en +30 210 42 26 231 info@travelspot.gr

Σοβαρά προβλήματα για τους τουρίστες στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς μετά τους ουρές, που αναδείχθηκαν κατά μείζονα τρόπο στα βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον Προμαχώνα, παρατηρούνται θέματα με τα πιστοποιητικά εισόδου, που άλλα γίνονται δεκτά και άλλα όχι, με τις συχνές αλλαγές να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. “Κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις”, Σάββατο ξημερώματα βγαίνουν στο ΦΕΚ και Δευτέρα ξημερώματα ισχύουν. Και ισχύουν ΜΟΝΟ για μια εβδομάδα. Πως να κάνει κάποιος έτσι προγραμματισμό διακοπών;” αναφέρει σε δήλωσή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ κορυφαίος παράγοντας του Τουρισμού.

Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, που στηρίζεται ιδιαίτερα στον οδικό Τουρισμό των Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι και πέρυσι τον Ιούνιο, “ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα οχήματα στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Χιλιάδες τουρίστες από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τη Σερβία περιμένουν να περάσουν τα σύνορα για την Ελλάδα, με στόχο να ξεκινήσουν διακοπές στη χώρα μας. Σύμφωνα με το euronews, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ώρα”, όπως έγραφε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα, είναι η απαίτηση τα παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών, να έχουν αρνητικό PCR τεστ, που έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, που θα συνεχιστούν, εάν δεν αλλάξει κάτι. Πέρυσι τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών ήταν ελεύθερα να διασχίσουν τα σύνορα, και τώρα το όριο αυτό έχει μειωθεί στα πέντε χρόνια. Οι γονείς αφενός δεν θέλουν να εκθέσουν  μικρά παιδιά σε επεμβατικές μεθόδους δοκιμών, αφετέρου υπάρχει σημαντικό  κόστος, καθώς η δοκιμή κοστίζει 80 ευρώ ανά άτομο. Μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να πληρώσει 4×80 κατά την αναχώρηση και 4×80 κατά την επιστροφή, δηλαδή 640 € μόνο για δοκιμές, καθώς και την ταλαιπωρία…

Μάλιστα υπάρχουν και πάρα πολλά αρνητικά σχόλια στα social media.

adv

Επίσης αρκετοί συνοριακοί σταθμοί λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το γρήγορο τεστ αντιγόνου, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο, στα 20 €., και ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστών στρέφεται προς τη Βουλγαρία και την Κροατία, οι οποίες αναγνωρίζουν τα γρήγορα τεστ, όπως και προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, οι οποίοι δεν θέτουν όρους και την Τουρκία, η οποία δεν απαιτεί δοκιμές για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Και τέλος δεν επιτρέπεται καθόλου η είσοδος Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, είτε με PCR, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σερβία

Το σερβικό πρακτορείο Nikana, που διατηρεί και ελληνική ιστοσελίδα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Έχουμε άλλη μια δύσκολη χρονιά μπροστά μας. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι λιγότερο από 50% επιτυχημένη σε σύγκριση με το 2019 και αν κάποια πράγματα δεν αλλάξουν σύντομα, το ποσοστό θα είναι και χαμηλότερο, τουλάχιστον όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Το γεγονός είναι ότι αυτό που απειλεί τη σεζόν είναι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που πηγαίνουν απευθείας σε βάρος των τουριστών της Βόρειας Ελλάδας. Πρώτα απ ‘όλα, οι τουρίστες από τη Σερβία χρησιμοποιούν συχνότερα τα συνοριακά περάσματα στη Βόρεια Μακεδονία επειδή είναι ο γρηγορότερος και ο πιο γνωστός τρόπος για να επισκεφθούν θερινά θέρετρα στη βόρεια Ελλάδα. Από όλες τις συνοριακές διαβάσεις, μόνο μία άνοιξε πρόσφατα, με περιορισμένες ώρες εργασίας, από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Οι περισσότεροι Σέρβοι τουρίστες ξεκινάνε το ταξίδι το βράδυ για να αποφύγουν τη ζεστή κατά την ημέρα, λόγω των μικρών παιδιών, και τις ατέλειωτες ουρές στα σύνορα, αλλά τώρα τους αρνούνται μια τέτοια ευκαιρία για άγνωστους λόγους. Επειδή πολλοί δε θέλουν να ταλαιπωρούν τα παιδιά ταξιδεύοντας κατά τη μέρα, με σκληρές θερμοκρασίες, αποφάσισαν να μην περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα φέτος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι τουρίστες συνήθως περίμεναν ώρες στα σύνορα, παρόλο που όλες οι συνοριακές διαβάσεις ήταν ανοιχτές, και τώρα, που η είσοδος επιτρέπεται μόνο με ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία πρέπει να ελέγχονται, οι τουρίστες απλά δεν θέλουν να αναλάβουν κινδύνους και να παραμείνουν ώρες στην ουρά. Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ήδη αναμονή τουλάχιστον δύο ωρών για είσοδο στην Ελλάδα στη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα. Οι συνοριακές διαβάσεις Doirani και Niki είναι κλειστές και δεν υπάρχει καμία προοπτική να ανοίξουν, αν και τα χρησιμοποιούν περισσότερο οι Σέρβοι τουρίστες.

Η απόφαση ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό ακυρώσεων και θα τις προκαλέσει ακόμα μόνο εάν δεν αλλάξει κάτι. Πέρυσι, παιδιά ηλικίας έως 12 ετών ήταν ελεύθερα να διασχίσουν τα σύνορα, και τώρα το όριο αυτό έχει μειωθεί σε πέντε χρόνια. Οι γονείς δεν θέλουν να εκθέσουν τέτοια μικρά παιδιά σε επεμβατικές μεθόδους δοκιμών, κάτι που είναι ένα επιπλέον κόστος, επειδή η δοκιμή κοστίζει 80 ευρώ ανά άτομο. Μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να πληρώσει 4×80 κατά την αναχώρηση και 4×80 κατά την επιστροφή, δηλαδή 640 € μόνο για δοκιμές, καθώς και την ταλαιπωρία στην οποία εκθέτουν τα παιδιά τους.

Εάν αυτή η απόφαση δεν αλλάξει, μπορείτε να περιμένετε μεγάλο αριθμό ακυρώσεων. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το γρήγορο τεστ αντιγόνου, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο, 20 €.

Ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστών στρέφεται προς τη Βουλγαρία και την Κροατία, οι οποίες αναγνωρίζουν τα γρήγορα τεστ, όπως και προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, οι οποίοι δεν θέτουν όρους, την Τουρκία, η οποία δεν απαιτεί δοκιμές για παιδιά κάτω των 18 ετών. Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι τα σύνορά τους είναι ανοιχτά επ ‘αόριστον όπως θα έπρεπε.

Εάν θέλετε να αλλάξουμε κάτι μαζί, προτείνουμε να ασκήσετε πίεση στις αρχές σας για να ανοίξουν όλα τα σύνορα και να αλλάξουν το όριο δοκιμών για παιδιά και ίσως να αναγνωρίσουν τα γρήγορα τεστ (τουλάχιστον για παιδιά) ή να μην είναι απαραίτητα τα τεστ για τα παιδιά εμβολιασμένων γονέων.

Εμείς, από την άλλη πλευρά, εργαζόμαστε σκληρά για την προώθηση της Ελλάδας, και επίσης ασκούμε πίεση στις αρχές μας να μειώσουν το κόστος των PCR τεστ. Εάν αφήσουμε τα πάντα όπως είναι τώρα, φοβόμαστε ότι η σεζόν θα είναι καταστροφική γιατί θα έχουμε πολλές ακυρώσεις κι ένας μεγάλος αριθμός τουριστών οι οποίοι σκέφτονται ακόμα, θα εγκαταλείψουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το συνοριακό πέρασμα Nimfea το οποίο χρησιμοποιείται από Ρουμάνους τουρίστες έχει επίσης περιορισμένο ωράριο από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. και αρκετές συνοριακές διαβάσεις στη Βουλγαρία είναι επίσης κλειστές για τους τουρίστες (Ορμένιο, Κακάβια).

Συνολικά, μια άσχημη σεζόν μας περιμένει αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει δράση και βελτιώσει τις προϋποθέσεις για την άφιξη Ρουμάνων και Σέρβων τουριστών.

Υ.Γ. Ας αναφέρουμε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός τουριστών από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο περνούν τα καλοκαίρια τους στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για αυτούς τα σύνορα εξακολουθούν να είναι εντελώς κλειστά. Επομένως, δεν μπορούν να περάσουν τα καλοκαίρια τους στην Ελλάδα, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν αρνητικό PCR τεστ. Έχουμε ήδη εκατοντάδες κρατήσεις τουριστών από αυτές τις δύο χώρες στα καταλύματά σας, οι οποίες πρόκειται να ακυρωθούν εάν η Ελλάδα δεν τους επιτρέψει να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, υπό τους ίδιους όρους με τους άλλους. Επίσης, όσοι έχουν μόλις προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα παραιτηθούν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ένας τουρίστας από οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να περάσει ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα, εάν έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό PCR τεστ;

Άρα, είναι καιρός να κάνουμε κάτι το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές ακυρώσεις, ή ακόμη χειρότερα, η μαζική απόσυρση Σέρβων και Ρουμάνων τουριστών από το να έρθουν στην Ελλάδα.

Χθες ρωτήσαμε τους συντρόφους μας εάν θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα φέτος ή όχι και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις απαντήσεις τους για να δείτε πόσο οι αποφάσεις που αναφέραμε έχουν επηρεάσει τους τουρίστες να ακυρώσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Δείτε τις απαντήσεις κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/NikanaTravel/posts/4258350590850635

Και φυσικά, εάν έχετε εκπτώσεις στις τιμές τον Ιούνιο ή κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού, ενημερώστε μας το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση και όλα τα καλύτερα.

Nikana Team”.

The post Σοβαρά προβλήματα για τους τουρίστες στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

guided tours

blank

Idyllic Aegean – 3 Nights

island hopping

7 nights Aegean Island Hopping

Santorini

4ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σαντορίνη για την περίοδο του Πάσχα

blank

Αγ. Πνεύματος σε Ναύπλιο – Τολό – Μυκήνες