en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

WTTC: Τι εμποδίζει την επανεκκίνηση διεθνών ταξιδιών

Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών θα μπορούσε να καθυστερήσει σοβαρά χωρίς παγκόσμια αμοιβαία αναγνώριση όλων των εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19, λέει το World Travel & Tourism Council (WTTC).

Ο παγκόσμιος τουριστικός φορέας, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα ταξιδιών και τουρισμού, έχει εκδώσει την προειδοποίησή του μετά από ανησυχίες ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν την απομάκρυνσή τους στα σύνορα επειδή οι χώρες δεν έχουν κοινό κατάλογο διεθνώς αναγνωρισμένων και εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19.

Αυτό έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απόρριψη της εισόδου στη Μάλτα ορισμένων Βρετανών παραθεριστών, στους οποίους χορηγήθηκε η ινδική Covishield παρτίδα του εμβολίου Oxford / AstraZeneca, παρά το φάρμακο που ήταν χημικά πανομοιότυπο με το εμβόλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν αναφορές παραθεριστών που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην είσοδο, με κάποιους να εμποδίζονται ακόμη και από την επιβίβαση στις πτήσεις τους προς προορισμούς.

Η Virginia Messina, Ανώτερη Αντιπρόεδρος του WTTC, δήλωσε: «Η αμοιβαία αναγνώριση όλων των τύπων και παρτίδων εμβολίων είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω περιττές και καταστροφικές καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

«Η αποτυχία των χωρών να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο όλων των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων εμβολίων προκαλεί τεράστια ανησυχία για το WTTC. Γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα τα ταξίδια περιορίζονται, περισσότερες επιχειρήσεις ταξιδιού και τουρισμού που έχουν έλλειψη μετρητών αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση, ωθώντας τις όλο και περισσότερο στο χείλος της χρεοκοπίας.

«Μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό έχοντας μια πλήρως αναγνωρισμένη λίστα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων – και των παρτίδων εμβολίων – που θα πρέπει να είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα των διεθνών ταξιδιών και όχι η πόρτα για την πρόληψή του.

«Θα δώσει επίσης στους παραθεριστές και στους ταξιδιώτες την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να κάνουν κράτηση για ταξίδια, πτήσεις και κρουαζιέρες, με αυτοπεποίθηση στη γνώση ότι το πλήρως εμβολιασμένο καθεστώς τους θα αναγνωριστεί διεθνώς.»

Το WTTC πιστεύει ότι για άλλη μια φορά, η έλλειψη διεθνούς συντονισμού για την έγκριση ενός καταλόγου εγκεκριμένων εμβολίων, δημιουργεί ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

Αυτό συμβαίνει παρά τα περισσότερα εμβόλια που έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ή των αυστηρών ρυθμιστικών αρχών (SRA), όπως η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα προϊόντα φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η έκκληση για αμοιβαία αναγνώριση για όλα τα εμβόλια και τις παρτίδες εμβολίων αποτελεί μέρος των τεσσάρων νέων κατευθυντήριων γραμμών του WTTC που στοχεύουν στην επανέναρξη της διεθνούς κινητικότητας με ασφάλεια και τη διάσωση των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιβίωσης που εξαρτώνται από αυτόν τον τομέα, ενώ ξεκινά η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το WTTC λέει ότι η αποκατάσταση ασφαλών διεθνών ταξιδιών μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τις τέσσερις οδηγίες της.

Μέσω ενός συνδυασμού δοκιμών COVID-19, εμβολιασμού, ψηφιακών ταξιδιών υγείας και χρήσης πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας προσώπου, η ασφαλής διεθνής κινητικότητα μπορεί να συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα προς το ζην που εξαρτώνται από την τομέα και ξεκινώντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές του WTTC για την αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τη δημόσια υγεία περιλαμβάνουν:

Μειωμένα κατάλληλα πρωτόκολλα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης δοκιμών ή καραντίνας για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Παγκόσμια αναγνώριση για διεθνή ταξίδια όλων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί για χρήση και θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά από τον ΠΟΥ ή από τους αναγνωρισμένους από τον ΠΟΥ.
Μια προσέγγιση βάσει δεδομένων, βασισμένη στον κίνδυνο και μια διεθνώς εναρμονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας, η οποία είναι συνεπής μεταξύ των χωρών, εύκολη στην επικοινωνία και κατανοητή από τους ταξιδιώτες.
Παγκόσμια υιοθέτηση «ψηφιακών κωδικών υγείας» που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να αποκτήσουν και να επαληθεύσουν εύκολα την κατάσταση εμβολιασμού, το αρνητικό αποτέλεσμα της δοκιμής COVID ή τη φυσική ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη. Αυτά πρέπει να λειτουργούν με υφιστάμενα συστήματα ελέγχου των συνόρων και ταξιδιωτικών φορέων που είναι αποδεκτά από όλες τις χώρες. Η ψηφιακή επαλήθευση της κατάστασης COVID ενός ταξιδιώτη πριν από το ταξίδι θα αποφύγει μακρές και μη ασφαλείς ουρές σε κόμβους μεταφοράς και τερματικούς σταθμούς.
Συνεχής εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους τομείς του τομέα Travel & Tourism, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υιοθέτησης των Safe Travel Protocols και Safe Travel Stamp του WTTC, με τη συνεχιζόμενη χρήση μάσκας προσώπου σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους καθώς και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το WTTC υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή αυτών των αναλογικών και υπεύθυνων οδηγιών για τα ταξίδια τους επόμενους μήνες, καθώς πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν και οι μεγάλες ταξιδιωτικές αγορές αρχίζουν να ανοίγουν ξανά.

 

The post WTTC: Τι εμποδίζει την επανεκκίνηση διεθνών ταξιδιών appeared first on Tourism Today.