιλήνη και άλλα νησιά.

3.ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ (ΚΑΛΥΒΙΑ)

Έτσι το βάφτισαν το ’91 που το άνοιξαν ο Ανδρέας Κόλλιας­ και ο Κώστας Καρακασίλης, από τον τριγωνικό κόμβο που υπήρχε παλιότερα μπροστά στο μαγαζί. Ο Καρακασίλης είχε μεγάλη ιστορία πίσω του ως χασάπης προτού συνεταιριστεί με τον Κόλλια στο «Τρίγωνο». Το παϊδάκι του καθαρό, ωραία ψημένο. Το παϊδάκι προβατίνας θυμίζει κόκκινο κρέας! Τα αρνιά και τα κατσίκια έρχονται από τη Μυτιλήνη και τα μοσχάρια από τη Θράκη.

4.Ο ΣΠΑΝΟΣ (ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ)

Από το 1981 ο «Σπανός» είναι γνωστός σε ολόκληρη την Αθήνα για δύο εδέσματα: τα παϊδάκια και τα σαλιγκάρια. Τα βρίσκεις ακόμη απαράλλαχτα σε ποιότητα και νοστιμιά στην ησυχία ενός συνοικιακού δρόμου στα Πατήσια: τα παϊδάκια είναι λεπτοκομμένα και λαχταριστά (το κρέας το προμηθεύονται από τη Βορειοδυτική Ελλάδα), ενώ τα σαλιγκάρια είναι βουτηγμένα σε μια γλυκιά κόκκινη σάλτσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια για να μη βγαίνει στεγνό, ενώ η κ. Γεωργία, κρατώντας μυστικές τις συνταγές της, φτιάχνει φοβερή τυροκαυτερή, αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες, τυροπιτάκια με πολύ πλούσια γέμιση και λευκαδίτικη λαδόπιτα. Η απλή, φωτεινή­ αυλή με το νησιωτικό δάπεδο προσφέρεται για παρεΐστικη χαλάρωση, ενώ η χειμωνιάτικη σάλα είναι διακοσμημένη με αυθεντικά λαογραφικά αντικείμενα.

5.ΠΙΠΙΝΙΟΣ (ΣΤΑΜΑΤΑ)

Θεαματική υποδοχή κάθε Πέμπτη με μια λαχταριστή προβατίνα στη σούβλα στην αυλή (εδώ το βράδυ θέλεις ζακέτα ακόμα και αν η Αθήνα …καίγεται). Όλες τις ημέρες, δίπλα στα διάσημα λεπτοκομμένα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος –το κρέας έρχεται από Αγρίνιο και Αμφιλοχία–, κοκορέτσι, μπιφτέκι και τα υπόλοιπα κλασικά στα κάρβουνα, γάστρες με κατσικάκι ή αρνί και πατάτες πραγματικό λουκούμι. Όσο για τα ορεκτικά, τυρόπιτα Πινινιός στο τηγάνι, δυνατό χειροποίητο τζατζίκι, νόστιμα κολοκυθάκια και καλό κρασί από τα αμπέλια τους στον Μαραθώνα. Κεράσματα στο τέλος με γιαούρτι και μέλι ή παγωτό με φρούτα. Από το 1992 ο Παναγιώτης και ο Θοδωρής Τσούκας γράφουν σταθερά value for money ιστορία αυθεντικής, έντιμης κρεατοφαγίας.

6.ΤΟ ΤΖΑΚΙ (ΠΟΛΥΔEΝΔΡΙ)

Στην πλατεία του χωριού, με δροσερή αυλή έξω, ζωγραφιές από το αναγνωστικό «Τα καλά παιδιά» στη σάλα με τα μωσαϊκά και σέρβις-εξπρές. Τεράστιες μερίδες, ωραίο ελαιόλαδο στα χόρτα, υπέροχη φέτα που μοσχοβολάει και βουνά από χειροποίητες πατάτες. Τρυφερά αρνίσια παϊδάκια αλλά και προβατίνας, ωραίο λουκάνικο, καλό φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες αλλά και –η έκπληξη– μια τέλεια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα θεόρατη, πεντανόστιμη και άψογα ψημένη! Μηδέν επιδόρπια – από το 1975 που άνοιξε υπηρετεί τη hardcore κρεατοφαγία και μόνο.

7.ΑΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΙΙ (ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ)

Ίδιο ύφος με την πρώτη ξακουστή ταβέρνα που έφτια­ξε ο Παναγιώτης Καλομηνίδης στον Άγιο Μερκούριο, με έδρα από το 2009 στη Βαρυμπόμπη, μέσα στη δροσιά της δασωμένης ανατολικής πλευράς της Πάρνηθας, βλέπει από ψηλά «πιά­το» την Αθήνα – μέχρι τη θάλασσα. Εξαιρετικά τα παϊδάκια με ξεροψημένο λιπάκι και μια γερή μπουκιά νοστιμότατο κρεατάκι στην άκρη, πολύ μαλακή μοσχαρίσια γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα, ζουμερή συκωταριά στο τηγάνι και στιβαρή σπαλομπριζόλα από τον Γιώργο στην ψησταριά. Πολύ καλό τηγάνι στις υπέροχες πατάτες –σπιτικές– και τα κολοκυθάκια, δική τους ωραιότατη πικάντικη τυροκαυτερή αλλά και πιπεριές Φλωρίνης.

8.ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ (ΠΑΓΚΡΑΤΙ)

Στα διαλείμματα των διαβασμάτων οι φοιτητές πετάγονται στον «Γιώργο» για κολοκυθάκια με αβγολέμονο ή μακαρόνια με κοκκινιστό. Ο κ. Γιώργος έδωσε τη σκυτάλη στην κόρη του, η οποία επανέφερε το παλιό όνομα του χώρου, προτού αρχίσουν να τον δουλεύουν οικογενειακώς στις αρχές του ’90, αλλά δεν άλλαξε τα καλοφτιαγμένα μαγειρευτά, όπως και τη σχάρα που βγάζει παϊδάκια με μια χορταστική μπουκιά κρέατος, μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες σωστά ψημένες και καταπληκτικό συκώτι – τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις τοιχογραφίες του Doris.

9.TO ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ (ΘΗΣΕΙΟ)

Δεν είναι ένα. Είναι δύο, αμφότερα στον πεζόδρομο που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το στέκι του το ’81, στο κομμάτι που λέγεται Θεσσαλονίκης, και το ’92 επεκτάθηκε στη συνέχειά της, την Επταχάλκου. Πάντα­ οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο και την κόρη του Σπυριδούλα από τη μία, σε ένα κηπάκι ανάμεσα στον μικρό και τον μεγάλο Άγιο Αθανάσιο, και τον Χρόνη και τη Μαρία, τα άλλα του παιδιά, από την άλλη, στο πλακόστρωτο κάτω από τις ελιές, τις μουριές και τις κουτσουπιές, με τους σερβιτόρους να κάνουν… ντρίμπλες όταν διασταυρώνονται με ποδηλάτες και περιπατητές με σκύλους την ώρα που φέρνουν παϊδάκι ζουμερό, και τραγανό μπιφτέκι μυρωδάτο, σπιτικό, χειροποίητες πατάτες και χοντρόκοκκη φάβα.

10.ΓΙΔΙ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ)

Στο Γίδι, στη Μεταμόρφωση, η φωτιά ανάβει για να ψήσει το αρνάκι με μοναδική γεύση. Η αρωματική τσίκνα σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις. Εδώ, όλα αποπνέουν την αίσθηση της παράδοσης. Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης κρέατος εξαιρετικής ποιότητας από τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, λέει ότι «όλα τα μέρη του ζώου μπαίνουν στην πυρά, δεν θέλω τυποποιημένο κρέας». Με την πρώτη ματιά στο μενού, ανακαλύπτεις με χαρά ότι μπορείς να δοκιμάσεις όλες εκείνες τις νοστιμιές που απολάμβανες στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες παλιότερα. Στο Γίδι αξίζει να πας με φίλους γιατί πραγματικά θα απολαύσεις τα πιάτα του!

Πηγή: Athensmagazine.gr

Δείτε επίσης

The post Τσικνοπέμπτη: 10 μαγαζιά στην Αθήνα για καλό κρέας – Αρνίσια παϊδάκια, προβατίνα και ότι άλλο «επιβάλλει» η μέρα! appeared first on Travelstyle.

❌
❌